Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ATAKODAN İSTANBULDA YENİ BİR DEPO

ATAKODAN İSTANBULDA YENİ BİR DEPO

ATAKODAN İSTANBULDA YENİ BİR DEPO10.02.2012

1965 yılında  kurulan  ATAKO Uluslararası Taşımacılık,  İstanbul'da yeni bir depo için araştırmalarına başladı.  ATAKO'nun Mersin'de 3 bin 500 metrekare gümrüklü, 1500 metrekare de gümrüksüz olmak üzere 5 bin metrekare kapalı deposu bulunuyor. Gaziantep'de de elleçleme ve depo hizmeti veren ATAKO'nun hedefinde şimdi de İstanbul var

İki ortak tarafından 1965 yılında, daha çok gemi acenteliği ve pamuk elleçleme üzerine kurulan ATAKO Uluslararası Taşımacılık, 1970'li yıllarda konteyner işine giriyor. Depolama hizmetleri, konteyner terminali tesisleri, benzin istasyonları, operasyonel taşıt kiralama, klima dağıtım, gemi inşa alanları ATAKO'nun faaliyetleri arasında bulunuyor. İstanbul, İzmir ve Mersin'de büroları bulunan ATAKO, bu şehirlerdeki limanlarda da aktif olarak faaliyet gösteriyor. Genel Merkezi Mersin'de bulanan ATAKO'yu LHT dergisi olarak ziyaret edip, firma ortaklarından Jozef Atat'la keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

“Ağırlıklı tekstil mallarını taşıyoruz”

 
Konteyner işi söz konusu olunca İstanbul-Haydarpaşa, İzmir ve Mersin limanlarında faaliyette olmanın gerekliliğine değinen Jozef Atat, konteyner işinin dünyada çok gelişen bir sektör olduğunu ve bu sektörde de herkesin var olmak istediğini belirtiyor. Atat, hem düzenli (liner ) hat, hem ekipman, hem de lojistik olarak limanlar nerede kurulursa herkesin oraya yerleşip, orada işini geliştirmeye çalıştığını ifade ederek, bu firmalardan bir tanesinin kendileri olduğuna işaret ediyor. Ağırlıklı olarak tekstil sektörünün mallarını taşıdıklarını söyleyen Atat, "Hammadde taşımacılığını da daha çok Gaziantep ve sahil şehirlere yapıyoruz. Mermer ve krom ihracatı da işlerinizin başında geliyor. Senede 30 bin mermer konteyneri elleçliyor ve taşıyoruz” diyor. Spesifik bir işe fokus olup, o işi yapmayı tercih ettiklerini ifade eden Atat, piyasada bu tarzda çok büyük sektörler olmadığı için adım adım gitmeyi tercih ettiklerini belirtiyor.

Yeni ekipman  ve depo yatırımı

 
ATAKO'nun Mersin'de 3 bin 500 metrekare gümrüklü, 1500 metrekare de gümrüksüz olmak üzere 5 bin metrekare kapalı deposu bulunuyor. Gaziantep'de de elleçleme ve depo hizmeti verdiklerini anlatan Atat, bir sonraki hedeflerinin İstanbul'da bir depo açmak olduğunu söylüyor. İstanbul'daki depo ile ilgili olarak bu yıl içinde bir araştırma yapacaklarını sözlerine ekleyen Atat, “Bu seneye yetişmezse 2013'te İstanbul'da depomuzu faaliyete geçireceğiz” diyor. ATAKO depo içi ekipman olarak da Jungheinrich ve Hyster'la çalışıyor. Limanlarda ise konteyner yükleyici olarak Kalmar ve Fantuzzi'yi kullandıklarını söyleyen Atat, kendi spesifik işlerini yaptıkları için genellikle makineleri kiralamayı değil, satın almayı tercih ettiklerini belirtiyor. Bir adet daha “Top Lift “ alacaklarını da sözlerine ekleyen Atat, “15 senedir bu makineleri kullanıyoruz, memnunuz. Kalmar 42 ton kaldırma kapasiteli, Fantuzzi de 42-43 ton. Bir konteyner maksimum 30-31 tondur. 42 ton olma imkanı da yoktur” diyor.

“Konteyner taşımacılığı ana işimiz”

 
Nakliye faaliyetlerini ağırlıklıklı olarak Gaziantep'e yapan ATAKO'nun 55 tane treyleri bulunuyor. Konteyner taşımacılık işine daha çok ağırlık verdiklerine dikkat çeken Atat, Mersin'den Gaziantep'e hammadde götürdüklerini ve oradan da işlenmiş mamulu alıp ihraç ettiklerini söylüyor. ATAKO'nun güzergahı Gaziantep ağırlıklı olduğu için Kayseri, Konya, Maraş ve Mersin'in Interland'ında olan şehirlere hammadde gönderiyor ve oradan da mal taşıyor.

İş sağlığı ve güvenliği

 
Depolarında ve çalışma alanlarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koyduğu bütün kuralları uyguladıklarını belirten Atat, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “İş sağlığı ve güvenliği konusunda hiçbir eksiğimiz yok. Bunları 15-20 günde bir denetleyen bir ekibimiz var. Ekibimiz teftiş edip, bize rapor sunuyor. Mümkün olduğu kadar tüm çalışanlar iş kıyafetleri ve koruyucularla çalışmalarını yapıyor. Şu ana kadar bir kaza ve sıkıntı olmadı; ama olmayacak diye bir şey de yok. Her zaman tedbirlerimizi alıyoruz. İş sağlığı ve güvenliği bizim için çok önemli, gerekli her türlü önlemi alıyoruz.”

“2012 durağan bir yıl olacak”

 
2011 yılının iyi geçtiğini ifade eden Atat, bütçelerin üstünde, yüzde 10-11 gibi bir büyüme gösterdiklerini söylüyor. 2012 için de aynı şeyleri söyleyemeyeceğini sözlerine ekleyen Atat, konuyla ilgili olarak şunları belirtiyor: “Çok karamsar değiliz; ama piyasaya da biraz ayak uydurmamız lazım. Her sene bir sene öncesinden daha kötü geçecek deniliyor; ama bu sene biraz durağan geçebilir. Biz de 2011'in başında işler iyi gidiyordu. Belki de 2010'dan gelen devirlerden dolayı iyi gitmiş olabilir. Sonrasında Nisan ayında biraz duraklama oldu. Ondan sonra da durağan şekilde devam etti.” 2011'in kapanışını durağan yaşadıklarının altını çizen Atat, bu ayların biraz durağan olabileceğini, daha sonraki aylarda yukarı doğru bir çıkışın söz konusu olabileceğine işaret ediyor. Ticaretle ilgili bir iş yaptıkları için Avrupa'da yaşanan krizden biraz etkilendiklerini vurgulayan Atat, “Bankaların para vermesi ve insanların iş yapma iştahı bunların hepsi bizi etkileyen faktörler. Biz de gerekli tedbirleri alıyoruz. Büyümek mecburiyetindeyiz. Büyümezsek yok oluruz. Bu seneki hedefimiz, Antep'deki depomuzu büyütmek ve İstanbul'da yeni bir depo açmak. İş biraz koşarsa yapıyorsunuz, koşmazsa duruyorsunuz. İşe göre  gerekli ayarlamayı yapıyoruz” diyor.

Kaynak: LHT

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr