Başbakan Yardımcısı Babacan, Körfez ülkelerini bağlayacak 100 milyar dolarlık demiryolu ağına özel önem verdiklerini söyledi. Babacan “Bu ağ bize gelirse 10 trilyon dolarlık bölge olacağız” dedi.
Ocak ayının sonunda Davos’ta yapılan toplantıda Türkiye’nin liderlik edeceği bölgenin sınırlarını Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika olarak çizen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şimdi de Körfez’i Türkiye’ye bağlayacak demiryolu projesiyle Türkiye ve Körfez ülkelerinin ekonomik anlamda dünyanın beşinci büyük bölgesi olacağını söyledi. Babacan Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumu’nda yaptığı konuşmasında, 6 üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi, tüm Arap yarımadasını birbirine bağlayacak 100 milyar dolarlık modern demiryolu projesine geniş yer ayırdı. Türkiye olarak, Körfez ülkelerini birbirine bağlayacak bir demiryolu ağının kurulmasına özel önem atfettiklerini ifade eden Ali Babacan, bu ağın Türkiye’ye uzatılmasının aradaki coğrafi mesafeleri kısaltacağını, Körfez’i sadece Türkiye’ye değil, aynı zamanda Avrupa’ya ve Orta Asya’ya bağlayacağını anlattı.
10 trilyon dolarlık bölge olacağız
Körfez ülkeleriyle Türkiye arasındaki işbirliğinin hızla geliştirilmesi gerektiğini belirten Babacan, Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) 2050 yılındaki gayri safi yurt içi hasılasının 4 trilyon doları geçeceğinin tahmin edildiğini söyledi. Babacan “2050’de Türkiye’nin 6 trilyon dolarlık ekonomi olması bekleniyor. KİK ve Türkiye 10 trilyon dolar büyüklüğe sahip bir bölge haline gelecek. Eğer KİK Türkiye tek bir ülke olsaydı, 2050 yılında dünyanın en büyük beşinci ekonomisi konumunda olacaktı. Dolayısıyla biz bugün bir olabilirsek insanlarımızın refahı katlanarak artacak” diye konuştu. Türkiye’nin enerji alanında da transit ülke olduğunu ve bunun Körfez sermayesi için yeni yatırım alanları yarattığını vurgulayan Babacan, yatırımcılara Ceyhan bölgesini tavsiye etti. Babacan “Ceyhan, Körfez’deki kardeşlerimizin yatırım alanlarından birini teşkil edebilir. Ayrıca, KİK ülkelerinin elektrik enerjisi alanında yatırım yapmasını arzu ediyoruz” diye konuştu. Babacan, Türkiye’nin Körfez ülkelerinin savunma sanayi ihtiyaçlarının karşılanmasında da katkı sağlayacağını söyledi.
KİRA SERTİFİKASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Konuşmasında hem Körfez bölgesi vatandaşlarının hem de Türk inşaat sektörünün beklediği yabancıya konut satışına izin veren yasayla ilgili de bilgi veren Babacan, şu anda Türk vatandaşı olmayanların gayrimenkul satın almaları ile ilgili olarak daha esnek bir çerçeve üzerinde çalıştıklarını belirtti. Türkiye’deki bazı büyük projelerin finansman modeli olacağı belirtilen kira sertifikasıyla (sukuk) ilgili çalıştıklarını ifade eden Babacan “Ayrıca Hazinemiz yatırımcı tabanın genişletilmesi ve risklerin daha etkin bir şekilde yönetilmesi için kira sertifikası ihracı üzerinde çalışıyor. Yasal düzenlemenin ve hemen akabinde de ilk ihracın bu yıl içerisinde gerçekleşmesini arzu ediyoruz” dedi.
HER TÜRLÜ ÖNERİYE AÇIĞIZ
Dünyaya ortak yatırım yapalım
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Körfez ülkelerinin işadamlarına seslenerek, Türk işadamları olarak üçüncü ülkeler ortak yatırım yapmaya hazır oldukları mesajı verdi. Hisarcıklıoğlu “İlla ki, ‘gelin Türkiye’ye yatırım yapın’ demiyorum. Körfez ülkeleri ve Türkiye, sınır ötesi ülkelere birlikte yatırım yapalım. İşbirliği böyle olur” dedi. Dünya üretiminin yüzde 51’inin Türkiye’nin doğusunda, dünya tüketiminin büyük kısmının, Türkiye’nin batısında bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu “Kazanmanın tek formülü, karşılıklı işbirliği, ticaret, yatırımı artırmak” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, müteahhitlik sektöründe işbirliği yapılabileceğini kaydederek “Türkiye müteahhitlik sektörü -40 dereceden, 40 dereceye kadar başarıyla projeler yapıyor. 94 ülkede toplam 205 milyar dolarlık 6 bin 500 projeyi başarıyla tamamladık. Körfez ülkelerinde 31 milyar dolar değerinde 384 proje tamamladık. Sizde para var, bizde cesaret var. Gelin bunu birleştirelim” dedi.
MÜKEMMEL KOMBİNASYON
Körfez’de kaynak var bizde de fırsat
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de tarım, turizm, enerji, sağlık başta olmak üzere birçok sektörde büyük fırsatlar olduğunu, Körfez’de ise kaynak olduğunu belirterek “Yani mükemmel kombinasyon gibi bir şey...” dedi. Gelişmekte olan ülkeler arasında 40 yıl içinde çok hızlı büyüme potansiyeli olan 8 ülkeden birinin Türkiye olduğunu belirten Şimşek, Türkiye’nin genç nüfusu ve son yıllarda yaptığı reformlarla mevcut büyüme potansiyelini harekete geçirmiş durumda olduğunu kaydetti. Şimşek, Körfez ülkelerinin 10 yıllık süreçte yaklaşık 5 trilyon dolarlık fazla yaratacağının öngörüldüğünü belirterek, bu paranın yatırılması için en güvenli limanın Türkiye olduğunu belirterek bu dönemde kaynakları reel varlıkları yatırmak gerektiğini belirtti.
Kaynak: Star