Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRK GÜMRÜĞÜ RİSKLERE KAPILARINI KAPATIYOR

TÜRK GÜMRÜĞÜ RİSKLERE KAPILARINI KAPATIYOR

TÜRK GÜMRÜĞÜ RİSKLERE KAPILARINI KAPATIYOR03.02.2012

 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türk gümrük idaresinin risk değerlendirme sistemini Almanya ve İngiltere gümrük idarelerindeki sistemlerle eşleştirmek için harekete geçti.

Bu kapsamda 1 milyon avro bütçeli Risk Yönetimi Eşleştirme Projesi'ni başlatan bakanlık, böylelikle yasa dışı ticaretin önlenmesini, ticaret erbabının gümrük işlemlerinden kaynaklanan maliyetlerini azaltmayı ve Türk gümrük idaresinin AB ile uyumunun en üst düzeye çıkarılmasını amaçlıyor.

Proje konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, gümrük idarelerinin, artan dış ticaret hacmi nedeniyle ülkeye giriş ve çıkış yapan kişi, eşya ve taşıtların hareketlerini kontrol etmek için risk yönetimi odaklı yaklaşımlara yöneldiğini söyledi.

Altunyaldız, iyi bir risk yönetimi sayesinde; insan kaynağından maksimum şekilde yararlanılacağını, gümrüklerce toplanan vergi gelirlerinin artacağını, yasal mevzuata daha iyi uyum sağlanacağını, gümrük işlem sürelerinin azalacağını, böylece ticaret erbabının gümrük uygulamalarından kaynaklanan maliyetlerinin düşürüleceğini belirtti.

Türk gümrük idaresinde kurulan Risk Yönetimi ve Stratejik Değerlendirme Biriminde yapılan çalışmalarla, gerek mali amaçla yapılan gümrük kontrolleri ve gerekse emniyet ve güvenlik amaçlı yapılan gümrük kontrollerinin önemli ölçüde etkinleştirildiğini anlatan Altunyaldız, şu an itibariyle ithalat işlemlerinde 80'den fazla, ihracat işlemlerinde ise 40'dan fazla risk profiline dayalı şekilde gümrük kontrollerinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

11 EYLÜL MİLAT OLDU

 
ABD'deki 11 Eylül saldırısından sonra emniyet ve güvenlik amaçlı gümrük kontrollerinin çok daha önemli hale geldiğini ifade eden Altunyaldız, ''Bu nedenle ülkelerin risk değerlendirme algılarında ve teknik altyapılarında bu yönde önemli değişiklikler oldu. Bu sürecin bir sonucu olarak ülkemizdeki risk analiz çalışmalarında, Hazine kaybını önlemeye yönelik bir bakış açısı yanında, emniyet ve güvenlik perspektifiyle de risk analizi çalışmaları yapılmaya başlandı'' dedi.

Tüm ülkelerdeki gümrük hizmetlerinin aynı standartta yerine getirilmesi halinde etkili ve verimli bir risk değerlendirmesinin olabileceğini belirten Altunyaldız, bu kapsamda Türk gümrük idaresinin risk değerlendirme sistemini AB'nin iki önemli ülkesi Almanya ve İngiltere gümrük idarelerindeki sistemlerle eşleştirmek amacıyla ''Risk Yönetimi Eşleştirme Projesi''ni başlattıklarını kaydetti.

Projenin AB Komisyonu tarafından kabul edildiğini anlatan Altunyaldız, şöyle konuştu:

''Bütçesi 1 milyon avro olan eşleştirme projemizin süresi 1 yıl olacak. Proje sonunda Almanya ve İngiltere gümrük idarelerinde risk değerlendirme kriterleri ve uygulamaları nasıl yapılıyorsa bizde de aynısı olacak. Bu eşleştirme sonucunda; ülkemizin yasal ticaretin en kolay ve en güvenli şekilde yapıldığı ülkelerden birisi hedefine katkı yapılması, bu yolla ticaret erbabının gümrük işlemlerinden kaynaklanan maliyetlerinin en düşük seviyeye indirilmesi, daha etkili ve seçici bir risk değerlendirmesi ile yasa dışı ticaretle en üst düzeyde mücadele edilmesi ve sonuçta ülkemizin rekabet gücünün daha da artırılmasını hedefliyoruz.''

EĞİTİM VERİLECEK

 
Risk analizi ile ilgili merkezde çalışan personel ile gümrük müdürlüklerinde çalışan muayene memurları ve muhafaza memurları için eğitim programlarının düzenleneceğini belirten Altunyaldız, şöyle devam etti:

''Seçilecek gümrük çalışanları, varış öncesi beyan, Bilgisayarlaştırılmış Transit Sistemi, hızlı kargo taşımacılığı, basitleştirilmiş usulle beyan, elektronik ticaret konuları başta olmak üzere risk analizi uygulamalarını yerinde görmeleri için Almanya ve İngiltere'ye gönderilecek. Risk analizi uygulamaları ve buna bağlı gümrük kontrolleri, gidilen ülkedeki personelle birlikte gerçekleştirilecek, karşılıklı olarak tecrübeler paylaşılacak.''

Altunyaldız, proje sonunda risk yönetimi sistemine ilişkin bir rapor, gümrük kontrollerine yönelik el kitapçıkları ve 5 yıllık bir eylem planı hazırlanacağını sözlerine ekledi.

 
Kaynak: AA
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr