Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / KONTEYNERLER KONTROL EDİLMİYOR KAÇAKÇILIK ARTIYOR

KONTEYNERLER KONTROL EDİLMİYOR KAÇAKÇILIK ARTIYOR

KONTEYNERLER KONTROL EDİLMİYOR KAÇAKÇILIK ARTIYOR02.02.2012

Merkezi Stockholm'de bulunan barış araştırma enstitüsü Sipri tarafından verilen bilgiye göre gemilerle taşınan konyteynırların sadece yüzde 2'sinden azı kontrol edildiğinden silah kaçakçılığı kolaylaştırıldı.

Merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Barış Araştırma Enstitüsü 'Sipri' tarafından yapılan bir araştırmada, mühürlü olarak gemilere yüklenen konteynırlardan sadece yüzde 2'sinden azının kontrol edildiği tesbit edildi. Devletler tarafından kontrolleri yapılmayan konteynırlarla tonlarca kaçak silah, kimsenin haberi olmadan dünyanın her tarafına ulaştırılabiliyor.

Sipri, kontrol edilerek kaçak silah ve elektronik eşya ile uyuşturucu taşımacılığı yaptığı belirlenen konteynırların miktarını tesbit etti. Buna göre yakalanan konteynırlardan yüzde 19,5'i Alman gemi taşımacılığı şirketlerine, yüzde 10,6'sı Yunan, yüzde 7,8'i ABD şirketlerine ait. Kaçak taşımacılık yapan gemilerin yüzde 60'ı AB, NATO ve OECD ülkelerindeki şirketler tarafından ulaştırmada kullanılıyor.

Sipri araştırmacılarından Hugh Griffiths, sözkonusu gemi ulaştırma şirketlerinin, konteynırların mühürlü olmasından dolayı ne yüklü olduklarını bilmediklerini öne sürdüklerini söyledi. Bu yüzden yakalanan konteynırların sorumlularının yakalanmasında neredeyse hiçbir ileri adım atılmıyor. Griffiths, bu konteynır taşımacılığının dünya ticaretinde 'kirli bir delik' olduğunu ve hiç kimsenin sorumlu görünmediğini belirtti.

Sipri araştırmacısı, Somali sahillerinde dev harcamalar yaparak korsanlara karşı mücadele ettiklerini söyleyen devletlerin asıl öldürücü silahların ve uyuşturucunun dünyanın her tarafına ulaştırıldığı konteynır taşımacılığı ile hiç ilgilenmediklerine dikkat çekti. Griffiths, bunun nedenin ise batılı ülkelerin gemi taşımacılığı yapan dev şirketlerini korumak olabileceğini kaydetti.

Kaynak: Aktüel Deniz

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr