Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / DÜNYA BANKASI: TÜRKİYENİN POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKTI

DÜNYA BANKASI: TÜRKİYENİN POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKTI

DÜNYA BANKASI: TÜRKİYENİN POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKTI02.02.2012

Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya (ECA) Bölgesi Başekonomisti Indermit Gill, "Türkiye’nin son 10 yıldaki Avrupa ile entegrasyonunun zengin ekonomik potansiyelini ortaya çıkardığını" söyledi.

Gill, Dünya Bankası’nca hazırlanan "Büyümenin Altın Kuralı: Avrupa Ekonomik Modeli’ne Görkeminin Yeniden Kazandırılması" başlıklı raporu Ankaralı ekonomi çevreleriyle paylaştı.

Raporun içeriği hakkında bilgi vererek değerlendirmelerde bulunan Gill, Avrupa’nın son 50 senede kaydedilen ilerlemeyi sürdürmek için birbirini takip eden üç görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Gill, bu görevlerin, yakınsama makinesini yeniden çalıştırmak, küresel Avrupa markasını yeniden oluşturmak ve yaşam tarzını erişilebilir kılmak için özel yaşam ve çalışma hayatı arasındaki dengeleri yeniden tesis etmek olduğunu kaydetti.

Avrupa ekonomilerinin dünyanın en açık ekonomileri olduğunu anlatan Gill, 2008-2009 dönemine damgasını vuran küresel krizden önce, dünyada yaklaşık 15 trilyon dolar seviyesinde bulunan uluslararası mal ve hizmet ticaretinin yarısından Avrupa’nın sorumlu olduğunu dile getirdi.

Benzer bir canlılık ve hareketliliğin finansal akımlar için de geçerli olduğunu anlatan Gill, "Sağlam ve giderek de büyümekte olan finansal ilişki ve bağlantılar, tek pazarın da desteğiyle söz konusu Avrupa yakınsama makinesinin çekirdeğini oluşturmaktadır" dedi.

-"Türkiye’nin potansiyeli ortaya çıktı"- Avrupa ekonomi modelinde, modelin bileşenlerinin kendi içinde farklılık arz edebildiğini kaydeden Gill, ticaret ve finans bileşenlerinin modelin güçlü tarafı olduğunu, girişimcilik ve inovasyonun ise Avrupa genelinde çok iyi durumda olmadığını dile getirdi.

Birliğin yeni üyesi olan ülkelerin son yirmi sene içerisinde kendilerine sunulan fırsatları iyi değerlendirmek, çağdaş iş hizmetleri ve mal ticareti yoluyla batıyla bütünleşmek konularında özellikle başarılı olduklarını anlatan Gill, son on yıl içerisinde de Güneydoğu Avrupa’dan Avrupa Birliği üyeliğine aday olan ülkelerin mal ticareti ile seyahat ve taşımacılık gibi daha geleneksel hizmetlerin ticareti yoluyla bu trendi devam ettirmekte olduklarını belirtti.

Sunumunda Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelere de yer veren Gill, "Türkiye’nin son 10 yılda Avrupa ile entegrasyonu Türkiye’nin zengin ekonomik potansiyelini ortaya çıkarmıştır" dedi.

Asya’nın son yıllardaki gelişimiyle dünyanın ticaret merkezi haline geldiğini dile getiren Gill, "Modern hizmetlerde Asya ileriye gidiyor. AB içerisinde de buna ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

-"Türkiye’nin mali entegrasyonu üst düzeyde"- Avrupa içindeki küçük ekonomilerin Batı Avrupa ekonomilerine bağımlı olmasına doğru bulmadığını da kaydeden Gill, Türkiye, Polonya Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin AB ile olan ticaretinin son dönemde gerilemesine karşın, söz konusu ülkelerin dünyanın geri kalanıyla bağlantısının sürdüğüne dikkati çekti.

Son yıllarda Türkiye’nin ihracatının önceki dönemlere göre geliştiğini anlatan Gill, Türkiye’nin bütün dünyaya olan ihracatının arttığını vurguladı.

Türkiye’de mali yapı konusunda yaşanan gelişmeler hakkında da konuşan Gill, "Türkiye’nin mali entegrasyonu üst düzeyde, ama reel entegrasyonu o düzeyde değil" yorumunu yaptı.

Güney Avrupa ülkelerinin AB’nin diğer ülkelerine kıyasla iş yapmanın en zor olduğu ülkeler olduğunu da kaydeden Gill, Türkiye’nin de verimlilik açısından Güney Avrupa’ya benzediğini söyledi.

Kaynak: Milliyet

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr