Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRKİYE-HOLLANDA ARASINDA GÜMRÜK İŞBİRLİĞİ MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI

TÜRKİYE-HOLLANDA ARASINDA GÜMRÜK İŞBİRLİĞİ MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI

TÜRKİYE-HOLLANDA ARASINDA GÜMRÜK İŞBİRLİĞİ MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI02.02.2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hollanda'daki 18 bin civarında Türk kökenli işverenin ekonomiye canlılık ve katkı sağladığını belirterek, ''Hollanda'da yerleşik Türklerin yaptığı toplam 5,6 milyar avroluk yatırımın oluşturduğu istihdam kapasitesi 50 bine ulaşmıştır'' dedi.

Bakan Yazıcı, Kazan'daki Ankara Lojistik Üssü'nde Dünya Gümrük Günü ve Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 400. yıl dönümü kapsamında düzenlenen etkinliğe katıldı.

Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, gümrüklerin, ilk çağlardan günümüze dek uluslararası ticari ve ekonomik ilişkilerde önemli bir yer tuttuğunu anlattı.

Osmanlı Devleti'nde 1861 yılında gümrüklerin ''Rüsumat Emaneti'' adı altında ilk defa müstakil bir idare olarak örgütlendiğini hatırlatan Yazıcı, daha sonra ihtiyaç üzerine Gümrük Muhafaza Teşkilatı'nın kurulduğunu anımsattı.

Bakanlığının, Hollanda ile gerçekleştirdiği pek çok proje ve teknik destek programından duyduğu memnuniyeti ifade eden Yazıcı, ''Bu yıl Hollanda ile ülkemiz arasındaki resmi ilişkilerin 400'üncü yılındayız. 1612 yılında ilk Hollanda Elçisi Cornelis Haga İstanbul'a atanmış, aynı yıl Sultan I. Ahmet tarafından Hollandalılara Ahidname-i Hümayun verilmiştir'' diye konuştu.

Osmanlı'nın, 1612-1614 yıllarında yapılan görüşmelerle Hollandalılara ilk kapitülasyonları verdiğini dile getiren Yazıcı, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk daimi temsilcisinin ise, 1859 yılında Lahey Elçisi olarak atanan Yahya Karaca Paşa olduğunu vurguladı.

Hollanda ile Türkiye arasında ticaret hacminin son 10 yılda ikiye katlandığını belirten Yazıcı, şunları söyledi: ''İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin ulaştığı yüksek düzey ve özellikle Hollanda'da yaşayan yaklaşık 400 bin nüfuslu Türk toplumu, siyasi ve sosyal ilişkilerimizi güçlendiren önemli ögelerdir. Hollanda'daki 18 bin civarında Türk kökenli işveren ekonomiye canlılık ve önemli katkı sağlamaktadır. Hollanda'da yerleşik Türklerin yaptığı toplam 5,6 milyar avroluk yatırımın oluşturduğu istihdam kapasitesi de 50 bine ulaşmıştır. 2011 yılı sonu itibariyle ülkemizde yaklaşık 2 bin Hollanda sermayeli firma bulunmaktadır.''

''Sınırlar ayırır, gümrükler birleştirir''

26 Ocak tarihinin, Gümrük İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısının yapıldığı 26 Ocak 1953 tarihi anısına Dünya Gümrük Günü olarak kutlandığını dile getiren Yazıcı, bu yılki kutlamaların ''Sınırlar ayırır, gümrükler birleştirir'' ana temasıyla düzenlendiğini anlattı.

Gümrük idarelerinin temel görevinin yasal ticareti kolaylaştırmak ve yasadışı ticaretle mücadele olduğuna dikkati çeken Yazıcı, dünya ticaret hacminin yüzde 10-15'ine karşılık gelen toplam lojistik faaliyetlerinin içinde gümrük maliyetlerinin yüzde 5 ila 7 oranında olduğunu aktardı.

Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasıyla bu oranın yüzde 1-2'ye kadar çekilebildiğini dile getiren Yazıcı, OECD'nin bir çalışmasına göre, verimsiz sınır işlemlerinin, toplam işlem değerinin yüzde 2 ila 15'ini oluşturduğunu söyledi.

Lojistik hizmetlerinin gayri safi milli hasıla içindeki payının Kuzey Amerika ülkelerinde yüzde 10,8, Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 11,8 olduğunu vurgulayan Yazıcı, ''Lojistik sektörü Avrupa'da yüzde 7-10, Kuzey Amerika'da yüzde 15, Asya ve Türkiye'de yüzde 20 büyüme hızına sahiptir'' dedi.

Türkiye'nin, bölgesel ve küresel entegrasyonda merkezi bir rol oynadığına işaret eden Yazıcı, Balkanlar, Karadeniz, Akdeniz Havzası, Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu gibi bölgelerdeki son ekonomik ve politik gelişmelerin de Türkiye'nin bölgedeki rolünü ve önemini daha açık biçimde ortaya koyduğunu kaydetti.

Lojistik merkezlerin kurulması, geliştirilmesi ve ülke sathında dış ticaret sektörünün ihtiyaçlarının bir merkezde karşılanmasının, bakanlığının özellikle önem verdiği bir konu olduğuna işaret eden Yazıcı, ''Türkiye'de lojistik ve ulaştırma sistemlerinin bütünsel bir biçimde geliştirilmesi ve Türkiye'nin uluslararası ve bölgesel anlamda lojistik üs imkanlarına kavuşturulması için ilgili kurumlarla ortak çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda, Avrupa'da önemli bir lojistik merkez konumunda olan Hollanda ile yaptığımız çalışmalar, bu alanda tecrübelerin paylaşılması bakımından bizim için önem arz etmektedir'' diye konuştu.

'Dünya ticaretinde maliyetlerin yüzde 15'ini gümrük işlemleri oluşturuyor''

Gümrüklerde gerçekleştirilen tüm yeni düzenlemelerle ithalat ve ihracat işlemlerinin kolaylaştırılmasını hedeflediklerinin altını çizen Yazıcı, dünya ticaretinde maliyetlerin yaklaşık yüzde 15'ini gümrük işlemlerinin oluşturduğunu, OECD'nin bir araştırmasına göre bu orandaki yüzde 1'lik bir azalmanın dünya ekonomisine yaklaşık 40 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağını anlattı.

Yazıcı, şunları kaydetti: ''Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu tarafından bu yıl sekizincisi yayımlanan, 183 ülkenin iş ortamı ile ilgili bilgilerin yer aldığı 'İş Yapabilirlik 2011 Raporu'nda, bir ülkede ihracat maliyetlerindeki yüzde 10'luk azalmanın, ülkenin toplam ihracatında yüzde 4,7'lik artış sağlayacağı belirtilmektedir'' bilgisini verdi.

Günümüzde modern gümrük idarelerinin iki temel hedefinin, yasal ticareti kolaylaştırmak ve hızlandırmak ile yasadışı ticaret ve kaçakçılıkla etkin biçimde mücadele etmek olduğuna işaret eden Yazıcı, ''Artık gümrük idareleri, her geçen gün artan uluslararası güvenlik tehditlerinin yok edilmesinde de anahtar idareler haline gelmişlerdir'' dedi.

 
Her bireyin hangi ürünü tercih edeceği, hangi ürünü tüketeceği, hangi ürünün  ticaretini yapacağını takdir etme hakkı var
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bazı Türk vatandaşlarının sosyal medyada yaptığı Fransız mallarına boykot çağrılarına ilişkin, ''Vatandaşlarımıza, ticari faaliyette bulunanlara farklı bir şey söylememiz mümkün değil. Bunu, ticaret kurallarının kendi işleyişi açısından sürdürülmesi gerektiğine olan inancımızla çok bağdaşık bulmam. Her bireyin hangi ürünü tercih edeceği, hangi ürünü tüketeceği, hangi ürünün ticaretini yapacağını takdir etme hakkı var'' dedi.
 
Yazıcı, Kazan'daki Ankara Lojistik Üssü'nde Dünya Gümrük Günü ve Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 400. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Bakan Yazıcı, Fransa Senatosu tarafından kabul edilen ''Ermeni yasa tasarısının'' ardından, bazı Türk vatandaşlarının sosyal medyada Fransız mallarına boykot çağrıları yaptıklarının hatırlatılması üzerine, ''Sürece ilişkin söylenecekleri Sayın Başbakanımız ifade etti. Onun ötesinde bizim farklı bir değerlendirmemiz doğru değil, söz konusu da değil'' diye konuştu.
 
Süreci çok yakından takip ettiklerini vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti: ''Türkiye'nin tarihine, kişiliğine, hak ve özgürlüklere bakışına hatta evrensel değerler açısından irdelendiğinde, kabulü mümkün olmayan bir karar. Ama eminim ki Fransa'da da sağduyu sahibi büyük bir kesim var. Fransız halkı var. Bu kararın doğru olmadığına inanan siyasetçiler var. Daha süreç bitmedi. Biz onları takip ediyoruz. Biz hala sürecin bitmediği, Fransa'da aklı selimin galip geleceği inancındayız. Bunun ötesinde tabi ki, vatandaşlarımıza, ticari faaliyette bulunanlara farklı bir şey söylememiz mümkün değil. Bunu, ticaret kurallarının kendi işleyişi açısından sürdürülmesi gerektiğine olan inancımızla çok bağdaşık bulmam. Ama vatandaş tabi bunu değerlendirir. Her bireyin hangi ürünü tercih edeceği, hangi ürünü tüketeceği, hangi ürünün ticaretini yapacağını takdir etme hakkı var.''
 
Törende, Türkiye-Hollanda arasında Gümrük İşbirliği Mutabakat Zaptı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve Hollanda Gümrük İdaresi Başkanı Willy Rowers tarafından imzalandı.
 
Hollanda Gümrük İdaresi Başkanı'na lale motifli hediye
 
Bakan Yazıcı, daha sonra Hollanda Gümrük İdaresi Başkanı Willy Rowers'a, Hollandalılar'ın Osmanlı'dan aldıkları lale motifi şeklinde Arapça ''Allah'' yazılı porselen hediye etti. Rowers da Bakan Yazıcı'ya, Hollanda'nın geleneksel, tahtadan yapılmış ayakkabısını hediye etti.
Kaynak:Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr