Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TRAKYA, GÜMRÜKLERDE UYGULANACAK YAKIT VERGİSİ KONUSUNDA ÇÖZÜM İÇİN UMUTLU

TRAKYA, GÜMRÜKLERDE UYGULANACAK YAKIT VERGİSİ KONUSUNDA ÇÖZÜM İÇİN UMUTLU

TRAKYA, GÜMRÜKLERDE UYGULANACAK YAKIT VERGİSİ KONUSUNDA ÇÖZÜM İÇİN UMUTLU31.01.2012

Ayda 4 kez yurt dışına çıkanlara ve yurt dışından gelenlere yakıt vergisi uygulanması konusunda Edirne ve Kırklareli’nin endişelerini, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız’a ileten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, Kanun’un bu maddesinin AB ye sınır ülkelerdeki gümrüklerde uygulanmaması yönünde bir çalışma yapıldığı ve ilk Bakanlar Kurulu toplantısına yetiştirilebileceğini bilgisini aldıklarını söyledi.
 
Yardımcı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da konuyla yakından ilgilendiğini bildirdi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı gümrüklerde uygulanmak üzere kabul edilen, ayda 4 kez yurtdışına çıkanlara ve girenlere 4’üncüsünden sonra yakıt vergisi uygulaması konusundaki 2011/2595 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile ilgili olarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile görüştüğünü ve Müsteşar Altunyaldız’ın Edirne ve Kırklareli’ye yönelik özel bir çalışma yapılması için talimat verdiğini aktardı. Yardımcı, Müsteşar Altunyaldız ile yaptığı son görüşmede ise, ilgili hükmün AB ye sınır ülkelerdeki gümrüklerde uygulanmaması yönünde bir çalışma yapıldığının ve ilk Bakanlar Kurulu toplantısına yetiştirilmesine çalışıldığının kendisine ifade edildiğini anlattı.

-Sadece AB’ye sınır ülkelerde uygulanması yönünde çalışma var

Mustafa Yardımcı açıklamasında, “11 Ocak 2012 Çarşamba günü 28170 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, ilimiz ekonomisini oldukça etkileyecek olan Bakanlar Kurulu Kararı ile ilgili endişe ve tepkilerimizi, Sayın Müsteşar ile paylaştım. Kendisi, bu Bakanlar Kurulu kararının, yalnız Trakya için çıkmadığını, Türkiye’nin diğer sınır bölgelerinde de uygulandığını belirtti. O bölgelerde küçük araçlardan doğan sıkıntılar üzerine bu tür bir karar alındığını söyledi. Edirne ve Kırklareli için ayrı bir çalışma yapılması için hemen talimat veriyorum dedi. Sayın Müsteşarla daha sonra yaptığımız görüşmede de Kanun’un bu maddesinin AB ye sınır ülkelerdeki gümrüklerde uygulanmaması yönünde bir çalışma yapıldığını ve ilk Bakanlar Kurulu toplantısına yetiştirilebileceğini öğrendik” ifadesini kullandı.

Yardımcı konu ile ilgili olarak, gerekli yerlerle irtibat sağlanmasının ve ona göre konuşmanın daha sonuç verici olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Bu konu ile ilgili yetkilileri bilgilendirmek yerine serzenişte bulunmak doğru değil. Geçmiş yıllarda yaptığımız hataları yapmayalım. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olaya çok iyi niyetle bakıyor. Ayrıca, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Sayın Kaptan Kılıç da bir istatistik çıkartmak için çalışma başlattı. Bu çalışma, olayın boyutunu ve kimlerin bu sıklıkta çıktığını görmemizi sağlayacak. Sayın Mehmet Müezzinoğlu da bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor.”

Mustafa Yardımcı, “Bölgemizin sorunları ile yakından ilgilenen, çözüm üreten ve daima bizlere destek olan Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı, Müsteşar Sayın Ziya Altunyaldız ve TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: TOBB

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr