Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / 2011 YILINI DEĞERLENDİRME VE BASINI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

2011 YILINI DEĞERLENDİRME VE BASINI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

2011 YILINI DEĞERLENDİRME VE BASINI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI26.01.2012

DHMİ’nin Florya’daki Sosyal Tesisleri’nde gazetecilerle bir araya gelen DHMİ Genel Müdürü Orhan BİRDAL, Genel Müdür Yardımcıları Funda OCAK ve Mehmet ATEŞ ile Daire Başkanları, Havalimanları Başmüdürleri ve Havaalanları Müdürleri basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

2011 yılında yapılan çalışmalar ve 2012 yılındaki hedefler hakkında basın mensuplarına bilgiler veren Genel Müdürümüz Orhan BİRDAL, konuşmasına 2011 yılını değerlendirerek başladı. Birdal, Türkiye genelinde 2011 yılı yolcu sayısının yüzde 14,4 artışla 118 milyon 425 bine yükseldiğini belirterek; “Atatürk Havalimanı, hizmet verdiği yolcu sayısı itibariyle Türkiye genelinde birinciliği bu senede muhafaza etti. Uçak trafiği olarak da yine 2011 yılında toplam 1 milyon 331 bin 835 uçağa DHMİ olarak hizmet verdik. Toplam inen kalkan uçak trafiğinde birinci Atatürk Havalimanı, ikinci Antalya Havalimanı, üçüncü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı oldu. 2011 yılı içerisinde kuruluş olarak pek çok yeni inşaat yaptık. Bunlar terminal binası, ‘PAT’ sahaları dediğimiz pist, apron, taksi yolları yeni yapılanlar veya eskilerinin genişletilmesi şeklinde projelerimiz vardı. Bu projelerin toplam maliyeti 410 milyon TL oldu. Yani DHMİ olarak 2011 yılında 410 milyon TL yatırım yaparak havaalanlarının alt ve üst yapısını güçlendirmiş olduk. 2011 yılı sonu itibariyle DHMİ’nin kârının 820 milyon TL olacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca yine 2011 yılı içerisinde ekonomiye doğrudan katkı olarak kurumlar vergisi, bütçe katılım payı gibi yapmış olduğumuz ödemelerin tutarı 841 milyon civarında oldu.” dedi.

2012 yılı hedefleri arasında ihtiyaç duyulan havaalanlarında yolcu terminalleri, mevcut pist, apron ve taksi yollarının kapasitelerinin artırılması ve standartlarının yükseltilmesi olduğunu belirten Orhan BİRDAL, hazine tarafından kendilerine ayrılan ödeneğin 425 milyon TL olduğunu söyledi. Birdal, 2012 yılında yapılacak yatırımlar hakkında şunları söyledi:
“Milas Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali inşaatı devam ediyor. 2012 yılı içerisinde açılacak. Yine Kars Havaalanı, İç ve Dış Hatlar Terminal binası 2012 yılında açılacak. Ağrı Havaalanı terminal binasını 2012 yılı sonuna kadar açmayı planlıyoruz. Adıyaman Havaalanı Terminal binası ve Kastamonu Havaalanı’nı da açarak hizmete vereceğiz. İlk etapta Iğdır Havaalanı açılarak hava trafiğine hizmet verecek hale gelecektir." Birdal, 2011 yılında DHMİ’ye ayrılan ödenek çerçevesinde ödeneği kullanma performanslarının da yüzde 99 olduğunun altını çizdi. 

Birdal DHMİ olarak, uçakların beklemesinin bir maliyet olduğunu ve yaptıkları çalışmalarla hem karada hem havada en az bekleme veya hiç beklemeden seferlerin gerçekleştirilmesine imkân sağlamak istediklerini belirtti. Özellikle İstanbul Atatürk Havalimanı için yapılan yatırımların bu nitelikte olduğunu belirten Birdal, “İstanbul için yapılan yatırımlar görünen veya görünmeyen yatırımlar olarak bu amaç uğruna yapılıyor. Pistlerde, apronda genişleme, hızlı çıkış taksi yolları, yeni taksi yolları yapılıyor. Pistlerin konfigürasyonları, yaklaşma, aydınlatma sistemleri değiştiriliyor, kategori yükseltme imkânı doğuyor ve bunlar yapılıyor" dedi.
 

Birdal, Atatürk Havalimanı’nın şehrin ortasında kaldığı için istenilen ölçüde ve boyutta talepleri karşılayacak bir büyümeye imkân vermediğini ifade etti. Birdal, Atatürk Havalimanı’nın fiziki ve kapasite olarak büyümesiyle ilgili de şu bilgileri verdi:
“Askeri alanın alınması ve burada sivil tesislerin yapılması için uzunca bir süre görüşmeler yapılıyor. Artık bunda sona doğru gelindi. Alınacak askeri kısıma apron yapılacak. Dolayısıyla orayı aldığımızda apron kapasitemizin rahatlamasını amaçlıyoruz. Ancak pistlerde özellikle 05-23 pistinde yapmış olduğumuz hızlı çıkış taksi yolları trafiği arttırdı. Atatürk Havalimanı’nda bir önceki yıla nazaran 2011 yılında yüzde 25 kapasite artışı sağladık. Saatlik 40 olan uçuş trafiği kapasitesini 50’ye çıkardık. 2012 yılı içerisinde bu kapasite biraz da artırılmış olacak. Ancak tabii ki Atatürk Havalimanı’nın fiziki anlamda büyüme imkânının kısıtlı olmasından dolayı buradan artık çok daha büyük kapasiteleri kaldıracak bir genişleme beklemek mümkün görünmüyor. Eğer Atatürk Havalimanı’nda bir metrekareyi değerlendirme imkânı varsa sonuna kadar bu imkânı kullanacağız.” dedi.

İstanbul’da yapılması planlanan 3. Havalimanı’nın 100 milyon yolcu kapasiteli olacağını ifade eden Genel Müdür Orhan BİRDAL, “Sayın Başbakanımızın Marmaray’ın ilk rayının kaynak atılma töreninde açıkladığı gibi ilk başlangıçta 100 milyon kapasiteli bir havalimanı olacak. Dolayısıyla büyüklük olarak bizim planladığımız 100 milyonla başlayıp daha da yukarıya çıkacak şekilde büyümeye imkân sağlayacak şekilde yeni havalimanının bir yapı içerisine oturtmak. Şu anda ön hazırlık çalışmaları yapılıyor. Ama bizde bu çalışmayı yapanlarla belli bir noktaya geldik. Fakat bunun kamuoyuyla paylaşılması daha sonra yapılabilir” dedi.

Öte yandan Van’da meydana gelen depremden sonra hasar gören Van Ferit Melen Havaalanı’nda da çalışmaların devam ettiğini belirten Orhan BİRDAL, yeni terminal binası ve kule binasının 2012’de tamamlanacağını söyledi. Birdal, “Van’da yaşanan deprem sırasında havaalanımız terminal binasının inşaatı devam ediyordu. Mevcut terminal binasına 11,5 aks ilave ederek terminal binasını büyütmeyi amaçlamıştık. Büyütme yaptığımız bu 11,5 akslık inşaat tam da deprem sırasında artık sonlarına gelmişti. Hemen depremden sonra burayı süratle tamamlayarak hizmet verir hale geldik. Biz bunun onarımla deprem güçlendirmesi ile ilgili değil yeniden yapılması konusunda karar aldık. O mevcut olan eski terminali tamamen yıkarak onun yerine ondan daha büyük terminal yapacağız. Eski kısmın üzerinde de kule vardı. O kule de hasar görmüştü. O kulenin yerine teknik bina ve kule olarak ayrı bir bina olarak planladık. Her ikisini de 2012 yılında yapacağız” diyerek konuşmasını tamamladı.
 
Sıcak bir atmosferde geçen toplantı sonunda Genel Müdürümüz Orhan Birdal`a bir süpriz yapılarak, meslek hayatındaki 30. yılını doldurması nedeniyle hazırlanan pasta alkışlar eşliğinde Genel Müdürümüz tarafından kesilerek ve duygu dolu anlar yaşandı.

 
Kaynak:DHMİ
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr