Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / ALİAĞANIN LOJİSTİK YAPISI VE GELECEĞİ ANLATILDI

ALİAĞANIN LOJİSTİK YAPISI VE GELECEĞİ ANLATILDI

ALİAĞANIN LOJİSTİK YAPISI VE GELECEĞİ ANLATILDI20.01.2012

ALTO, Lojistik çalışmalar kapsamında Mayıs 2011’de Almanya’ya, Hamburg ve Bremen’i kapsayan lojistik model inceleme amaçlı bir teknik gezi düzenledi. Ardından Aralık 2011’de Bremen Lojistik Köyü üst yönetiminin ve Bremen Liman yetkililerinin konuşmacı olarak katıldığı bir seminer düzenledi.

Aliağa Ticaret Odası(ALTO), Aliağa’nın lojistik köy olabilmesi için çalışmalarına durmaksızın devam ediyor.
 
Son olarak da Bremen Lojistik Köy’üne kurulum aşamasında danışmanlık yapan, çalışma alanı lojistik olan Karsten Bruenings’i konuşmacı olarak davet ederek, lojistik yapılanma ve Aliağa’nın lojistik geleceği konulu bir seminer daha düzenledi.
 
ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka’nın açılış konuşmasını yaptığı seminere lojistik sektörde yer alan firmalar, liman yetkilileri katılırken lojistik bölümünde okuyan öğrenciler de ilgi gösterdi.
 
Seminerde lojistik konusu ve Aliağa’nın lojistik geleceği Karsten Bruenings tarafından aktarılırken, açılış konuşmasını yapan Başkan Saka da Aliağa’nın gelişme hızını, ülke ekonomisine sağladığı katkıyı ve coğrafi önemini aktardı.

Aliağa, sanayisi, limanları ve coğrafi yapısı ile gelişmeye açık ve hızla gelişiyor

Konuşmasında Başkan Saka: “Aliağa 1960’lardan sonra hızlı bir gelişmeye girdi. Tüpraş, Petkim kurulduktan sonra ve demir çelik sektörünün gelişmesiyle hem çok hızlı göç aldı hem de ülke ekonomisine sağladığı katkıyla illerle yarışır konuma geldi. Günümüzde Aliağa 65 bini geçen nüfusu ve 27 bin kayıtlı çalışanı ile ekonomiye katkı sağlıyor. Demir çelik üretiminin %45’i buradan yapılıyor. Ülkenin tek gemi söküm tesisi burada bulunuyor. Ülkenin en önemli organize sanayi bölgelerinden biri olacak “Aliağa Organize Sanayi Bölgesi(ALOSBİ)” yatırımlar için hazır şekilde bekliyor. Coğrafi yapısı gereği limanlara uygun bölgelerin olmasından yeni liman yatırımlar alıyor, var olan limanlar gelişiyor. Yine Aliağa’yı ilgilendiren ve Aliağa’nın hemen kuzeyinde inşaat çalışmaları devam eden Kuzey Ege Çandarlı Limanı da bölgenin limanlar anlamında öne çıkmasını sağlayacaktır” dedi.
 
Aliağa sanayisi ve limanları geri hizmet anlamında etkin değil
 
Aliağa’nın bu denli avantajları bulunmasına ve devamlı gelişmesine rağmen geri hizmet anlamında etkinliği bulunmadığını ve oldukça geride kaldığını söyleyen Saka Oda olarak, düzenlenen bu tür organizasyonlarla Aliağa’nın hak ettiği kaliteye ulaşmasını amaçladıklarını belirtti.
 
Başarılı bir lojistik sistemde zaman, kalite ve uygun maliyet gibi detaylar da göz önüne alınmalı
 
Aliağa’nın lojistik yapısını ve lojistik geleceğini aktaran Karsten Bruenings öncelikli olarak lojistik kavramının ve lojistik işleyişin sisteme ne şekilde entegre edildiğinin bilinmesi gerektiğini ifade etti.  Bruenings lojistik kavramını aktarırken şunları söyledi: “Lojistik sadece taşıma olarak algılanmamalı. Lojistik fabrikadan bir ürünün çıkışından alıcıya teslim edilene kadar geçirdiği tüm evreleri kapsamaktadır. Bunun için taşıma, paketleme, barkodlama vb. birçok faaliyet girmektedir. Bir ürünü taşımak sağlam bir şekilde yerine götürmeye ek olarak bunları yaparken zaman, kalite ve uygun maliyet gibi detaylar da göz önüne alınmalı ki, zaten entegre bir lojistik sistem ancak hepsi bir arada bulunduğu zaman başarılı olabilir” dedi.
 
Sabırlı, bilinçli ve planlı bir çalışma ile Aliağa hakettiği yeri bulacaktır
 
Aliağa’nın bugünkü durumundan ve Bremen Lojistik Köyünün gelişiminden bahseden Bruenings Aliağa’yı güzel bir geleceğin beklediğini ancak altyapı çalışmalarına daha fazla önem vermesi gerektiğini belirtti. Bremen Lojistik Köyü’nden bahseden Bruenings:” Orada planlamalar önceden yapılıyor. Demir yolu bağlantıları, depolama, yükleme boşaltma alanları vb. bütün detaylar önceden hazır hale getiriliyor. Böylelikle ne liman yollarında problem yaşanıyor, ne de depolama, yükleme boşaltma konularında. Bremen’de de bu noktaya gelmek kolay olmadı. Bürokratik sıkıntılar ile karşılaştık, bunları süreç içinde aşmayı başararak bu günlere gelebildik. Aliağa için de öğrendim ki bürokratik engeller bulunuyor. Sabırlı olmalı ve çalışmalı, hazırlıklarınızı, planlamalarınızı firmalar, yerel yönetimler bir araya gelerek yapmalısınız. Başarı o şekilde gelecektir, böylelikle Aliağa’da hak ettiği yeri bulacaktır” dedi.

Kaynak:Deniz Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr