Rhenus ile çalışmaya başlayarak Almanya, Hollanda ve Türkiye arasında doğrudan seferler başlatan Balnak, 165 milyon euro ciro hedefliyor.
Balnak, 2012’de de yatırımlarına artırarak devam edecek. Dövizdeki kur farkından dolayı 2012 hedeflerini revize etmeye hazırlandıklarını açıklayan Balnak Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Aygüler, 2012 yılının lojistik sektörü için çok parlak geçeceğine inanıyor. 2011’in 11 aylık rakamlarına bakıldığında hedefin çok üstüne çıktıklarını ifade eden Aygüler, bu yıl 165 milyon euro’luk ciroya ulaşacaklarını vurguluyor. “2012 Balnak için yatırım yılı olacak” diyen
Aygüler, filolarında 84 olan araç sayısını çevre dostu araçlarla 100’e çıkaracaklarını açıkladı. 2 bine yakın çalışanı olan Balnak, 2012’de de elaman alımına devam edecek.
LOJİSTİKTE DENGELER DEĞİŞECEK
Lojistik sektörü, 2010’da küresel krizin etkilerini silmek için büyük çaba gösterdi. Avrupa pazarının daralmasıyla birlikte sektör, yeni pazar arayışlarına girdi. Sektördeki iş hacimleri arttı. Tahminler, sektör hacminin 2011 sonunda ve 2012 başında daha gelişeceğini gösteriyor. Balnak da 2011 yılı içinde Rhenus ile çalışmaya başladı. “Almanya, Hollanda ve Türkiye arasında direkt hatlarda Rhenus ile birlikte çalışıyoruz” diyen Aygüler, Hilden, Duisburg, Nürnberg, Kirchheim (Münih) ve Venlo kentlerinde bulunan Rhenus, Almanya ve Hollanda şubeleri ile İstanbul, İzmir ve Bursa’da bulunan Balnak Türkiye tesisleri arasında doğrudan seferler gerçekleştirileceğini ve karşılıklı olarak bilgi birikimlerinden yararlandıklarını söylüyor.
Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olan AB bölgesinin bazı sıkıntılar yaşadığını ve bu bölgeye aşırı bağımlılık içinde olan firmaların zorluklarla karşılaştığını vurgulayan Aygüler, şunları söylüyor: “Yalnızca ‘batıya’ bakmak değil, birazcık da faaliyetlerimizi doğuya ve diğer yönlere çevirmemiz gerek. Ayrıca önümüzdeki 10 yıllık süre zarfında lojistikte dengeler değişebilecek ve sektör yeniden yapılanacak. O yüzden hepimiz buna hazırlıklı olmalıyız. Transit ülke konumuna doğru hızla ilerlediğimizi ve bilhassa kara ve havayolunda ‘hub’ olma özeliklerini kazandığımızı söyleyebilirim. Bu oluşumun tamamlanması halinde Türk lojistik sektörü daha da ileriye gidecektir.”
SEKTÖR BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK
“Türkiye konumunu itibariyle dünya üzerindeki ticarette önemli bir noktada yer alıyor. Türkiye bu anlamda merkez olarak görülüyor. Dünya üzerindeki ticaret hiçbir zaman durmayacağına göre, lojistik sektörü de gün geçtikçe büyümeye devam edecektir” diyen Lütfi Aygüler’in görüşleri şöyle: “Lojistikte uluslararası pazarlarda artan rekabet düzeyi açısından sektördeki firmalarda kendini sürekli yenilemek zorunda. Türkiye’nin 3 tarafı denizle çevrili. Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya ve Rusya gibi çok büyük pazarlara çok yakın bir mesafede yer alıyor. Bu anlamda bulunduğumuz bölge muazzam bir pazar. Rusya gelişiyor. Azerbaycan''da petrol var, zenginleşiyor. Kuzey Irak çok canlı bir bölge. İnşaat, yapı malzemesi, gıda, çok fazla mal gidiyor. Bir de Bağdat ve Basra bölgesi imar edilmeye başladığı zaman Türkiye için müthiş bir öneme sahip olacak. Suriye ve Mısır’da öyle. Türkiye''nin 2023''e kadar 500 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Bu hedef lojistiğin önemini daha da artırıyor. Türkiye''yi lojistik üs yapabiliriz. Dünya devi şirketleri Türkiye''ye gelip burada üs kurmaya teşvik edebiliriz. Burada da en büyük engelimiz hedefimizin olmaması. Birisinin bu işe kafa koyup ‘Türkiye’yi lojistik üst yapacağız’ planı yapması ve koordinasyonu sağlaması lazım. Dış Ticaret, İçişleri, Gümrük, Denizcilik Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı, özel sektör bir araya gelip koordinasyon yapmalı. Bu hizmeti verecek altyapı ve insan kaynağı var. Havalimanlarımız, limanlarımız, karayolu ağı var. Demiryolu ağının gelişmesi lazım. Zor bir şey değil.”
Kaynak:Transport