Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / HAVA VE DENİZ TAŞIMACILIĞINA YOĞUNLAŞACAĞIZ

HAVA VE DENİZ TAŞIMACILIĞINA YOĞUNLAŞACAĞIZ

HAVA VE DENİZ TAŞIMACILIĞINA YOĞUNLAŞACAĞIZ12.01.2012

Lojistik sektörünün en hızlı büyüyen uluslararası şirketlerinden biri olan CEVA, hizmet vermeye başladığı tüm bölgelerde yatırım yaparak büyüyor. 2011’de lojistik ve altyapı yatırımlarının yanı sıra depolama alanında ciddi bir yatırım sürecine giren firma, 60 bin metrekarelik yeni bir depo inşasına başladı. Dağıtım ağının daha verimli ve yüksek performansla çalışması için şubelerinde yeni bir yapılanma sürecine giren CEVA Lojistik, güçlü ve daha geniş alana hizmet eden birimler stratejisi doğrultusunda şubelerini rehabilite ediyor. 

2007 yılından beri her yıl ortalama yüzde 40 büyüme gerçekleştirdiklerini ifade eden CEVA Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Aslan Uzun, “Bundan sonra da her yıl yüzde 15-20 arasında organik büyümeyi hedefliyoruz” diyor. 2011’de yüzde 15 ve 2012’de yüzde 10 büyüme hedefi olan firma, global ekonomideki gelişmeleri dikkate alarak 2012 yılı hedefimizi revize etti. CEVA, ciroda da 2015 yılına kadar 1 milyar TL’yi aşmayı planlıyor.

YENİ HATLAR AÇACAK

2011 yılından itibaren her yıl 50-75 bin metrekare depo yatırımını hayata geçirmeyi planladıklarını ifade eden Uzun, 2012’de bu yıl başladıkları depo yatırımlarına 50 bin metrekarelik yeni bir depo yatırımı daha yapacaklarını açıkladı. Depo yatırımlarına paralel olarak ‘Bilgi Teknolojileri’ ve ‘İnsan Kaynakları’ alanlarında da yatırım gerçekleştireceklerini belirten Aslan Uzun, “Ayrıca stratejik olarak bu plan döneminde uluslararası alanda hava ve deniz taşımacılığına yoğunlaşacağız. Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri için yeni hatlar açmaya devam edeceğiz” diyor. 

KRİZ FIRSATA DÖNÜŞEBİLİR

Personel sayısı 5 bin 500 kişiye ulaşan CEVA, istihdamda da her yıl yüzde 10-15 oranında büyümeyi hedefliyor. “Türkiye olarak ekonomik krizleri bire bir tecrübe ederek, ‘kriz yönetimini’ öğrendik. Bu noktada diğer ülkelerden daha avantajlı bir konumda olduğumuzu düşünüyorum” diyen Uzun, firma olarak 2009 yılında yaşanan global krizde bile yatırım planlarını hiç ertelemediklerinin altını çiziyor. Avrupalı firmalarla ortaklık ya da satın almaların krizi fırsata çevirebileceğini vurgulayan Uzun, sinerji ile maliyetleri düşürülebilir ve tedarik şirketlerinin düşük maliyetleri outsource imkanları artırılarak üreticilerin maliyetleri düşürülebileceğini belirtiyor.

LOKASYON AVANTAJ DEĞİL

Türkiye’de ihracat, ithalat, perakendecilik ve elektronik ticaretin gelişmesiyle lojistiğin önemi ön plana çıktı. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesiyle lojistik sektöründeki değerinin kat kat artacağını düşünen Aslan Uzun, Türkiye'nin stratejik coğrafik konumunun mevcut karayolu taşımacılığı endüstrisiyle birleşince çok önemli avantajlar sağlayacağına inanıyor. “Ancak Türkiye’nin lojistik üs olması için yalnızca lokasyon avantajının olması yeterli değil” diyen Uzun’un bu konudaki görüşleri ise şöyle:

“Eksikliği duyulan alanlarda iyileştirmeler yapması gerekiyor. Türkiye’nin  büyük bir karayolu nakliye yatırımı var. Uluslararası piyasalara en ekonomik taşıma biçiminin kombine taşımacılık olduğu gerçeğini göz önünde bulundurursak, ülkemizde de taşıma biçimlerinin birbirleriyle uyumlu bir hale getirilecek çalışmalar yapılmalı. Yani demiryolu, denizyolu ve havayolunu etkin bir şekilde kullanacak kombine taşımacılık anlayışı yaygınlaştırılmalı ve işler daha kolaylaştırılmalı. Son yıllarda bu alanda devlet ve özel sektör büyük adımlar attı. Türkiye’nin komşuları ile rekabetteki durumunu değerlendirebilmemiz içinse gümrük işlemlerinin etkinliği ve verimliliği; taşımacılık kalitesi, iletişim ve lojistik IT alt yapısı, yükleme operasyonlarının niteliği, yerel düzeyde lojistik sektörünün rekabet durumu, operasyonların izlenebilirliği ve kayıt altına alınarak; yerel lojistik maliyetlerinin toplu halde değerlendirmesi gerekiyor. Türkiye’deki taşımacılık ve lojistik sektörü gün be gün gelişiyor. Kısacası lojistik fiziki alt yapının güçlendirilmesi, gümrük geçişlerinin kolaylaştırılması ve işlemlerin basitleştirilmesi ve de taşımacılık mevzuatına yönelik düzenlemelerin daha da geliştirilmesi ile çok daha güçlenecektir. Hükümet 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu hedefe Türk lojistik sektörünün de hazır olması gerekiyor.”

Kaynak:Transport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr