Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İMZALAR ATILDI, ECOLPAF GENEL KURULA HAZIRLANIYOR

İMZALAR ATILDI, ECOLPAF GENEL KURULA HAZIRLANIYOR

İMZALAR ATILDI, ECOLPAF GENEL KURULA HAZIRLANIYOR 12.01.2012

Ortadoğu ve Kafkas ülkelerinden oluşan 10 ülke temsilcisi, kasım ayı sonunda Tahran’da bir araya gelerek Lojistik Hizmet Sağlayıcıları Dernekleri Federasyonu’nun (ECOLPAF) resmen kurulmasını sağlayan imzaları attı. ECOLPAF, genel kurul niteliğindeki dördüncü toplantısını ise, Eylül ayında Pakistan’ın ev sahipliğinde Karachi’de yapacak.

ECO Bölgesi’nin büyük gelişim potansiyeline sahip, sadece Türkiye’nin değil tüm dünya ülkelerinin hedef pazarı niteliğinde olduğunu ifade eden UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, “Bu bölgenin özellikle ekonomilerin daralmakta olduğu günümüzde yeni pazar imkanları sunması büyük avantaj. Ancak ticaretin artması için lojistik altyapının da hazır olması lazım. Bunun hazır olmadığını görüyoruz. ECOLPAF’ın en önemli hedefi bu bölgenin lojistik anlamda gelişimini sağlamak, sınır geçişlerini kolaylaştırmak, özellikle demiryolu tariflerini uyumlaştırmak, ulaşım kordiroları dizayn etmek ve var olanlara entegre etmek” açıklamasında bulundu. 

Lojistik Hizmet Sağlayıcıları Dernekleri Federasyonu’nu, ECO üye ülkelerinin birbirleri arasında ve diğer ülkeler ile ticaretin artırılması için lojsitik ihtiyaçların tespiti, altyapının geliştirilmesi, standardizasyonun sağlanması ve mesleki eğitimin yaygınlaştırılması için ECO tarafından teşvik edilmiş bir federasyon. Federasyonun kurulması için Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye’nin Uluslararası Taşımaclık Ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’ni (UTİKAD) 2008 yılında görevlendirildi. 2008 yılında yapılan ve 10 ülkenin temsilcilerinin katıldığı Tahran’da yapılan toplantı ile federasyonun kuruluş çalışmalarının yapılması Türkiye tarafından üstlenildi. Kuruluş çalışmalarına FIATA ve CLECAT da destek verdi. Bu destekler hem federasyonun sektörün diğer uluslararası kuruluşları tarafından kabul edilmesi ve hem de onların bilgi birikimlerinin kullanılabilmesi açısından önem arz ediyor. İstanbul Ticaret Odası yönetimi ve görevlendirdiği hukuk servisinin de desteğiyle kuruluş ana sözleşmesinin taslağı hazırlandı, 2010 yılı Ağustos ayında İTO ve UTİKAD ev sahipliğinde 2. hazırlık toplantısı İstanbul’da yapılarak sözleşme maddeleri değerlendirildi. Bu toplantıya FIATA Başkan Yardımcısı da gözlemci olarak katıldı.

İstanbul toplantı sırasında son hali verilen taslak, ECO Sekreteryası tarafından, üye ülkelere diplomatik kanallardan iletildi ve görüşleri talep edildi. Bunu takiben 29-30 Kasım 2011 tarihlerinde Tahran’da 3.hazırlık toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantı ile sözleşme son halini aldı ve ECO üyesi ülkelerin temsilcileri tarafından imzalandı. ECOLPAF’ın en önemli özelliği ise, ECO kuruluşu olmaması, bağımsız olması ve sivil toplum kuruluşu olması. ECOLPAF Türkiye’de Türk hukukuna göre kurulacak ve genel sekreteryası İstanbul’da olacak. 4.toplantı, Eylül 2012 yılında Pakistan’ın ev sahipliğinde Karachi’de yapılacak olup genel kurul özelliğinde olması planlanıyor. O süreye kadar, kuruluş için yapılması gereken hazırlıklar tamamlanacak, federasyonun çalışma prosedürleri belirlenecek, maddi kayaklar oluşturulmaya çalışılacak. Tahran toplantısında varılan mutabakat gereği bu çalışmalar UTİKAD liderliğinde gerçekleştirilecek. İlk genel kurulda da Türkiye temsilcisinin federasyonun ilk başkanı, İran temsilcisinin başkan yardımcısı ve Pakistan temsilcisinin de genel sekreter olması hususunda görüşler alındı.

Kaynak:Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr