Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜLYAZI GÜMRÜK KAPISI OLUYOR

GÜLYAZI GÜMRÜK KAPISI OLUYOR

GÜLYAZI GÜMRÜK KAPISI OLUYOR10.01.2012

Hava operasyonuyla 35 kişinin yaşamını yitirdiği Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyüne gümrük kapısı kuruluyor.

Bir grup gazeteciyle makamında sohbet toplantısı düzenleyen Bakan Hayati Yazıcı, Hakkari'ye bağlı Üzümlü ve Derecik'te iki ayrı sınır kapısı kurmak için yaklaşık 1,5 yıldır çalışma yürüttüklerini, Şırnak'ın Gülyazı köyünü de son gelişmeler üzerine bu çalışmalara dahil ettiklerini söyledi. Yazıcı, Gülyazı'ya kurulacak gümrük sınır kapısıyla ilgili teknik çalışmalara hemen başlandığını, Irak hükümeti ile de bu konuda görüşme takviminin yürüdüğünü belirtti.

Yazıcı, sınır kapısının açılmasının ardından sınır ticaretinin geliştirilmesi için de gerekli girişimleri başlatacaklarını söyledi. Yazıcı, sınır ticaretinin sağlanmasında Irak'ın da yapması gereken işlemler olduğunu belirtirken sınır kapısını açarak kaçakçılık yerine iki ülke vatandaşları arasında sınır ticaretinin önünü açacaklarını ve ticareti legal hale getireceklerini söyledi. Yazıcı, "Ticari aktivitenin gelişmesi ve yöre halkının geçimini sağlaması için sınır geçiş kapısını sınır ticaretine dönüştürmek istiyoruz" diye konuştu.

Yazıcı, kaçakçılıkta kullanılan TIR, otomobil, gemi ya da benzer araçlara yasa gereği el konulduğuna işaret ederken, sınır kaçakçılığı sırasında kaçakçılar ve kaçak mallarla birlikte yakaladıkları katırlara ise el konulmadığını, geri bırakıldığını söyledi. Yazıcı, kaçakçılıkta kullanılan katırların iyi eğitimli olduğunu, yolu kendiliğinden bulabildiğini belirtti.

Kaynak:Bugün

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr