Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ÇELEBİ HAVA SERVİSİ İLE HAVA KARGO TAŞIMACILIĞI ÜZERİNE

ÇELEBİ HAVA SERVİSİ İLE HAVA KARGO TAŞIMACILIĞI ÜZERİNE

ÇELEBİ HAVA SERVİSİ İLE HAVA KARGO TAŞIMACILIĞI ÜZERİNE03.01.2012

Türkiye’de ve Dünya da havacılıkta yolcu hizmetleri, terminal işletmeciliği, genel havacılık hizmetlerinin yanı sıra antrepo ve kargo handling hizmetleri de sunan Çelebi Hava Servisi Kargo Direktörü  Semih Altuğ havakargotürkiye ekibi ile hava kargo taşımacılığı üzerine konuştu.

1- Bize Çelebi Hava Servisinden ve hava kargo taşımacılığında rolü olan hizmetlerinden bahsedebilir misiniz?    

Türkiye'nin ilk özel yer hizmetleri şirketi olan Çelebi Hava Servisi 1 Şubat 1958 tarihinde Ankara Esenboğa Havalimanı'nda kurulmuştur. Çelebi Hava Servisi bugün Avrupa'nın önde gelen yer hizmet-leri şirketlerinden biri konumuna gelmiş olup, yüksek pazar payı ile sektör liderliği konumunu sürdürmektedir.    

Çelebi Hava Servisi, yer hizmetleri kapsamındaki tüm hizmetleri, uluslararası kalite standartlarında ve müşteri memnuniyeti ilkesiyle sunmakta, Türk Sivil Havacılık sektöründe entegre hizmet sunumunun en başarılı örneklerinden biridir.    

Ramp hizmetleri, yolcu hizmetleri, harekat hizmetleri, kargo ve posta hizmetleri, uçak özel güvenlik hizmetleri, genel havacılık hizmetleri, antrepo ve terminal işletmeciliği alanlarında yarım asrı aşkın bir süredir en güvenilir ve en hızlı hizmeti veren Çelebi Hava Servisi, Türkiye'de 25, Macaristan'da 1 ve Hindistan'da 2 havalimanında faaliyet göstermektedir.    

Çelebi Hava Servisi Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği (IATA), Uluslararası Yer Hizmetleri Birliği (IAHA), Uluslararası Havaalanları Konseyi (ACI), Uluslararası Hava Kargo Birliği (TIACA), EBAA (European Business Aviation Association) üyesi ve AVIANCE kurucu üyesidir.

2- Çelebi'nin yurt dışında sunduğu kargo ve antrepo hizmetleri yatırımları nelerdir?      

Çelebi Hava Servisi, yurtdışında Delhi/Hindistan, Budapeşte/Macaristan ve son olarak ta 10 Ocak 2011 itibariyle Frankfurt/Almanya’da yeni açtığı antreposunda kargo ve antrepo hizmetleri veriyor. En büyük operasyon Delhi’de, en yeni ve modern tesis ise şu an için Frankfurt’tadır.

3- Çelebi Hava Servisi olarak birçok havayolu şirketine handling ve antrepo hizmeti veriyorsu-nuz. Bu kadar geniş bir müşteri portföyüne sahip olmanıza rağmen aynı kalite de hizmet vermeyi nasıl başarıyorsunuz?    

Çelebi olarak 50 den fazla yerli ve yabancı havayolu şirketine kargo operasyon ve/veya antrepo hizmeti veriyoruz. Müşteri yelpazemizin bu kadar geniş olmasına rağmen aynı kalitede hizmet sunmayı Ölçülebilir Kalite Yönetim Sistemimiz ve Başarıya Odaklı İnsan Kaynağı politikamızla başarıyoruz. Bunları açıklamak gerekirse :

Ölçülebilir Kalite Yönetim Sistemi    

Çelebi Hava Servisi için kaliteli hizmet vazgeçilmez ilkelerden biridir. Sivil havacılık dünyasında tercih edilen kalite sistemleriyle çalışan Çelebi Hava Servisi istasyonlarında IATA AHM 804, AHS 1000 ölçümleme sistemlerini kullanmaktadır. Çelebi ayrıca ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerine sahiptir.

Başarı Odaklı İnsan Kaynağı    

Çelebi Hava Servisi'nin en önemli varlığını gelişmiş becerilere sahip, teknik kabiliyeti yüksek, başarıya odaklı insan kaynağı oluşturmaktadır. Katılımcılığı, takım çalışmasını, girişimciliği, yaratıcılığı ve verimi destekleyerek, şirketi Türkiye'de çalışmak için tercih edilen, mutlu ve bağlı çalışanlarıyla büyük bir aile haline getirmek ve bunu sürekli kılmak, Çelebi'nin insan kaynakları politikasını oluşturan unsurlardır.

4- Müşterilerinize sunduğunuz hizmetlerde nasıl fark yaratıyorsunuz?       

Çelebi markasının en önemli özelliği;  hizmet verdiği tüm sektörlerde müşteri odaklı çalışması ve müşteri gereksinimlerinin kendisine yönelik talebe dönüşmeden farkına vararak ihtiyacı karşılayıcı veya muhtemel hizmet aksaklarını görerek bunları giderecek tedbirleri süratle almasıdır. Çelebi Hava Servisinin sunduğu hizmeti müşteri havayolunun uzman personeli ile birlikte denetleme alışkanlığı Çelebi markasının yarattığı hizmet farkının örneklerinden biridir.

5- Kargo operasyonlarınızda ve antrepo hizmetlerinizde hız, güvenlik, hizmet kalitesi ve diğer etkenler için son teknolojiyi devamlı takip ediyorsunuz. Mevcut fiziki yapılarınızın ve kullandığı-nız ekipmanların teknoloji yönünden durumu nedir ?        

Çelebi hizmet sunduğu sektörlerdeki son teknolojiyi sürekli olarak takip etmektedir.  En son olarak Frankfurt da açılan antrepomuz ve işletmesini devraldığımız Bandırma limanındaki uygulama-larda teknolojinin son ürünü olan teçhizatların kullanılmasını örnek olarak ifade edebilirim. Tabi ki bu konuda alt yapının bu teçhizata ve hizmete uyumlu olmasını ön şart olarak değerlendirmek gerekir. Çelebi bir takım hizmetlerini mevcut olan alt yapıdan lokasyon kiralama yolu ile yürütmektedir. Şu hususa dikkatinizi çekmek isterim ki, o da Çelebi’nin sahibi olduğu işyerlerinde hiç bir yatırımdan kaçınmamakta olduğudur. Yukarıdaki iki örneğe bu açıdan bakıldığı takdirde Almanya Frankfurt antrepomuzun inşaatı hizmete en uygun proje ile şekillendirmiş ve bu güzel yapıtı son teknoloji ile süslemiştir. Keza Bandırma limanının işletmesi çok uzun bir süre için alınmış, ilk sene içinde hizmetin hızlandırılmasını sağlamaya yönelik yükleme ve boşaltma ekipmanları hizmete sokulmuştur. Liman alt yapısının yeniden düzenlenmesi için projelendirme çalışmaları ve resmi işlemler bitirilmiş olup yakın bir tarihte yeni düzenlemeye başlanacaktır.

6- Sizce Türkiye'de hava kargo taşımacılığının sorunları ve çözüm önerileri hangi başlıklar altında toplanabilir?      

Havalimanlarında hizmet veren kurumumuz açısından daha kaliteli ve daha iyi hizmet verebilmek için mevcutta sahip olduğumuz tesislerimizden daha büyük tesislere ihtiyacımız bulunmaktadır. Özellikle en yüksek kargo hacmine sahip olan Atatürk Havalimanı’nın talebe cevap vermekte zorlanan toplam alanı sebebiyle, biz ve diğer şirketler meydan otoritesi tarafından tahsis edilen kısıtlı alanlarda işimizi yapabilmekteyiz.    

7/24 işlem yapılmasına müsaade eden bir gümrük mesaisi de hava kargo taşımacılığının gelişmesine katkı sağlayacak ve işlemleri hızlandıracaktır.        

Türkiye’de ve tüm Dünya da; artan petrol fiyatları, terör tehditleri ve sektörün ulusal ve uluslar arası her krizden etkilenebilecek hassas bir yapıda olması hava kargo taşımacılığının gelişmesine engel olan başlıca nedenler olarak söylenebilir. Bu sorunlar içinse; sektörün kendi içinde işbirliğine gitmesi yeni uygulamalar ve çözüm yolları ile hava kargo taşımacılığı sektörü daha fazla güçlenmeli ve direnç kazanmalıdır.

7- Hava Kargo Türkiye ekibi gibi Üniversiteler arası oluşumların, Üniversite ile Özel Sektör iletişimine ve beklentilerine olan katkıları neler olabilir?    

Üniversiteler açısından, gerek öğrencilerin yetişmesi, daha donanımlı olmaları, gerekse pratiği ve piyasayı görmeleri anlamında faydalı olacaktır. Okulda alınan teorik bilgiye paralel olarak saha uygulamalarının da görülmesi elbette ki pekiştirici etki yapacaktır. Değişik üniversitelerden öğrencilerin bir arada olması ayrıca fayda getirecektir. Her okulda, her dersin aynı şekilde anlatıldığını zannetmiyorum.    

Özel sektör açısından ise, ileride sektörde çalışacak kişilerin yetişme süresini kısaltacak ve kalifiye insan kaynağı yetiştirmenin zaman ve para maliyetini düşürecektir.    

Grubun oluşması öğrenci insiyatifi olması tarafıyla da ilgi çekicidir. Kendi geleceğine yön vermek isteyen, kendisini yetiştirmek için okula devam etmenin yanısıra ekstra gayret gösteren arkadaşları tebrik etmek gerekir.

Kaynak:Havakargotürkiye

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr