Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / HAVA KARGODA KONSOLİDASYON

HAVA KARGODA KONSOLİDASYON

HAVA KARGODA KONSOLİDASYON27.12.2011

Hava kargoda konsolidasyonun önemi günden güne daha iyi kavranmakta ve gelişim sağlanmaktadır. Özellikle ülkemizde pahalı konşimento ve ordino ücretleri göz önüne alındığında konsolidasyon ayrı bir önem kazanmaktadır. Bir diğer etkende konsolidasyon yapan firmaların belli hatlarda uzmanlaşması , bu hatlarda alım gücünün artması ve satış konusunda muazzam esneklikler yaratabilmeleridir.   

Önümüzdeki 10 sene içinde konsolidasyon hattını kurmayı başarabilen firmalar sektörde kendilerine güçlü bir pozisyon yaratacak ve rekabet hat bazında kızışacaktır.   

Kurye firmalarının sağladığı fiyat ve servis avantajları tamamen konsolidasyona dayalı olup bu servis şeklinin hava kargoda da benimsenmesi ve geliştirilmesi elzemdir. Bu sayede daha ucuza ve daha karlı servis verilmesi sağlanabilecektir. Burada birim başına karı azalacak olan kuşkusuz Havayollarıdır fakat  daha çok kargonun kapısını açacak olan sistemde budur. Hava kargonun gelişmesinin önündeki en büyük engel kuşkusuz diğer taşıma modlarına göre pahalılığıdır. Havayollarını besleyen kaynak acentalar olduğuna göre havayollarının da acentalara bu konuda her türlü yardımı yapması bir diğer önemli husustur. Hava kargo hizmetinin ucuzlatılması için yapılacak her çalışma kuşkusuz sektörün önünü açıp daha fazla büyüme sağlamasına katkıda bulunacaktır. Bu anlamda zincirin her halkasının üzerine düşeni yapması şarttır.    

Hava kargoda her kargonun aciliyeti yüksek olduğu için çoğu zaman bir gün bile bekletmek güç olabilmekte bu da konsolidasyonu zorlaştırmaktadır. Fakat ciddi büyüklükte hacimlere ulaşıldığı zaman haftalık değil günlük konsolidasyon imkanları bulunması pek zor olmayacaktır.     

Ülkemizde hava kargo ithalatlarında, havalimanı kooperatif araçları konsolidasyonu engelleyen bir diğer faktördür. Kooperatif in her ne kadar düzen anlamında faydası olsa da kooperatiflerin en azından konsolide dağıtım hizmeti de vermesi sağlanabilir. Konsolidasyonun tek işe yaramadığı birim antrepolar olup yüksek antrepo ücretlerine ilerleyen günlerde değineceğiz.    

Kargo sahipleri sadece navlunlara değil alınan servisin kendisine toplam maliyetine bakmakta ve buna göre karar vermektedir. Bu tip yan servis sağlayıcıları kargosunu hava yolu ile gönderen müşteriye hava kargoyu kullanmak zorunda kaldıkları gözüyle değil bu servisi sürekli kullanmalarını benimsetmek noktasında bakış açısı geliştirmek zorundadırlar.   

Konsolidasyon servisini gerçekleştirmek için kuşkusuz bazı hatlara ağırlık vermek, yatırım yapmak ve sabırlı olmak gereklidir. Bu gelecekte bir nevi tekelleşme yaratacak olsada çağımız uzmanlaşma çağı olduğu için, nereye olsa ulaştırırım diyenden çok bu bölgede rakipsizim diyenler daha avantajlı durumda olacaklardır. Pazar alanınız küçülse de hat bazında pazar payınız çok daha fazla artacaktır. İletişimin giderek arttığı bir dünyada yakın bir gelecekte her işin erbabına ulaşmak daha kolay olacaktır. Bu sayede şirketler herhangi bir hizmeti satın alırken o hizmeti en ucuz ve en kaliteli olarak sunan firmayı çok kolay bulabileceklerdir.

Ulvi Türkben/Havakargoturkiye

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr