Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / UKRAYNA İLE VİZELER KALKTI, SERBEST TİCARET BAŞLIYOR

UKRAYNA İLE VİZELER KALKTI, SERBEST TİCARET BAŞLIYOR

UKRAYNA İLE VİZELER KALKTI, SERBEST TİCARET BAŞLIYOR23.12.2011

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Ukrayna arasında vize muafiyeti anlaşmasının imzalandığını belirterek, “Serbest ticaret anlaşması konusunda da mutabık kaldık” dedi.
 
Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile düzenledikleri ortak basın toplantısında şunları söyledi:

Vizeleri kaldırdık

“En üst düzeyde yön vereceğimiz bu kurumsal mekanizma sayesinde ilişkileri yeni projelerle taçlandırmayı düşünüyoruz. Bugünkü başlangıcın çok önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Bunun için kişi, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımını sağlayacak şartların tesisine yönelik çabalarımızı yoğunlaştırma kararı aldık, vize muafiyeti anlaşmasını imzaladık. Yanukoviç ile serbest ticaret anlaşması konusunda da mutabık kaldık. Ticaret hacmimizi 2015 yılı sonuna kadar 20 milyar dolara, 2020 yılı sonuna kadar 40 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz.

Kırım Tatarları

Bu görüşmelerimizde Kırım Tatarları’nın durumlarını da ele aldık. Bu bağlamda Tatar toplumunun ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal sorunlarının giderilmesi için yapabileceğimiz katkıları konuştuk. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) şu ana kadar 22 milyon dolarlık bir yatırımı özellikle gerçekleşmiş vaziyette. Şimdi Kiev’de bir ofis açmak suretiyle bu tür yatırımları yaygınlaştırma hedefini Yanukoviç ile paylaştım.”

AB Nabucco’ya hazır değil

“Nabucco projesinin yıllık ihtiyacı olan 30 milyar metreküplük doğalgaz tedariğini henüz bulamadık. Burada hemen hemen tek ülke olarak en uzun transit hakkı Türkiye yaklaşık 1800 kilometre. Parasal karşılığı AB tarafından karşılanacak. Biz sadece transit noktasında gerekli desteği vereceğiz. Henüz Türkiye’ye böyle bir para aktarımı yapılmış değil. Dolayısıyla hem transit hem tüketici özelliği olan Türkiye hazır, AB hazır değil. Hazır olmadığı için Nabucco şu anda çalışmaları devam eden ama kesin neticesi alınmış durumda değil. Güney Akım’la ilgili Rusya federasyonuyla şu ana kadar devam eden çalışmalarımız neticesinde önümüzdeki hafta sonuna doğru artık orada mutabakatımız ortaya konacaktır.”

Kaynak: Hürriyet

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr