Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / OECDYE MERSİN LİMANI DA DAHİL OLDU

OECDYE MERSİN LİMANI DA DAHİL OLDU

OECDYE MERSİN LİMANI DA DAHİL OLDU22.12.2011

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) "Liman Şehirleri Programı" çalışmasına Mersin Limanı da dahil edildi.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Hilton Otelinde düzenlediği basın toplantısında OECD'nin 1960 yılında kurulduğunu ve kurucular arasında Türkiye'nin de bulunduğu hatırlattı.

OECD'nin, "Dünya üzerindeki küresel limanlar ve küresel limanların bulunduğu kentlerin gelişmesiyle olan ilişkileri" kapsamında yaptığı bir çalışma olduğunu ifade eden Güzeloğlu, bu çalışmanın Türkiye'den de bir limanın dahil edilmesiyle devam edeceğini kaydetti.

Bu çalışmaya Türkiye'den 3 liman kentinin önerildiğini anlatan Güzeloğlu, "Bunlardan birincisi Mersin, ikincisi İzmir ve üçüncüsü Samsun" dedi.

"Bu 3 il OECD'nin liman kentleri projesine Türkiye'den seçilebilmek için yarıştı ve seçimi kazanan kent ve liman Mersin oldu" diyen Güzeloğlu, "Bu yoğun bir çabanın ve planlı bir sürecin sonunda gerçekleşti. Bugün Türkiye'den seçilen Mersin limanı ile birlikte, dünyadan seçilmiş ve belirlenmiş küresel ölçekteki limanlar olarak öne çıkan kentler ve limanlar, OECD'nin vaka çalışmasının konusudur. Türkiye'den Mersin limanı olarak biz OECD'nin değerlendirmeye konu aldığı limanlar arasında Türkiye'yi temsil etmenin gururunu yaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Güzeloğlu, OECD'nin karar organlarının potansiyel ve gelecek gördükleri limanlar üzerinde karar verdiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Bunun sadece duygusal nedenlerle değil, objektif gerçekler karşısında, hem dünya ticareti, hem de ulaşım ağı zinciri çerçevesinde yapılmış bir seçimdir. Mersin dışında çalışmaya dahil edilmesi öngörülen şehirler arasında ise Rotterdam / Amsterdam (Hollanda), Hamburg (Almanya), La Havre (Fransa), Helsinki (Finlandiya), Gdansk (Polonya), Genoa (İtalya), Long Beach (ABD), Santos (Brezilya), Durban (Güney Afrika) ve Dalian (Çin) bulunuyor. Önümüzdeki ay ve aylarda Mersin'e gelecek olan OECD uzman ve teknik heyetlerinin görüşmelerde bulunacağı bilgisini veren Güzeloğlu şunları kaydetti: "Çukurova Kalkınma Ajansının Türkiye'deki kalkınma ajansları arasında bir ilki gerçekleştirerek OECD'nin organizasyonunda yürütülen böyle bir uluslararası bir projede ortak olarak yer alması hem Çukurova bölgesi hem de Mersin için büyük önem taşıyor." Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ (MIP) Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan ise 2007 yılından itibaren limanda yapmış oldukları alt yapı çalışmalarının çoğunu tamamladıklarını ifade etti.

Kaynak:Lojiport