Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜKTE SINIR BEKLEMELERİ AZALACAK

GÜMRÜKTE SINIR BEKLEMELERİ AZALACAK

GÜMRÜKTE SINIR BEKLEMELERİ AZALACAK21.12.2011

Gümrük ve Ticaret Müsteşarı Ziya Altunyaldız Yetkilendirilmiş Hükümlü uygulaması ile sınır beklemelerinin azalacağını ve maliyetlerin düşeceğini söyledi.

Bütün çabanın ticaretin artırılması ile refahın yükseltilmesi olduğunu söyleyen Gümrük ve Ticaret Müsteşarı Ziya Altunyaldız, “Ticaret demek zenginlik demek, insanların mutluluğu ve refahı demektir” dedi. Altunyaldız, ticaretin artmasında en önemli alanın lojistik olduğunu belirterek “2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, tarifelerin ticaretin önünde engel olması azaldıkça taşımacılığın toplam ticaret maliyetlerine olan katkısının giderek arttığını gösteriyor. Yine 2004 yılında yapılan bir çalışmaya göre dünyada toplam ithalatta, taşımacılık için ödenen miktarın bu ticarete konu ürünlerin toplam tarifelerinin 3 katından daha fazla olduğu ortaya çıkıyor” diye konuştu. Tüm amacın ticaretin önündeki engellerin kaldırılması olduğunun altını çizen Ziya Altunyaldız, “Bakanlık olarak yaptığımız çalışmalardan biri de ‘yetkilendirilmiş hükümlü” uygulaması. Bu güvenli ihracat veya tedarik koridorlarının oluşturulması anlamına geliyor. Ülkeler arasında karşılıklı tanımalarla, bu kapsamda ticaret yapan tacirlerin doğrudan karşılıklı olarak tanınması ve öncelikli işlemlere tabi tutularak beklemelerin azaltılması ve maliyetlerin azaltılması hedefleniyor” diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Ziya Altunyaldız şunları söyledi: “Dünya Bankası’nın yapmış olduğu lojistik performans indeksine göre, ülkelerin yapmış oldukları lojistik performansları 6 kritere göre belirleniyor. Bunlar; gümrükler, altyapı, eşyanın uluslararası sevkiyatında etkinlik, lojistik yeterlilik, zamanında teslimat ile izlenebilirlik. Gümrüklerde biz özellikle bekleme zamanlarını azaltmaya çalışıyoruz. Bir günlük bekleme yüzde 5 gümrük vergisine eş değerdir. Bunun için bekleme zamanlarını azaltmamız, gümrükleri birbirine entegre etmemiz gerekiyor. Tek gümrükten sistem üzerinden onay almak ve gümrük işlemlerini minimize etmemiz lazım. Bunu yurtiçinde yapıyoruz, ancak uluslararası alanda ise ortak gümrük kapısı konseptini uygulamaya çalışıyoruz: İki ülke tek gümrük. Sistemin ve işlemin entegre edilmesi ile işlem süreleri düşecek ve maliyetler aşağıya çekilecek. Bir diğer husus başta Rusya olmak üzere entegre gümrük işlemleri oluşturmaya çalışıyoruz. Daha hazlı ve seri gümrük işlemlerini hayata geçirmeye çalışıyoruz.”

Kaynak: Transmedya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr