Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / TÜRKİYE VE KOSOVA ARASINDA YENİ ANLAŞMA

TÜRKİYE VE KOSOVA ARASINDA YENİ ANLAŞMA

TÜRKİYE VE KOSOVA ARASINDA YENİ ANLAŞMA21.12.2011

Balkan ülkelerindeki uçuş ağının geliştirilmesine yönelik çalışmalar çerçevesinde,  Türkiye ile Kosova arasında İkili Hava Ulaştırma Anlaşması imzalandı. Daha önce Türkiye Sırbistan-Karadağ arasındaki anlaşmaya göre yürütülen havacılık faaliyetlerinin imzalanan yeni anlaşma ile daha da gelişmesi bekleniyor.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici başkanlığında, Kosova Sivil havacılık Genel Müdürü Dritan GJONBALAJ ve ekibi ile geçtiğimiz hafta Ankara'da gerçekleştirilen müzakereler sonunda, başta Priştine ve İstanbul olmak üzere Türkiye ve Kosova arasında hava köprüsünün artırılmasını sağlayacak yeni bir anlaşmaya imza atıldı.
 
İmzalanan anlaşmaya göre; ülkemizden tayin edilen havayolu işletmeleri Türkiye'deki tüm noktalardan Priştine ve daha sonra belirlenecek Kosova'daki herhangi bir noktaya sefer düzenleyebilecek. Kosova'nın tayin edilen havayolu işletmeleri ise, Kosova'daki tüm noktalardan İstanbul ve daha sonra belirlenecek ülkemizdeki herhangi bir noktaya uçuş gerçekleştirebilecek. Bu çerçevede, her iki ülke belirlenen noktalara haftada toplam 21 frekans tarifeli yolcu seferi düzenleyebilecek.
 
Anlaşma ayrıca, herhangi bir kapasite ve frekans kısıtlaması olmaksızın iki ülke arasında tarifeli kargo seferleri düzenlenmesini de içeriyor.
 
Türk ve Kosovalı sivil havacılık yetkileri, tayin edilen taşıyıcıların üçüncü taraf dâhil olmak üzere; kod paylaşımı, bloke yer ve diğer ticari uygulamalar gibi pazarlama uygulamalarına katılabilmesi konusunda da mutabakat sağladı. Bu kapsamda, Kosova'nın sadece Türkiye ile havayolu bağlantısı değil, aynı zamanda Türkiye üzerinden diğer ülkelere olan bağlantısına da katkı sağlanması planlanıyor…

Kaynak: SHGM

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr