Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / ROMANYA İLE LOJİSTİK İŞBİRLİĞİ DE MASAYA YATIRILDI

ROMANYA İLE LOJİSTİK İŞBİRLİĞİ DE MASAYA YATIRILDI

ROMANYA İLE LOJİSTİK İŞBİRLİĞİ DE MASAYA YATIRILDI 15.12.2011

Türk-Romen İş Forumu İstanbul’da gerçekleştirildi. Foruma, TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Romanya Ekonomi Ticaret ve İş Ortamları Bakanı Ion Ariton ve Türk-Romen İş Konseyi Başkanı Fatih Karamancı da katıldı.
 
Hisarcıklıoğlu, Forum’un açılışında yaptığı konuşmada, Karadeniz ve Balkanların iki dost ülkesi olarak, bölgeyi küresel ekonomiye entegre olmuş bir refah alanına çevirmek istediklerini anlatırken “Bu kapsamda, komşumuz Romanya ile bölgemizin sunduğu imkanları birlikte değerlendirmek istiyoruz” dedi. AB ülkeleri üzerinde kara bulutlar dolaşırken, iki ülke arasında ekonomik ilişkileri güçlendirmek ve çeşitlendirmekten başka çaremiz bulunmadığına değinen Hisarcıklıoğlu “Güneydoğu Avrupa ekonomisinin yükselen gücü Romanya ile işbirliğini esas alan, güçlü ve çeşitlendirilmiş bir ekonomik işbirliği tesis etmek istiyoruz” diye konuştu.
 
Lojistik alanda işbirliği
 
Arzulanan ekonomik işbirliği seviyesine ulaşmak için bir dizi alanda adım atmak gerektiği üzerinde duran Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Özellikle ülkelerimiz arasındaki lojistik altyapısının güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Pendik-Köstence Ro-Ro Hattı’nın geçen hafta çalışmaya başlamasını zamanlı bir başlangıç olarak değerlendiriyorum. Yılda 30 bin araç taşıma kapasitesine sahip bu hat, bizlere ciddi bir maliyet avantajı sağlayacak; ülkelerimiz arasında daha fazla ticaretin önünü açacaktır.

Ayrıca, Romanya’nın çok büyük bir su taşımacılığı potansiyeli olduğunu biliyoruz. Bu konuda, oluşturulacak ortaklıklar ve Tuna Nehri havzasında harekete geçirilecek işbirliği alanları, ülkelerimize önemli faydalar sağlayacaktır. Bu kapsamda, Tuna Nehri’nin kirlenmesinin Karadeniz’de yarattığı olumsuz etkilerin giderilmesi için ortak projeleri kararlılıkla hayata geçirmemiz gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum.
Türkiye bugün bölgesinde söz sahibi önemli bir ekonomik güç haline gelmiştir. Lojistik altyapısında sağlanacak iyileştirmelerle, Romanya’nın Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu bölgelerine açılan kapısı da Türkiye olacaktır. Güçlü ekonomik ve siyasi bağlarımız olan bu bölgelerde Romanya ile yeni işbirliklerini hayata geçirebileceğimizi huzurlarınızda ifade etmek istiyorum.”
 
Enerji alanında işbirliği
 
İkinci önemli işbirliği alanının da enerji yatırımları olduğunu belirten TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Enerji kaynaklarında dışa bağımlı iki sanayi ülkesi olarak, enerji arz güvenliğimiz için ortak projelere hız vermeliyiz. Gündemimizdeki en önemli kaynak çeşitlendirme projemiz olan Nabucco Boru Hattı Projesi için daha hızlı hareket etmek zorundayız” dedi. Hisarcıklıoğlu diğer yandan, Türk ve Romen iş dünyalarının dikkatini, Karadeniz’deki rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve dalga enerjisi potansiyeline çekerek, bu alanlara yapılacak ortak yatırımların kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
 
Finans alanında işbirliği
 
Üçüncü ana işbirliği alanını ise finansal etkileşimin güçlendirilmesi olarak gösteren Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “İstanbul girişimcilik ruhunun yeşerdiği bir şehirdir. Dünyanın küresel finans merkezlerinden biri haline gelen İstanbul, bölge borsalarını İstanbul Borsası şemsiyesi altında birleştirmeye hazırdır. Frankfurt ve New York Borsaları arasındaki birleşme benzerinin Balkan borsaları arasında da gerçekleştirilebileceğine inanıyoruz. Böylelikle ülkelerimiz arasında finansal etkileşim ve ekonomilerimizin finansal derinliği artacaktır.”
 
“Romanya’daki atılımlar heyecan veriyor”
 
Romanya’nın dönüşümü, ekonomik ve siyasi atılımlarının kendilerine heyecan verdiğinden söz eden Hisarcıklıoğlu, “NATO ve AB üyesi olarak, küresel toplumun onurlu bir üyesi olan Romanya, ekonomik başarılarıyla dikkat çekiyor. Son 10 yılda 62 milyar dolar küresel sermaye çeken Romanya, ihracat artışında da çok önemli atılımlar gerçekleşti” ifadesini kullandı.
 
Hisarcıklıoğlu, Gümrük Birliği ile ivme kazanan ekonomik ilişkilerde iki ülkenin önemli başarılara imza attığını bildirerek şöyle konuştu: “Ne mutlu ki, Romanya ülkemizin Balkanlardaki en büyük ticaret ortağı oldu. Türkiye ise Romanya’nın dördüncü büyük ihracat pazarı haline geldi. Türk müteahhitleri Romanya’da bu güne kadar 6,1 milyar dolar değerindeki, 166 projeyi başarıyla tamamladı. Asıl başarıyı ise yatırım ilişkilerinde yakaladık. Bugün Romanya’da 6 bin civarında Türk şirketi, 15 bin civarında Türk işadamı faaliyet gösterirken, Romanya’daki Türk yatırımları 5,5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Buna mukabil 121 Romen şirketi de Türkiye’de faaliyet göstermekte”
 
Türk işadamlarının Romanya’da karşılaştığı sorunlar
 
Konuşmasında Türk işadamlarının Romanya’da karşılaştığı sorunlara da değinen Hisarcıklıoğlu, gümrük işlemlerinin, zaman israfını ve mali kayıpları ortadan kaldırmak için basitleştirilip süratlendirilmesini istedi.
 
Taşımacılık konusundaki sıkıntılara da dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Türk araçlarının Romanya’dan almış oldukları bir yükü üçüncü bir ülkeye taşımalarının önündeki bürokratik engellerin kaldırılması ve transit geçiş kotası sorununa kalıcı bir çözüm bulunması gerekmekte” dedi. 
 
Hisarcıklıoğlu vize ve çalışma izinleri konusunda karşılaşılan güçlüklerle ilgili olarak ise, Romanya’nın Türk işadamlarına ve çalışanlara en fazla bir yıl vize ve çalışma izni uygulamasının yatırım kararlarını ve çalışmaları olumsuz etkilediğini anlattı. TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu alandaki izinlerin 5 yıla çıkarılmasını talep etti.
 
Romanya’nın Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde verdiği tam desteğe de teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, “Her ne kadar bazı AB liderlerinin Türkiye’ye karşı tutumlarını kabullenemiyor olsak da, Türkiye’nin ve dinamik Türk girişimcilerinin, bu zor günlerinde AB ekonomilerine önemli katkılar sağlayacağından eminim” dedi.

Kaynak:Lojistik haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr