Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRKİYEDE VERGİ YÜKÜ AZALIYOR

TÜRKİYEDE VERGİ YÜKÜ AZALIYOR

TÜRKİYEDE VERGİ YÜKÜ AZALIYOR13.12.2011

2002'de 1 litre benzine ödenen 100 liranın 70 lirasının vergiye gittiğini hatırlatan Maliye Bakanı Şimşek, bugün bu rakamın 60 liraya düştüğünü söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de yaygın ama aynı oranda yanlış bir kanaatin bulunduğunu kaydederek, "Türkiye'de vergi yükünün yüksek olduğu şeklinde genel bir kanı var. Aslında, 3-4 tane ürünü bir kenara bırakırsak, resim hiç de öyle değil" dedi.

Bakan Şimşek, Ankara Sanayi Odası'nın 48. Yıl Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, kurumlar vergisinde toplam vergi yükünün 2002'de yüzde 65 iken, şimdi bu oranın yüzde 34'e kadar indiğini, kurumlar vergisinin yüzde 20, hatta yeni yatırımlar için yüzde 2'ye kadar düşürüldüğünü söyledi.

"Kurumlar vergisinde en düşük 6. OECD ülkesiyiz"

"Gerçekten kurumların kazançları üzerindeki vergi yükünü ciddi şekilde azalttık, rekabet gücünün önünün açılması için önemli adımlar attık" diyen Şimşek, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında kurumlar vergisi açısından 34 ülke arasında en düşük 6. ülke olduğunu bildirdi.
Gelirler vergisinin yüzde 35'e, en düşük vergi diliminin ise fon payı dahil yüzde 15'e düştüğünü, işveren sigorta prim payının düşürüldüğünü anlatan Şimşek, dolayısıyla sosyal güvenlik primleri de dahil edildiğinde gelir ve kazançlar üzerinden alınan vergi yükünde de Türkiye'nin en düşük OECD ülkeleri arasında olduğunu söyledi.
Türkiye'de efektif KDV oranının yüzde 14 civarında olduğunu kaydeden Şimşek, AB ile karşılaştırıldığında Türkiye'nin yine nispeten düşük ülkelerden bir tanesi olduğunu ifade etti.

"Vergi algısı nereden uyanıyor?"

"Vergi yüksek algısı nereden uyanıyor" diye soran Şimşek, bu algının akaryakıt, otomotiv ve iletişimden uyandığını söyledi ve şöyle devam etti:

"3-4 tane mal ve hizmetten. Doğrudur, Türkiye dünyada nispeten yüksek vergi alan ülkelerden bir tanesidir. Bazılarında ilk sıradadır. Ama bunun dışındaki bütün alanlarda vergiler düşüktür.

2002'de 1 litre benzine ödenen 100 lira paranın, 70 lira 20 kuruşu vergiye gidiyordu. Bugün bu 60 lira civarına kadar düşmüş durumdadır. Neden? Çünkü maktu vergileri her zaman enflasyonla tam olarak güncellemediğimiz için zamanla erimesine imkan sağladık.

Sonuç itibariyle, istihdamın önünü açmak için, kayıt dışılığı azaltmak için bu atılan adımlar çok anlamlıdır. Üretimi artırmaya, sanayiyi teşkil etmeye devam etmemiz lazım."

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr