Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / DEMİRYOLU LOJİSTİK YURT DIŞI FAALİYET ALANINI GENİŞLETİYOR

DEMİRYOLU LOJİSTİK YURT DIŞI FAALİYET ALANINI GENİŞLETİYOR

DEMİRYOLU LOJİSTİK YURT DIŞI FAALİYET ALANINI GENİŞLETİYOR13.12.2011

Türkmenistan Demiryolu Bakanlığı ile forvarderlik anlaşması imzaladıklarını bildiren Demiryolu Lojistik Genel Müdürü Süleyman Yavuz, bu yıl faaliyet alanlarına Kafkaslar, Rusya ve Ukrayna'yı da dahil ettikleri bilgisini verdi.

Türk demiryolu sektöründe 50 yıldır hizmet verdiğini vurgulayan Demiryolu Lojistik Genel Müdürü Süleyman Yavuz, 8 yıldan bu yana firmaları vasıtası ile TCDD’nin taşıma potansiyelini, kurumsal yapısını ve faydalı yönlerini özel sektöre tanıttıklarını anlattı. Bu alanda yatırım ve işletmecilik yapmak isteyen firmaların plan ve projelerinin hazırlanmasında, demiryolu departmanlarının kurulmasında danışmanlık hizmeti verdiklerini açıklayan Yavuz ayrıca yurt içi ve uluslararası demiryolu yük taşımalarını organize ettiklerini aktardı. Orta ölçekli bir şirket olduklarını ama uzman bir kadro ile tamamen bilimsel metodlarla çalıştıklarını kaydeden Yavuz, Avrupa ve Türkiye’den gelen konteynerleri blok trenlerle Türkmenistan’dan transit geçirerek Özbekistan, Afganistan ve Kazakistan’a taşıdıklarını, bunun için Türkmenistan Demiryollarından 150 adet, Azerbaycan Demiryolları’ndan 80 adet vagon kiraladıklarını, 2011 yılı ilk 10 içerisinde blok trenlerle 2893 konteyner (4379 TEU) taşıma yaptıklarını, ayrıca Türkiye’den Orta Asya ülkelerine ihraç edilen kimyasal madde, gıda, çeşitli sanayi ürünleri, beyaz eşya, tekstil, inşaat malzemesi ve elektronik cihazları 765 vagonla İran üzerinden taşıdıklarını aktardı. 2012 yılı içinde Rusya’dan 100 vagon daha kiralayacaklarını bildirdi.
 
"DEMİRYOLUNDA İYİ BİR GELECEK BİZİ BEKLİYOR"

Çin ve Vietnam’dan Iran Bandarabbas limanına gelen kimyasal ürünler ile inşaat malzemelerini blok trenlerle Türkmenistan/Aşgabat’a taşıdıkları hakkında bilgi veren Yavuz, ayrıca yurt içerisinde de TÜPRAŞ’ın rafinerileri arasında blok trenlerle akaryakıt taşıdıklarını, 2011 yılı ilk 10 ay içerisinde 19 bin 769 vagonla 727 bin ton akaryakıt taşıdıklarını belirtti.

Dededen toruna bir demiryolcu ailesinin orta göbek temsilcisi olduğunu bildiren ve tam bir demiryolu sevdalısı olan Süleyman Yavuz, şirketinin ve demiryollarının geleceği ile ilgili olarak şunları aktardı: "Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de demiryolu sektörünü rekabete açacak yapısal reform sürecine girildi, Yasal alt yapı olarak 2 kanun tasarısı hazırlandı. Demiryolları devlet tekelinden kurtulacak ve serbestleşecek, üçüncü şahıslar kendi lokomotif ve vagonu ile tren işletmeciliği yapabilecek. Alt yapı devlette kalacak, lisans sahibi şirketler alt yapı kirasını vererek TCDD ile aynı rekabet şartlarında tren işletebilecekler. Özel sektörün dinamizmi ile demiryolları daha verimli duruma gelecek. Yasa tasarılarının TBMM’den geçerek yürürlüğe girmesini bekliyorum. O zaman biz de kendi trenimizi çalıştıracağız. Sektör çok hareketlenecek."

Kaynak:Hizmetix

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr