Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / ICAO KONSEY BAŞKANI TÜRKİYE ZİYARETİ

ICAO KONSEY BAŞKANI TÜRKİYE ZİYARETİ

ICAO KONSEY BAŞKANI TÜRKİYE ZİYARETİ12.12.2011

ICAO Konsey Başkanı Sn. Roberto Kobeh GONZALEZ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM'ın resmi davetlisi olarak 4-8 Aralık 2011 tarihlerinde Ülkemize bir ziyarette bulunmuştur.
 
Bu ziyaret sırasında, ICAO Hava Seyrüsefer Bürosu Direktör Yardımcısı Sayın Vincent P. GALOTT Sayın Başkana eşlik etmiş olup, söz konusu ziyaretin her aşamasında; ICAO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sayın Oya TUZCUOĞLU da hazır bulunmuştur.
 
Söz konusu ziyaret kapsamında; THY Uçuş Eğitim Başkanlığı ile THY Teknik tesislerinde incelemelerde bulunulmuş olup, gerek uçuş eğitim faaliyetleri ile simülatör imkanları gerekse de bakım ve onarıma yönelik kabiliyetler hakkında ICAO Konsey Başkanına bilgi verilmiştir.
 
Bu ziyaretlerin ardından Ankara'da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sn. Binali YILDIRIM ile makamında görüşen Konsey Başkanı, bu görüşmenin ardından SHGM, DHMI ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin katılımı ile teknik düzeyde  toplantı ile bir araya gelmiştir.
 
Bu görüşmede; Ülkemiz sivil havacılık sektöründe son yıllardaki   gelişmeye yönelik rakamlar üzerinde durulmuş olup, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.
 
Ülkemizi ziyareti sırasında Anıtkabir'e de Çelenk koyan ICAO Konsey Başkanı, Sivil Havacılık Genel Müdürü Sayın Bilal EKŞİ'yi de makamında ziyaret ederek, bir süre görüşmüştür. Bu görüşmede; Türk sivil havacılığında son yıllarda yaşanan gelişmeler ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün sivil havacılık sektörüne yönelik düzenleme ve denetleme faaliyetleri hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur.
 
Ayrıca, THK Üniversitesinde bir Konferans veren Konsey Başkanı Sayın Roberto KOBEH GONZALEZ''e THK Üniversitesi tarafından Fahri Doktora Unvanı verilmiştir.
 
Söz konusu ziyaret sonrasında; Akıncı'da bulunan TAI-TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Tesislerine gerçekleştirilen ziyaret sırasında; özellikle İnsansız hava aracı ANKA ve üretim faaliyetleri devam eden Hürkuş Uçağı ile yürütülen diğer projeler hakkında Konsey Başkanı'na özet bilgi verilmiştir.
 
Uluslararası Sivil Havacılık Günü olarak kutlanmakta olan 7 Aralık günü programı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yenilenme çalışmaları son aşamasına gelen Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi ziyaretiyle başlamıştır. SMART Projesi olarak da bilinen bu merkezin devreye girmesiyle Türkiye hava sahasına ilave olarak bölgesel anlamda hava trafik yönetimi emniyetinde sağlanacak iyileştirme hakkında  DHMI Genel Müdürü Orhan Birdal tarafından bilgi verilmiştir.
 
Ayrıca, Hava Trafik Kontrolörlerinin eğitimlerinde kullanılan simülatör merkezini de ziyaret eden ICAO Konsey Başkanı'na yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.
 
Daha sonra, Uluslararası Sivil Havacılık Günü anısına; bu yıl için ICAO tarafından belirlenen "Evrensel Düzeyde Sürdürülebilir Bir Hava Taşımacılığı İçin Yardımlaşma ve İşbirliği" konulu bir Panel düzenlenmiştir.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürü Sayın Bilal EKŞİ tarafından yönetilen Panele; ICAO Konsey Başkanı Sn. Roberto Kobeh GONZALEZ, DHMİ Genel Müdürü Orhan BİRDAL, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar YALÇIN, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel KOTİL, TÖSHİD Yönetim Kurulu Başkanı Murat ERSOY konuşmacı olarak katılmıştır.
 
Panelde yapılan konuşmalarda; Panel temasına yönelik değerlendirmeler yapılarak, sivil havacılık camiasının ve Türk sivil havacılığının gelişmesi için büyük gayret ve özveri ile çalışan Sivil Havacılık personelinin 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü kutlanmıştır.
 
Uluslararası Sivil Havacılık Günü dolayısı ile düzenlenen program, Sivil havacılık Genel Müdürü sayın Bilal EKŞİ tarafından verilen resepsiyon ve akşam yemeği ile sona ermiştir.
Akşam yemeği sonrasında ülkemizden ayrılan ICAO Konsey Başkanı, ziyaret sırasında edinilen son derece önemli bilgilerle ülkemizden ayrıldığını ifade ederek, davetleri sebebiyle başta Sayın Bakanımız olmak üzere Dışişleri Bakanlığı ile Sivil Havacılık ve DHMİ Genel Müdürlükleri yetkililerine teşekkürlerini iletmiştir.
Ülkemiz sivil havacılık faaliyetlerinin ICAO Konsey Başkanına ayrıntılı olarak anlatılma imkânı bulunan bu ziyaret, sivil havacılık alanındaki çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunulması bakımından da oldukça faydalı olmuştur.

Kaynak: SHGM

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr