Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / SURİYE YÖNETİMİ KENDİ GİRİŞİMCİSİNİ CEZALANDIRIYOR

SURİYE YÖNETİMİ KENDİ GİRİŞİMCİSİNİ CEZALANDIRIYOR

SURİYE YÖNETİMİ KENDİ GİRİŞİMCİSİNİ CEZALANDIRIYOR07.12.2011

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Suriye’nin Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşmasını askıya almasını değerlendirirken, ”Suriye yönetimi kendi halkını, sanayicilerini, ihracatçılarını ve müteşebbislerini cezalandırıyor” dedi.

Çağlayan, yazılı açıklamasında, Suriye’nin 1 Aralık itibariyle Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşmasını (STA) askıya aldığını açıkladığını, ancak henüz kendilerine resmi bir bildirim yapılmadığını kaydetti. ”Bu karar, Suriye yönetiminin ve onu etkileyenlerin kendi halklarını cezalandırmasıdır” değerlendirmesinde bulunan Çağlayan, Suriye yönetiminin her türlü kararına rağmen, Türkiye olarak devletiyle, iş adamıyla, ihracatçısıyla, vatandaşıyla kardeş Suriye halkının yanında ve destekçisi olmaya devam edeceklerini bildirdi.

2010 yılı itibariyle Türkiye’nin Suriye’ye ihracatının 1 milyar 844 milyon, ithalatının ise 663 milyon dolar olduğunu kaydeden Çağlayan, Suriye’den yapılan ithalatın, Türkiye’nin toplam ithalatının sadece binde 3′ü olduğunu, Suriye ise toplam ithalatının yüzde 10.6′sını Türkiye’den karşıladığını belirtti. Böylesine Türkiye’ye bağlı bir ekonomide STA’nın askıya alınmasının ‘çarkların dönmesinde ciddi sıkıntı anlamına geleceğini’ ifade eden Çağlayan, bunun da Suriye halkının cezalandırılması olacağını ifade etti.

Bakan Çağlayan, Türkiye olarak Suriye yönetiminin halkına uyguladığı şiddet nedeniyle bir takım yaptırım kararları uygulamaya başladıklarını, 9 maddelik yaptırım kararlarının içinde Suriye halkını, sanayicilerini ve ihracatçılarını sıkıntıya sokacak, onların gündelik yaşamlarını sekteye uğratacak herhangi bir karar söz konusu olmadığını kaydetti.

Suriye’nin ihracatı yüzde 70 azaldı

Zafer Çağlayan, açıklamasına şöyle devam etti: “Şu anda Türkiye Suriye’nin ara malı tedarikinde en önemli kapı. Çin’in 2011 yılının ilk 6 ayında Suriye’ye ihracatının yüzde 70 oranında düştüğü dikkate alındığında, STA'nın askıya alınmasının Suriye ekonomisine büyük maliyetler getireceği ortada.Suriyeli işadamları, Mart ayından itibaren gerek para transferinde yaşanan sorunlar gerek Suriye’ye yönelik konteynırla mal ticaretinde yaşanan sorunlar ve güvenlik nedeniyle alımlarını Türkiye’den yapmaya başlamışlardı. Batılı ülkelerin Suriye’ye yönelik kısıtlamaları nedeniyle Türkiye Suriye’nin mal tedarikinde en önemli merkez haline gelmişti. Yaptığımız analizler, STA’nın askıya alınmasının Türkiye’den çok Suriye’ye zarar vereceğini ortaya koymaktadır. Çünkü, Mart ayından bu yana devam olaylara rağmen Türkiye’nin Suriye’ye ihracatında, Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 8 civarında bir daralma söz konusu.”

Kaynak: Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr