Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TÜRKİYE İLE İSPANYA ARASINDA DEMİRYOLLARI İÇİN DEV İŞBİRLİĞİ

TÜRKİYE İLE İSPANYA ARASINDA DEMİRYOLLARI İÇİN DEV İŞBİRLİĞİ

TÜRKİYE İLE İSPANYA ARASINDA DEMİRYOLLARI İÇİN DEV İŞBİRLİĞİ 06.12.2011

İspanyol demiryolu şirketi ADİF ile TCDD arasında, işbirliği protokolü imzalandı. Türkiye ile İspanya'nın demiryolu alanında üçüncü ülkelerde işbirliğini öngören anlaşma uyarınca, Mekke-Medine arasında yapılacak demiryolunun işletmeciliğinin iki ülke işbirliğiyle yapılması planlanıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 30 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında İspanya’da bir dizi temaslarda bulundu. Heyet, 1. Uluslararası Demiryolu Forumu BCN Rail etkinliğine katıldı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, burada katılımcılara demiryollarının projelerini anlattı.

Heyet daha sonra Türkiye-İspanya ilişkilerine büyük katkı sağlayacak protokole imza attı. TCDD ile İspanya Demiryolları alt yapı şirketi ADİF arasında, üçüncü ülkelerde işbirliği yapılmasına yönelik anlaşma imzalandı. Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ayşe Sinirlioğlu katıldı. Anlaşmayla, Türkiye ile İspanya başta Orta Doğu'da olmak üzere, üçüncü ülkelerde yapılmakta olan ve yapımı planlanan demiryolu projelerinde işletmecilik, hat güvenliği, denetim ve eğitim gibi pek çok alanda işbirliği yapacak.

Mekke-Medine arasındaki demiryolu yapım işi, 12 İspanyol kuruluştan oluşan bir konsorsiyum tarafından alınmıştı. Anlaşmayla birlikte, bu hattın işletmeciliğinin Türkiye-İspanya işbirliği ile yapılmasının gündemde olduğu öğrenildi.

Türk heyeti, İspanya’da Yüksek Hızlı Tren hatlarında da incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: TCDD

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr