Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / ÇAĞLAYAN: MERSİN LİMANI YENİLENMELİ

ÇAĞLAYAN: MERSİN LİMANI YENİLENMELİ

ÇAĞLAYAN: MERSİN LİMANI YENİLENMELİ25.11.2011

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamı Dernekleri Federasyonu (DASİFED) tarafından düzenlenen Doğu Akdeniz Bölgesi Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu toplantıya katıldı.

Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, bölgeye yatırımların artması için çalışmalarının olduğunu ifade etti. Bu kapsamda Doğu Akdeniz’e yeni bir serbest sanayi bölgesinin oluşturulacağını açıkladı.
 
Dafised'in organizasyonuna, Adana, Mersin ve Hatay illerinin milletvekilleri, sanayi oda başkanları, iş adamları ve çeşitli STK’lar katıldı. Kendisini bölgenin bakanı olarak gördüğünü ifade eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerini yakalaması için Akdeniz Bölgesi'ne ciddi yatırımların yapılması gerektiğinin altını çizdi. Çağlayan, “Mevcut limanlarımız, 2023’teki gerçekleştirmeyi düşündüğümüz yıllık 1 miyar dolarlık ihracatımızı sağlayamaz. Bu açıdan Mersin Limanı'nı yenilemeyi ve hedefimizdeki ihracatı gerçekleştirmek için yeniden dizayn edeceğiz. Bu kapsamda yeni bir, konteyner liman inşa edeceğiz.” dedi.
 
Bölgenin farklı özelliklerinin olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, bölge arazilerinin sanayiye uygun olarak tasarlanması gerektiğinin vurguladı. Çağlayan, “Doğu Akdeniz’de, pilot bölge olarak serbest ticaret bölgeleri oluşturabilir miyiz, bunların üzerinde çalışıyoruz. Bizim yaptığımız çalışmada, tarım konut, eğlence ve bölgenin yapısına uygun olan tüm sektörler faaliyet gösterecektir. Bu proje iyi uygulanabilirse sadece bölgeye değil, Türkiye’ye hatta tüm dünyaya örnek olacaktır.” diye konuştu.

Konuşmasında Türkiye’nin ekonomisindeki gelişmelerden övgüyle bahseden Zafer Çağlayan, dünyadaki ekonomik buhranın etkisinin 5 yıl daha süreceğini kaydetti. Krizin özellikle Avrupa ekonomilerini çok etkilemesinin sebeplerini, iç ve dış borçlarının fazla olması ile bütçe açıklarının fazla olmasına bağladı. Bu noktadan Türkiye'ye bakıldığında, Türkiye’nin bütçe açığının Maastrich Kriterleri'nin altında seyrederek 1,7 olacağını öngördüklerini ifade etti. Bu bütçe açığıyla Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin 20'sinden daha iyi olduğunu anlattı. Bakan Çağlayan şöyle devam etti: “Avrupa’da kamu borçları yüzde 80’e dayanmış durumda. Biz de 30-35 dolayında. Maastrich Kriterleri, yüzde 60-65’i öngörüyor. Bu durumda AB ülkelerinin 19’undan iyi durumdayız, işsizlik oranları bakımından da 12 ülkeden daha iyi bir konumdayız.” 

Kaynak: Deniz Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr