Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / TİCARET HACMİ BARCELONA LİMANI İLE BÜYÜYECEK

TİCARET HACMİ BARCELONA LİMANI İLE BÜYÜYECEK

TİCARET HACMİ BARCELONA LİMANI İLE BÜYÜYECEK25.11.2011

Sekiz yıl önce Türkiye’ye bir ziyaret yaparak ticari görüşmeler yapan Barcelona Limanı, görüşmelerin meyvelerini bir yıl sonra aldı. 2004 yılında Türkiye ile İspanya arasındaki ticaret hacmi yüzde 44 büyüdü. Liman, bu hafta İstanbul’da yaptığı görüşmelerde de aynı başarıya ulaşmayı umuyor.

Türkiye ile İspanya arasındaki ticaretin büyük kısmı Katulanya bölgesinden geçiyor.

Geçen yıl Türkiye ile Katulanya bölgesi arasındaki ticari hacim 1 milyar doları aştı.  Türkiye böylelikle Çin’den sonra Barcelona Limanı’nın ikinci büyük ticari ortağı oldu. İki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak isteyen Barcelona Liman İşletmesi, beraberindeki farklı sektörlerde faaliyet gösteren 41 firma ile İstanbul’a çıkarma yaptı. Liman, Short Sea Shipping kapsamında gümrük başta olmak üzere konteyner ve Ro-Ro hatlarının açılması için yerli firmalar ile görüşmeler yaptı.

Perşembe Rotası’na konuşan Barcelona Liman İşletmesi Başkanı Sixte Cambra, 17 Ekim’de Avrupa Topluluğu içinde yapılan ticari toplantılarda Barcelona Limanı’nın Akdeniz ülkelerini kapsayan rota üzerinde çok önemli bir merkez olarak kabul edildiğini söyledi. Limanın yolcu ve araç terminallerinin yanı sıra her türlü yükü elleçleyebilecek imkana sahip olduğunu söyleyen Cambra, geniş bir hinterland ve demiryolu bağlantılarına sahip limanın, Türk firmalarının Avrupa’ya ulaşmalarında zaman ve maliyet avantajı yaratacağını vurguladı.

Dört bölümden oluşan Barcelona Limanı geçen yıl, 44 milyon ton genel kargo ve 2 milyon teu konteyner elleçledi. Uluslararası standartta 7 adet cruise terminale sahip limanda geçen yıl 3.5 milyon yolcu hareketi oldu ve yıl sonunda yolcu hareketinin 4 milyona çıkması bekleniyor. Otomotiv terminalleri bulunan liman geçen yıl 554 bin adet araç hareketi oldu ve Türkiye bu trafikte 34 bin araçlık bir paya sahip.

Enerji terminalleri bulunan limanı diğer Avrupa limanlarından farklı kılan yanı ise geçen yıl faaliyete geçirdikleri çok büyük tankerlerin yanaşabileceği petrol terminallerine sahip olması. Liman Başkanı Cambra’ya göre bu yüklükte bir terminal Avrupa’da çok nadir limanlarda var. Limanın en büyük avantajı demiryolu ve karayolu bağlantılı olarak İberya Yarımadası ile güney ve orta Avrupa’ya ulaşılabilmek.  Türk ithalat ve ihracatçısının Barcelona Limanı’nı kullanarak Avrupa’ya çıkabileceğini söyleyen Cambra, “Sadece İspanya değil Fransa Toulous ve Lion’a kadar demiryolu bağlantısı bulunuyor ve genişletme çalışmaları var. Lion’a haftada üç sefer yapılıyor. Türk ithalat ve ihracatçılar için çok geniş alanda servis sağlayabiliriz.”

Ticaret hacmi 1 milyar doları aştı

İspanya ile Türkiye arasında çok hızlı büyüyen bir ticaret hacmi olduğunu söyleyen Cambra, Çin’den sonra Türkiye’nin Barcelona Limanı için en büyük ikinci ticari ortak olduğunu vurguladı. Cambra, Türkiye’yi ziyaret nedenlerini ise şu sözleriyle anlattı: “2003 yılında benzer bir ticaret toplantısı yaparak çok iyi sonuçlar almıştık. Bir sonraki yıl iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 44 arttı. Bu toplantılarda da aynı sonuçları almayı diliyoruz. Geçen yıl Türkiye ile Katulanya bölgesi arasındaki ticaret hacminin değeri 1 milyar doları aştı. İki ülke arasında büyüyen ticaretin hızlanması için Gümrük yetkilileri ile görüşmeler yapılarak yüklerin hızlı bir şekilde geçiş yolları araştırılacak. Bizimle gelen lojistik, ithalat ve ihracatçı firmalar ile Türk firmaları arasında ikili görüşmeler ve iş birliği yaparak ticaret hacminin artırmayı planlıyoruz. İki ülke arasında haftalık konteyner servisleri var. Short Sea Shipping ve Ro-Ro seferleri için iki yeni terminalin inşaatına başladık. Talep olması halinde gerekli her türlü alt yapılarımızı yapabiliriz. Halihazırda çalıştığımız Arkas, Turkon gibi armatörler ile görüşmeler yaparak yeni hatlar için çözümler arayacağız. “

Kaynak:Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr