Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYE, BÖLGEMİZ İÇİN SADECE BİR TRANSİT ÜLKESİ DEĞİL, AYNI ZAMANDA BÖLGENİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜDÜR

TÜRKİYE, BÖLGEMİZ İÇİN SADECE BİR TRANSİT ÜLKESİ DEĞİL, AYNI ZAMANDA BÖLGENİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜDÜR

TÜRKİYE, BÖLGEMİZ İÇİN SADECE BİR TRANSİT ÜLKESİ DEĞİL, AYNI ZAMANDA BÖLGENİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜDÜR25.11.2011

Atlantic Council, tarafından düzenlenen 3. Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu’na katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, “Çeşitlenmiş ekonomisiyle ve son 30 yılda yaşadığı dönüşümle Türkiye’nin bölge ülkelerine aktaracağı önemli deneyimler olduğunu düşünüyorum, yani Türkiye, bölgemiz için sadece bir transit ülkesi değil, aynı zamanda bölgenin dönüştürücü gücüdür” dedi.

Hisarcıklıoğlu, küresel ekonominin oldukça ilginç bir dönemden geçtiğini belirterek, “Doğru bildiklerimizin yanlış, yanlış bildiklerimizin doğru olduğu günler yaşıyoruz. Avrupa’da devam eden borç krizi, Arap Baharı’nın getirdiği siyasi çalkantılar tüm dünyada istikrarı tehdit ediyor. Geldiğimiz noktada dünya ekonomisindeki günlük gelişmeleri yakından takip etmek kritik hale geldi.

Toplantılarda yeni yatırımlarımızı nasıl hayata geçireceğimizi değil de, günlük gelişmelere karşı kendimizi nasıl koruyabileceğimizi tartışıyoruz. Bu beni, Türkiye özel sektörünün başkanı olarak cidden çok rahatsız ediyor. Çünkü yatırım ihtiyacı giderek artıyor” dedi.

“Dünya ekonomisinde artan belirsizlik ve kafa karışıklığı yatırımları hayata geçirmeyi engelliyor”

Dünya Bankası’na göre önümüzdeki 10 yıl içinde Avrasya coğrafyası için, sadece enerji sektöründe 3,3 trilyon dolarlık yatırım ihtiyacı olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Özel sektör bu yatırımları gerçekleştirecek güce de sahip. Ancak dünya ekonomisinde artan belirsizlik ve kafa karışıklığı yatırımları hayata geçirmeyi engelliyor.

Bugün Avrupa liderleri başta olmak üzere küresel liderlerden beklentimiz kararların yerinde ve zamanında alınmasıdır. Biliyorsunuz Yunanistan’ın kredi notu ilk defa Aralık 2009’da düşürülmüştü. Yaklaşık iki yıl oldu, gün geçtikçe durum daha da karmaşık bir hal aldı”.

Türkiye, yükselen bir küresel aktör

Türkiye’nin 2001’de benzeri bir kriz yaşadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “ama biz hızlı karar alabildik” diyerek şunları kaydetti: “Krizin ilk 6 ayında tüm yapısal önlemler alınmış, bankaların yeniden yapılandırma süreci tamamlanmıştı. O gün reformları kararlılıkla uygulayan Türkiye, bugün yükselen bir küresel aktör haline geldi. G 20 üyesi olan Türkiye, dünyanın 16., Avrupa’nın ise 6. büyük ekonomisidir. Türkiye, İtalya ve Çin arasındaki coğrafyada, en güçlü serbest piyasa ekonomisine ve özel sektöre sahiptir.

Bu süreçte, özel sektör yatırımları, ekonomik gelişmenin itici gücü olmuştur. Türkiye, son ekonomik krizde de son derece etkileyici bir performans sergilemiştir. Ekonomi hızla soğumuş, hızlı bir şekilde yeniden toparlanmıştır”.

“Yeni bir düzen kurulacak ve güç dengesi yeniden oluşacak”

TOBB Başkanı, Türkiye’nin, 2011’in ilk yarısında yüzde 10’un üzerinde büyüyerek rekor kırdığını ve bu krizin kurumsal yapı için bir stres testi mahiyeti taşıdığını söyledi.


“Hazinemiz ve Merkez Bankamız başta olmak üzere tüm devlet kurumlarımız, bankalarımız ve şirketlerimiz bu testten başarı ile geçmişlerdir” diyen Hisarcıklıoğlu, “Türk özel sektörü bu kriz ile ne kadar çevik ve şartlara uyum sağlayabilen bir yapıda olduğunu kanıtlamıştır” dedi.

İktisadi ve politik belirsizliğin bir süre daha devam edeceğinin anlaşıldığını vurgulayan TOBB Başkanı, yeni bir düzen kurulacağı ve güç dengesinin yeniden oluşacağının kesin olduğunu söyledi.


“Petrol ve doğalgaz, halkları zengin etmiyor”

Bu ortamda Avrasya coğrafyasının birlikte hareket etmesinin, ortak gelecek için çok önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Burada iki önemli başarı unsuru var. Bunlardan ilki tüm ülkelerin yeni dönemin gerektirdiği dönüşüme açık olması, ikincisi ise aramızdaki bağlantıları güçlendirmektir. Dönüşümden kastımız da gayet açıktır. Bu bölgede tüm ülkelerin piyasa ekonomisine dayalı, üretim yapılarını çeşitlendirmiş ülkeler haline gelmeleri gerekmektedir. Çünkü üretim deseni çeşitlendikçe kurallara dayalı bir piyasa ekonomisi oluşacaktır. Birlikte iş yapmak daha da kolaylaşacaktır.

Son dönemde hepimiz gördük ki petrol ve doğalgaz, halkları zengin etmiyor. Refahı topluma yaymıyor, istikrarı sürdürülebilir kılmıyor. Bunun için en zengininden, en fakirine tüm ekonomiler için bir dönüşüme ihtiyaç var. Bu enerji yollarının güvenliği açısından da son derece önemli.

Yeni döneme ancak bu şekilde hazır hale gelebiliriz. Bölgemizin yıldızını ancak bu şekilde parlatabiliriz. Türkiye’nin bu açıdan son derece önemli bir misyonu olduğunu düşünüyorum. Çeşitlenmiş ekonomisiyle ve son 30 yılda yaşadığı dönüşümle Türkiye’nin bölge ülkelerine aktaracağı önemli deneyimler olduğunu düşünüyorum.
Yani Türkiye, bölgemiz için sadece bir transit ülkesi değil, aynı zamanda bölgenin dönüştürücü gücüdür”.

“Asya ile Avrupa arasındaki konumumuzu güçlendirmek için tarihi İpek Yolunu yeniden canlandırmalıyız”

Ekonomileri çeşitlendirmenin yanı sıra bağlantıları güçlendirmeye de ihtiyaç olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bunun için de taşımacılık koridorlarımızı etkinleştirmeli ve ürünlerin fiziki dolaşımını kolaylaştırmalıyız.

Yükselen Asya ile Avrupa arasındaki konumumuzu güçlendirmek için tarihi İpek Yolunu yeniden canlandırmalıyız. İpek Yolu, Çin’den Akdeniz’e, Hint Okyanusu’na ve Avrupa’ya kadar uzanan coğrafyanın ekonomik atardamarıdır. Sınırlarımızdan geçen her bir konteynır bizi birbirimize daha fazla bağlayacaktır.

Konteynır geçmeyen yola, boru hattı yapmanın doğru olmadığını görmemiz lazım. Ekonomik entegrasyonu tabana yaymadan istikrara kavuşamayacağımızı görmemiz lazım. İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması bir nostalji değil, küresel ekonomideki değişimin zorunluluğudur” dedi.

Gümrük Kapıları Modernizasyonu konusunda, TOBB olarak önemli deneyimler edindiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de kara sınır kapılarını Kamu-Özel Sektör Ortaklığı ile TOBB olarak modernize ettiklerini söyledi.

6 sınır kapısını modernize ederek, işletmeye başladıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve modern gümrük geçişlerini sağlamak için bu deneyimlerimizi tüm bölge ülkeleri ile paylaşmaya hazırız” dedi.
 
Kaynak:TOBB

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr