Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / AMBARLI LİMANINDA YANGIN TATBİKATI

AMBARLI LİMANINDA YANGIN TATBİKATI

AMBARLI LİMANINDA YANGIN TATBİKATI22.11.2011

Altaş tarafından yapılan tatbikatta, yakıt ikmali esnasında alev alan Ro-Ro gemisinin söndürülmesi ve denize sızan petrolün temizlenmesi canlandırıldı.

Avcılar Ambarlı Limanı Akçansa Terminali'ndeki tatbikatta, iskeleye yanaşık halde bulunan Ro-Ro gemisi yakıt ikmali talebinde bulundu. Yakıt ikmali esnasında aktarım borusu patlayan römorkörden denize petrol sızmaya başladı.

Bu esnada gemide yangın çıktı. Altaş'a bağlı ekipler, olaya hem kara, hem de deniz itfaiyesiyle müdahale etti. Gemide çıkan yangın kısa bir sürede kontrol altına alındı. Denize sızan petrolün yayılmasını engellemek için de geminin çevresi bariyerlerle kapatıldı ve temizlik işlemi başlatıldı.

Başarıyla gerçekleştirilen tatbikata ilişkin açıklama yapan Altaş Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu, Altaş'ın, Ambarlı Limanı'ndaki 7 terminale, genel yönetim, ortak hizmet ve koordinasyon konularında hizmet verdiğini söyledi.

Altaş'ın elinde 5 tane çok güçlü yangın söndürme römorkörünün bulunduğunu belirten Köseoğlu, ''Diğer vasıta kategorisine girecek 9 vasıtamızın yanı sıra 1 tane de iskele altında çalışabilecek petrol temizleme teknemiz ve karaya yapışan petrolü temizleyebilecek sıcak su pompalarımız var'' dedi.

Köseoğlu, acil önlemlerde kullanılabilecek 117 personele sahip olduklarını ifade ederek, ''Bunların yarısı deniz personelidir, deniz hareketlerini kontrol eder. Diğer yarısı da kara personelidir. 12 kişi de sadece bu işle görevlendirilmiş personeldir. Tatbikatta kullanılan teçhizat, var olanın çok cüz'i bir miktarıdır. Teçhizatlarımızın ortalama yatırım maliyeti 1 milyon doları aşmıştır'' diye konuştu.

Ambarlı Limanı'nın Avrupa'nın 10. büyük limanı olduğunu vurgulayan Köseoğlu, ''Türkiye'nin ithalat ve ihracat rakamlarının neredeyse yüzde 10'a yakını bu limandan hareketlenmektedir. Aslında Ambarlı Limanı küçük bir koltuk limanı olarak tasarlanmıştır ama 2011 itibariyle Karadeniz ve Akdeniz'in büyük bir kısmını ele alırsak çok ciddi, büyük bir liman haline gelmiştir'' dedi.

Kaynak:Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr