Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜKLERDE VIP UYGULAMASI GELİYOR

GÜMRÜKLERDE VIP UYGULAMASI GELİYOR

GÜMRÜKLERDE VIP UYGULAMASI GELİYOR18.11.2011

 Gümrüklerde etkin denetimle birlikte hızı da artıracak köklü bir dönüşüme gidiliyor. Bakan Hayati Yazıcı, hedeflerinin gümrük kapılarındaki işlemlerin tek noktadan yapılabilmesini sağlayacak altyapıyı kurmak olduğunu söyledi.

İşte yeniden yapılanmanın ana unsurları:

1-KAĞITSIZ GÜMRÜK DÖNEMİ Güvenilirliği onaylanmış firmalar, gümrük işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirecek. Gümrük belgelerinin sayısı azaltılacak

2-GÜMRÜKTEN VIP GEÇİŞ Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Projesi (AEO) ile özel bir statü tanınacak firmalara, yabancı ülke gümrük idarelerinde de ayrıcalık gösterilecek.

3-YERİNDE GÜMRÜKLEME Bu uygulamayla ihracat malının gümrük işlemleri, gümrük sahasına gelmeden dış ticaret erbabının kendi depolarında ve antrepolarında yapılacak.

4-LİSASNLI DEPOCULUK Tarım ürünleri sınıf ve kalitelerinin yetkili sınıflandırıcı laboratuarlarca belirlenmesinin ardından modern altyapıya sahip sağlıklı ortamlarda depolanacak.

5-GÜMRÜK KONSEYİ Gümrük konularıyla ilgili paydaşlardan oluşacak Gümrük ve Ticaret Konseyi, mevcut sorunların çözülmesi konusunda proaktif çalışma bir misyonu üstlenecek.

Kaynak:Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr