Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRKİYENİN SURİYE KAPILARINDA TIR BEKLEME SÜRESİ 3 GÜNE ÇIKTI

TÜRKİYENİN SURİYE KAPILARINDA TIR BEKLEME SÜRESİ 3 GÜNE ÇIKTI

TÜRKİYENİN SURİYE KAPILARINDA TIR BEKLEME SÜRESİ 3 GÜNE ÇIKTI16.11.2011

Sınır kapılarında Türklere karşı bakış açısının değiştiği, TIR şoförlerine bir takım zorlukların çıkartıldığı öne sürülüyor. Öte yandan Gümrük Müsteşarlığı'nın verilerine göre Cilvegözü ve Karkamış sınır kapıları dışında iki ülke arasında araç giriş çıkış sayıları yüzde 20'lerin üzerinde düşüş kaydetti. Cilvegözü Sınır Kapısı'nda artışın mülteciler nedeniyle olduğu, en çok giriş yapan araç türünün 'oto' şeklinde kaydedildiği belirtiliyor. İhracatçı bekleyiş süreleri nedeniyle alternatif pazarlar ararken, bir taraftan da Hatay, Gaziantep. Mersin ve Adana gibi illerde vizesiz geçiş nedeniyle artan perakende sektöründeki hareketliliğin son bulduğunu kaydediyorlar. Türkiye'nin en çok sınır kapısının bulunduğu ülke Suriye. 3'üncü ihracat pazarı olmasına rağmen Irak'a sadece bir sınır kapısı bulunuyor.

İskenderun Ticaret Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Binbay, Suriye sınır kapılarında TIR'ların bekleme süresinin 3 günü bulduğunu kaydetti. Binbay,var olan savaş ortamının sınır kapılarında da sıkıntı yarattığını belirterek, "Gümrük kapılarında araçlarımızın bekleme süresi 3 günü bulmaya başladı. Önceden araçlarımızın işlemleri kısa sürede biterken artık evrak işlemleri uzun süreler alıyor. Bu da araçların bekleme süresini uzatıyor ve ihracatımızı olumsuz yönde etkiyor" şeklinde konuştu.İki ülke arasında, yaşanan sıkıntılardan önce canlanan turistlik ziyaretlerin bitme noktasına geldiğine de dikkat çeken Binbay, "Özellikle İskenderun ve Antakya bundan en fazla etkilenen yerler arasında. Arap turistlerin ziyaretlerin gerçekleşmemesi şehrin perakende ekonomisini etkiledi. Bu olaylar gerçekleşmeden önce otellerin doluluk oranları yüzde 100'lere yaklaşırken şuan bu otellerin doluluk oranı azaldı. Aynı zamanda Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Suriye'den Hatay, Gaziantep, Mersin, Adana gibi illere gelen Suriyeli turist sayısında da önemli miktarda azalma meydana geldi. Büyük alışveriş merkezleri ve şehir merkezlerindeki esnafı bu ziyaretlerin kesilmesi sarstı" ifadelerini kullandı.

Suriye'de yaşanan olayların özellikle Hatay'daki gümrük kapılarında ihracatçılara zor günler yaşattığına değinen Hatay Gümrük Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin Kılıç da "Suriyeliler, Türklere karşı bakış açılarını değiştirdiler diyebiliriz. Özellikle araçlarımızın giriş ve çıkışlarda evraklarının işlenmesinde oldukça ağır davranarak Türk plakalı araçları gümrük kapılarında bekletiyorlar, bu da kapılarda yığılmalara neden oluyor" diye konuştu. Kılıç, araçların yakıt almalarında da zorluklar yaşandığına dikkat çekerek, "Yakıt sıkıntısı hat safhadaydı. Geçiş ücreti olarak da iki katı ücretlerin artması nedeniyle yaşanan sıkıntı üzerine Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin devreye girmesine neden oldu ve bu sıkıntı bir nebze de olsa şuan giderildiğini söyleyebiliriz. Bütün bunlar Hatay'ın ihracatının azalmasına, ihracatçı firmalarımızın başka alternatif yollarla ihracatı düşünmelerine neden olmasına sebep oldu" diye konuştu.

Ürünlerle ve analizde sıkıntı yaşıyoruz

Öte yandan Kadooğlu Group'un Genel Müdürü Celal Kadooğlu, "Suriye ile ülkemiz arasındaki gerginlik ticari anlamda da ilişkilerimizi etkiliyor. İhracat sırasında kapıda ve sınırdan sonra yaşanan bazı sıkıntılar var. Araçlarımızın çalışanlarına karşı davranış problemleri ve yol kesilmeleri yaşamaktayız, kapıdaki beklemeler zaten sıkıntılı ve nakliyat fiyatları da 2 kat artmış durumda. İlişkiler şu anda gergin olduğundan normalde haftada 10 TIR mal çıkışı yaparken, şimdi bu sayı 1 TIR'a düştü" dedi.

Akay Çikolata Bisküvi Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Nuri Akay ise, "Suriye ile yaşanan bu gerginlik ihracatımızı fazlasıyla etkiledi. Bu konuda durma noktasına geldiğimiz söylenebilir" şeklinde konuştu. "Artık alışveriş yapamaz hale geldik" diyen Akay, "Gerek ürünlerle ilgili, gerekse analiz ile ilgili sorunlar yaşıyoruz. Eskiden araçlarımız analizleri bir gün sürerken şimdi 3 günü buluyor" ifadelerini kullandı.

Akaysan Plastik Gıda Taş. Teks. San. Tic. Limited Şirketi Genel Müdürü Hikmet Akay da, piyasada iki ülke arasındaki işlerin yarı yarıya düştüğünü kaydederek,"Piyasada yapılan ihracatlar yüzde 50 azaldı. Şoförlerimiz artık gitmeye çekiniyor. Bizleriş adamı olarak çok kısa süre önce gidebildiğimiz iş seyahatlerine gümrükteki sorunlar ve güvenlik probleminden dolayı artık gidemiyoruz. Türkiye-Suriye arasında yaşanılan gerilim iş dünyasında Ortadoğu'ya yapılan ihracatları ciddi oranda olumsuz yönde etkilemiştir" dedi.

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr