Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / 15 BİN KİŞİNİN SRC BELGESİ SAHTE ÇIKTI

15 BİN KİŞİNİN SRC BELGESİ SAHTE ÇIKTI

15 BİN KİŞİNİN SRC BELGESİ SAHTE ÇIKTI14.11.2011

Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün 1 milyon 200 bin kişiye ait belgeyi inceledikten sonra 15 bin 589 kişiye ait 27 bin 387 adet SRC türü mesleki yeterlilik belgesi iptal edildi. Söz konusu kişiler hakkında evrakta sahtecilik suçlamasıyla cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağı da öğrenildi.

Denizcilik, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, taşımacılık faaliyetlerinde bulunanlara belirli bir eğitim sonrasında SRC belgesi vererek daha sağlıklı bir sektör oluşturmak için önemli bir adım attı. Bu adım atılırken başvuru sahiplerince sunulan belge ve bilgileri esas alınarak, SRC, ODY (Orta Düzey Yönetici) ve ÜDY (Üst Düzey Yönetici) belgesi düzenledi. Belgeler, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün veri tabanında bulunan bilgilerle karşılaştırıldığında ise, binlerce sürücünün, ehliyetlerinin tarih bölümünde tahrifat yaparak usulsüz olarak SRC belgesi aldığı ortaya çıktı. Bilgileri uyuşmayan 15 bin 589 kişiye ait 27 bin 387 adet SRC türü mesleki yeterlilik belgesi iptal edildi. Söz konusu kişiler hakkında evrakta sahtecilik suçlamasıyla cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak.

Karayolu ile yapılan yolcu ve eşya taşımacılığını disipline etmek amacıyla Ulaştırma Bakanlığı'nın girişimiyle 2003 yılında Karayolu Taşıma Yasası çıkarıldı. Taşımalarda güvenliği ve düzeni sağlamayı amaçlayan söz konusu yasa, taşımacı, acente ve taşıma işleri komisyoncuları ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği ve benzeri hizmetlerin şartlarını belirledi. Yasa, taşıma işlerinde istihdam edilenlerin niteliklerini, haklarını ve sorumluluklarını da saptadı. Ulaştırma Bakanlığı, izleyen yıllarda uygulama yönetmeliklerini çıkardı. Bu kapsamda 2004 yılında 'Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği yayımlandı. Yönetmelikle, taşımacılık faaliyetinde bulunacak kişiler için öngörülen mesleki yeterlilik eğitimi ve sınavına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Anılan yönetmelikte, taşımacılık sektörüne yıllarını vermiş kişilerin 'kazanılmış hak' çerçevesinde eğitime tabi tutulmadan (muafiyet sağlanarak) sürücü (SRC), Orta Düzey Yönetici (ODY) ve Üst Düzey Yönetici (ÜDY) belgesi almasına imkan sağlandı. Muafiyet için 2006 yılından önce taşımacılık sektöründe, yönetmelikte öngörülen sürelerde hizmet ya da faaliyet vermek koşulu getirildi.

Kaynak: Transmedya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr