Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / KONTEYNER TAŞIMACILIĞINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

KONTEYNER TAŞIMACILIĞINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

KONTEYNER TAŞIMACILIĞINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR10.11.2011

Drewry Denizcilik tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel konteyner taşımacılığı oranları hızla düşmeye devam ediyor. Özellikle giderek artan gemi kapasiteleri ve taşıyıcıların daha fazla pazar payı elde etmek için süregelen uğraşlarının oranların düşüşünde çok büyük etkisi olduğu ifade ediliyor.

Asya içinde yapılan ticareti dışlayarak ölçüm yapan Drewry’nin küresel taşımacılık indeksi Ekim ayının sonunda yüzde 12 oranında düştü. Bu düşüşün arka arkaya devam eden dört aylık bir düşüşün son halkası olduğu ifade ediliyor. Özellikle Asya-Avrupa ticaretinin giderek zayıflaması ve tonajların hızlı gelişen ve büyüyen pazar ticareti yollarına kaydırılması küresel ortalamayı aşağı çekmeye devam ediyor. Küresel spot kurları geçtiğimiz 12 ayda değerinin yüzde 35’lik kısmından daha fazla değer kaybetti.

Her ne kadar trend henüz yeknesak hale gelmemiş olsa da, daha yakın zamanlı veriler gösteriyor ki, doğu-batı ticareti arasında ki oranlar geçtiğimiz haftalarda da düşüşünü sürdürüyor. Örnek göstermek gerekirse, Drewry’nin Şanghay ve Batı Akdeniz arası çalışan taşıyıcılar için haftalık değerlendirme oranları 2 Kasım tarihinin de dahil olduğu 5 haftalık dönemde yüzde 20 oranında değer kaybetti. Bu esnada Drewry’nin Hong Kong-Los Angeles arası haftalık değerlendirme oranları aynı süre içinde 4,3 oranında artış göstererek, son haftada TEU başına 1,542 dolarlık değere ulaştı.

Pasifik üstü geçişlerde yakın zamanda yaşanan kapasite gerilemesi ile daha stabil bir oran oluşurken, Asya-Avrupa ticareti yeni üretilen Ultra Büyük konteyner gemilerinin kapasitesi ve alternatif rota eksikliği ile ticareti büyük bir arz fazlasına sürüklüyor.

Bütün gerilemelere rağmen bazı pazarlar diğerlerine nazaran daha kuvvetli durumda gözükürken özellikle Güney Asya, Güney Amerika, Okyanusya ve Asya içi ticaret rotaları taşımacılık oranlarında stabil bir halde çalışıyorlar. Bu oranlarla birlikte, Sahra altı Afrika ticaret yolları son anda bir sıçrama yaparak oranlandırmada güçlü bir geri gelme yaşadı. Ancak büyük bir atlantik taşıyıcısının da yıl ortası gelişmesinden 3. sezona yüzde 25 oranda düşüşle başlaması genel konteyner taşımacılığı çevresinin son derece ince bir buz üzerinde olduğunu açıkça göstermekte.

Taşımacılık ücretleri geçtiğimiz yıllarda giderek değişken bir hal aldı. Oranlardaki yakın zamanda oluşan düşüşün öncesinde, indeks 2009 yılının Mayıs ayı tarihinde dünyanın en düşük oranları ile 2010 yılının Temmuz ayında en yüksek oranlara ulaştığında eski oranların iki katına çıkmıştı. Drewry’nin doğu-batı taşımacılık oranları indeksi, Asya-Avrupa, pasifik geçişi ve atlantik geçişi rotalarında ise oranlar dünyanın geri kalanına nazaran çok daha fazla değişken durumda olduğu gözüküyor.

Kaynak: DenizHaber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr