Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / LOJİSTİKTE 70 YILLIK TECRÜBE: HOROZ LOJİSTİK

LOJİSTİKTE 70 YILLIK TECRÜBE: HOROZ LOJİSTİK

LOJİSTİKTE 70 YILLIK TECRÜBE: HOROZ LOJİSTİK01.11.2011

Horoz Lojistik bu yılı 500 milyon TL’lik ciro ile kapatmaya hazırlanıyor. Türkiye’de ve dünyada yaygın hizmet ağı bulunan şirket, yatırımlarında da hız kesmiyor.

Gaziantep’te 1942 yılında karayolu ve demiryolu taşımacılığı ile ambarcılık alanında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Horoz Lojistik, mütevazı bir aile şirketi olarak başladığı yolculuğuna, günümüzde dünya ölçeğinde bir şirket olarak devam ediyor. Taşeronları ile birlikte 2 bin çalışanı bulunan Horoz Lojistik 2010 yılını 430 milyon TL’lik bir ciro ile kapattı. 2011 yılının ilk 6 aylık değerlerine göre şirket, 2011’i 500 milyon TL’lik ciro ile kapatmayı bekliyor. Türkiye genelinde 28 aktarma platformu ve 300 kadar dağıtım aracı ile dağıtım hizmeti veren Horoz Lojistik, oluşturduğu dağıtım ağı ile İstanbul, Ankara ve İzmir çıkışlı adresten adrese taşımacılık, dağıtım, eve teslim, saatli teslim, e-satış lojistiği ve montaj hizmetleri sunuyor. Ev teslimatı ve diğer geçici depolamalar için yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alan kullanan şirket, 30 bin metrekarelik alanda da cross-dock ve dağıtım operasyonlarını yürütüyor. Bunun yanı sıra şirket yaklaşık 180 bin metrekarelik alanda depolama ve elleçleme faaliyetleri yürütüyor. Bu alanın yüzde 40’lık bir kısmı İstanbul ve çevresindeki endüstriyel bölgelerde yer alırken, İzmir, Bursa, Ankara ve Adana gibi büyük illerde de depolama hizmetleri sunabiliyor. Önümüzdeki yıl kuruluşunun 70. Yılını kutlamaya hazırlanan Horoz Lojistik, 1942 yılından beri süregelen tecrübelerini sürdürülebilir hizmet anlayışı ile müşterilerine özel çözümler sunarak entegre lojistik servis sağlayıcı partner konumunda devam ettiriyor.

Her türlü lojistik servisini entegre olarak verebiliyor

Uluslararası karayolu taşımacılığında 52 farklı destinasyon arasında hizmet veren Horoz Lojistik’in, destinasyonları arasında Afganistan, Kuzey Afrika ülkeleri gibi ekstrem noktalar da yer alıyor.“Türkiye’nin ticaretinde geleceğe yönelik özel yeri olduğunu düşündüğümüz Rusya, İtalya ve Polonya’da kendi şubelerimiz mevcut.” diye konuşan Horoz Lojistik Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Taner Horoz, ayrıca tüm Avrupa ülkelerinde farklı acentelerle tüm Avrupa coğrafyasını hizmet kapsama alanı içine alabildiklerini belirtiyor. Türkiye’de şubeleri olan birçok yabancı meslektaşlarının da Türkiye ile olan karayolu çalışmalarında Horoz Lojistik’in ürünlerini müşterilerine pazarladıklarını vurgulayan Horoz, “Bu hareketlerin dışında Türkiye olarak coğrafi avantajımız ve Avrupa’nın en büyük lojistik alt yapısı olmanın getirdiği avantajla transit tabir edilen Avrupa’dan Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Irak ve İran gibi ülkelere de üçüncü ülke taşımalarını organize ediyoruz.” diye konuşuyor. Hizmetleri ve uluslar arası dağıtım kanalları ile ilgili Horoz şu bilgileri veriyor:

“SDV Horoz tarafında, deniz ve havayolu taşımacılığının yanı sıra yatırım projelerine ait gabari dışı devasa ürünlerin özel taşımaları proje kargo taşımacılığı alanında yapılıyor. Özel hizmetlerimize ilave olarak sektöre özel çözümlerimiz, savunma sanayi lojistiği, uzay havacılık ve petrol ve gaz endüstrilerine özel uzman çözümlerimizi de unutmamak gerekir. Ayrıca SDV Horoz olarak iki yıldır Afrika’ya da ağırlık verdik.

Yine ortağımız Bollore Africa Logistics desteği ile bu ülkede depolama, dağıtım, liman fabrika demiryolu ve karayolu ile konteynır taşımacılığı olarak da her türlü lojistik servisi verebiliyoruz.” Horoz Grubu’nda lojistik faaliyetler Horoz Lojistik ve SDV Horoz grup firmaları tarafından sağlanıyor. Uluslar arası kara yolu taşımacılığı alanında Avrupa genelinde faaliyet gösteren Horoz Lojistik, son dönemde ağını ve coğrafi yayılımını özellikle Türkî Cumhuriyetler ve Doğu Avrupa’da arttırdı. Buna karşılık Türkiye’nin hala en büyük ticaretini Fransa, Almanya ve İtalya ile gerçekleştirdiğini ifade eden Horoz, bu destinasyonlara odaklanmanın her zaman öncelikli bir durum olduğunu sözlerine ekliyor. SDV Horoz da dünya genelinde 92 ülkeye yayılmış durumda. 550 ofisiyle verdiği deniz ve hava forwarding hizmetlerinin yanı sıra proje yüklerinin taşınması konusunda özel çözümler üretiyor. “Avrupa ile karayolu çalışmalarının yanı sıra proje ve deniz taşımacılığında kazanımlarımız oldu.” Diyen Taner Horoz, Avrupa’nın da dışında Asya ve Kuzey Afrika coğrafyasında da çeşitli işler yaptıklarını dile getiriyor.

İhracatçıya özel çözümler

İhracatçının ürününün müşteriye lojistik sektörü aracılığı ile ulaşması bu iki sektörü birbirine bağlayan en önemli neden. Lojistik sektörünün güçlü olması ihracatçının da elini güçlendiren ve avantaj sağlayan bir olgu. Bu nedenle ihracatçının çalıştığı lojistik firmalarının sahip olduğu özellikler ve sağladığı hizmetler kritik bir öneme sahip. İhracatçıya sunduğu hizmetlerle kolaylaştırıcı bir rol üstlenen Horoz Lojistik’in bu yöndeki hizmetlerini Taner Horoz şöyle anlatıyor:

“Bunun farkındalığı içinde Horoz Lojistik olarak net maliyetler, piyasa rekabeti ve kapasitelerimizin el verdiği ölçüde minimal birim karlılık gözeterek ihracatçılarımıza uygun navlun koşulları sağlamaya çalışıyoruz. Sezonsal dalgalanmalar ve makro ekonomik değişikleri takip ederek, farklı kampanyalarla ihracatçılarımıza fırsat ürünler öneriyoruz. İhracatçı şirketlerin Türkiye’nin farklı noktalarından olabilecek çıkış ihtiyaçlarını deniz, kara, havayolu ile sağlayabiliyoruz. Bu firmalara İhracat dokümantasyon servisi de veriyoruz. Gümrükleme işlemlerini organize ediyoruz. Yurtdışında ihtiyaca göre depolama, gümrükleme, kapı teslim işlemlerini sağlıyoruz. Lojistik sistem dizaynı konusunda komple danışmanlık hizmeti veriyoruz. Tedarik zinciri içerisinde her türlü planlama uygulama ve kontrol hizmetlerini tek elden sağlayabiliyoruz.”

Taner Horoz şirketin yatırımları ve gelecek planları ile ilgili şu bilgileri veriyor: “İki büyük lojistik merkezimiz tamamen yenilendi ve yer değişikliğine gidildi. İlave 2 bin metrekare cross-dock ve 4 bin metrekare depolama alanı yaratıldı. Türkiye genelinde kullanılan dağıtım araçlarının yüzde 20’lik bir kısmının gelişen ihtiyaçlar ve standartlara uygun olarak yenilenmesi ve geliştirilmesi planlandı. İlk uygulamalar İstanbul ve Antalya’da gerçekleştirildi. IT tarafında mevcut finansal sistemler üzerine geliştirmeler, donanım ve güvenlik alanlarında yatırımlar devam edecek. ”

Kaynak: Timreport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr