Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / BORÇ KRİZİ, İHRACATTA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ YARATTI

BORÇ KRİZİ, İHRACATTA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ YARATTI

BORÇ KRİZİ, İHRACATTA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ YARATTI18.10.2011

Ekonomi Bakanı Çağlayan, dördüncü çeyrekte ihracatın düşeceğine yönelik beklentiyi AB'de yaşanan borç krizi ve krize karşı alınacak önlemlerin gecikmesine bağladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa'nın yaşadığı borç krizinin, krize karşı alınacak önlemlerin geciktirilmesinin, birçok belirsizliğin devam ediyor olmasının, ihracatçıların yılın son dönemine ilişkin ihracat beklentilerinin az da olsa düşmesine neden olduğunu kaydetti.

Çağlayan, 4. Çeyrek Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarını değerlendirdi

2011 yılının 4. çeyreğinde İhracat Beklenti Endeksinin, 3. çeyreğe göre 7 puan azalarak 115,6 seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Çağlayan, Endeksin düşüş göstermesinde 4. çeyrek için mevsim normallerinin altında ihracat sipariş düzeyine sahip olduklarını belirten firma yüzdesinde bir miktar artış görülmesinin etkili olduğunu ve yılın son çeyreğinde genel ihracat beklentisinin azalmasına neden olduğunu kaydetti.

Bakan Çağlayan, 2011 yılının 4. çeyreğinde, 3. çeyreğe göre, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın içinde yer aldığı diğer ülkelere ihracat artış beklentisi güçlenerek sürerken, diğer tüm ülke gruplarına ihracatın artacağı beklentisinin zayıflayarak sürdüğünü ifade etti.
Firmaların birim ihracat fiyatlarındaki, pazar paylarındaki ve son 3 aydaki ihracat sipariş düzeylerindeki artış beklentilerinin bir önceki çeyreğe göre azalarak devam etmesinin firmaların dünya ekonomilerinden ve özellikle Avrupa ekonomilerinden gelen olumsuz gelişmelere karşı temkinli davrandıklarını ortaya koyduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

''Avrupa liderlerinin Euro Bölgesi'ndeki borç krizini hafifletmek için harekete geçmiş olmalarına rağmen, firmalarımızın Avrupa;ya ihracat beklentileri halen 6 ay öncesinin gerisindedir.

2011 yılının Ocak-Ağustos dönemi itibariyle, ihracatımızın yüzde 57;sinin Avrupa ülkelerine yapıldığı göz önüne alındığında yılın son çeyreğine ilişkin genel ihracat beklentisinin düşüş göstermesi normaldir, çünkü Avrupa;nın borç krizi 'kronik' bir hal almıştır. Bununla birlikte, önümüzdeki günlerde Avrupa'nın borç krizinin çözümü konusunda alacağı kararlar, uygulamaya koyacağı tedbirler ve politikalar 4.çeyreğe ilişkin ihracatta düşüş beklentisinin tersine dönmesini sağlayabilecektir.

2011 yılının son çeyreğinde ankette sektörlerindeki ihracat ve ihracat siparişlerindeki artış beklentilerinin bir önceki çeyreğe göre artarak devam etmesi de her şeye rağmen firmalarımızın ihracata odaklandıklarının işaretidir.

İthalat beklentisi endeksi de hem bir önceki ankete, hem de geçen yılın aynı dönemine göre gerilemiştir. Endeks 2011 yılının 4.çeyreğinde 3.çeyreğe göre 19.5 puan, 2010 yılının aynı dönemindeki ankete göre ise 11,7 puan gerilemiştir.

Bu düşüş beklentileri yılın son çeyreğinde ithalatımıza yansıyacak ve cari açığın azalmasına dönük olumlu katkı sağlayacaktır.''

Bakan Çağlayan, Avrupa, Ortadoğu, Diğer Asya, Amerika ve diğer ülke gruplarından yapılan ithalatın bir önceki çeyreğe göre zayıflayarak sürecek olmasının önemine işaret ederek, ihracatta olduğu gibi, ithalatta da Avrupa ülkelerinin ağırlığının söz konusu olduğunu hatırlattı.

2011 yılının Ocak-Ağustos döneminde ithalatın yüzde 53'ünün Avrupa ülkelerinden yapıldığını kaydeden Çağlayan, büyük çapta ithalat yapan firmaların Avrupa ülkelerinden ithalatın daha çok azalmasını beklediğinin görüldüğünü söyledi. Çağlayan, Avrupa ülkelerinden ithalatın azalmasını bekleyen firma oranında yaşanan artışın, genel ithalat beklentilerinin düşmesini de beraberinde getirdiğini kaydetti.

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr