Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ÇAĞLAYANDAN HİNDİSTANA SERBEST TİCARET ÇAĞRISI

ÇAĞLAYANDAN HİNDİSTANA SERBEST TİCARET ÇAĞRISI

ÇAĞLAYANDAN HİNDİSTANA SERBEST TİCARET ÇAĞRISI17.10.2011

Ekonomi Bakanı Çağlayan:-''Hindistan ile aramızdaki ticari ilişkilerin önemli ölçüde gelişmesinin yolu, aramızda serbest ticaret anlaşmasını bir an önce yapmaktır'' dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonun (TUSKON) Türkiye-Hindistan Ticaret ve Yatırım Forumu kapsamında Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı M. Hamid Ansari onuruna verilen yemekte konuşan Çağlayan, dünyanın çok önemli bir krizden geçtiğine dikkati çekerek, her ülkenin küresel sisteme entegre olduğu ölçüde bu krizden etkilendiğini kaydetti.

Küresel krizin çözümünün küresel güç birliğinden geçtiğini vurgulayan Çağlayan, ''Hintli ve Türk iş adamlarının karşılıklı yapacakları yatırımlar bu noktada çok fazla önem arz ediyor. Biz Türkiye olarak sizlerle her türlü iş ilişkisi yapmaya hazırız'' dedi.

Çağlayan, iki ülke arasındaki 4 milyar dolarlık ticaretin yetersiz olduğunu vurgulayarak, ''Biz değil 4 milyar dolar, 14, 24, 34 hatta 104 milyar dolarlık dış ticaret yapabilecek kapasiteye sahibiz'' dedi.

Hindistan ve Türkiye'nin, birbirine rakip olan değil birbirini tamamlayan, gerek sanayi gerekse de hizmet sektörüne sahip iki ülke olduğunu kaydeden Çağlayan, ''Hindistan ile aramızdaki ticari ilişkilerin önemli ölçüde gelişmesinin bir diğer yolu, aramızda serbest ticaret anlaşmasını bir an önce yapmaktır'' diye konuştu.

Her iki ülkenin birbirine mal satabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirten Çağlayan, bu tür karşılıklı ticari heyetlerin bir araya gelmesinin ticareti güçlendireceğini vurguladı.

'Şimdi hızlı balık yavaş balığı yutuyor'

Dünyanın ekseninin kaydığını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

''Dünyanın ekseni, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kaymıştır. Böyle bir ortamda rekabet etmenin şartları daha da zorlaşıyor. Rekabet etmek bugün dünden daha zor, yarın bugünden de daha zor olacak. Eskiden büyük balık küçük balığı yutardı. Şimdi ise hızlı balık yavaş balığı yutuyor. İşte bu günler küresel işbirliği yapılacak günlerdir. Ama asıl önemsediğimiz, 3. ülkelerde birbirimizin avantajlarını daha kuvvetlendirerek, bu ülkeler ile işbirliği yapmaktır.''

Hindistan ve Türk ekonomilerinin birbirine benzediğini aktaran Çağlayan, ''Bugün Türkiye'nin Hindistan'a 600 milyon dolarlık ihracat yapması çok yetersizdir. Bugünkü yapımızda kat kat ihracat yapabiliriz. Şu ortaya koyuyor ki, biz yeterince birbirimizi tanımıyoruz'' dedi.

Çağlayan, siyasi ve dini sebeplerle Türkiye'yi AB'ye almayan ülkelerin bugün küresel krizde sınıfta kaldıklarını vurgulayarak, bugün Yunanistan'ın karşı karşıya kaldığı problemin Almanya ve Fransa'yı da etkilediğini söyledi.

Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ansari

Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Eyaletler Konseyi Başkanı Ansari ise son yıllarda karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkilerin iki taraf için de kuvvetli bir itici güç olduğunu belirterek, ''İki taraflı ticaret, geçtiğimiz 5 yıl içerisinde 2 kattan fazla artmıştır. Her iki tarafta ihracatın artarak çeşitlenmesiyle 2005'te 1,5 milyar dolar iken, 2010'da 4 milyar dolar olmuştur'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008'de Hindistan'a yaptığı ziyaret esnasında iki hükümetin 2012 yılı için koymuş oldukları 5 milyar dolar hedefinin aşılarak, iki taraflı ticaretin 6,5-7 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini aktaran Ansari, ''İş dünyamız ve sanayilerimizin ikili ekonomik ortaklığımızı daha da güçlendireceğinden eminim. Olasılıklar, işbirliğimizi yoğunlaştırarak, pazarlarımızın hareketlenmesiyle önemli kapılar olan 3. ülkelere bölgemizin açılması için hiçbir zaman olmadığı kadar umut verici konumdadır'' diye konuştu.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral de forumu düzenleme amaçlarının, Hindistan'ın ekonomik ve ticari yönden Türkiye için önemini vurgulamak ve Türk iş adamlarının Hindistan'a ilgisini güçlendirmek olduğunu söyledi.
Meral, ''Bu etkinlik sonrasında, burada bulunan iş adamlarımızın gündeminde de Hindistan öncelikli yerini alacaktır'' dedi.
Rızanur Meral, Hindistan'ın, sadece kendi iç pazarının büyüklüğü yönüyle değil, bütün Güney Asya ülkelerine ulaşma açısından da Türk firmaları için önem arz ettiğini vurguladı.
Kaynak:Haber7
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr