TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Odaları Konsey Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, lojistik maliyetleri azaltarak, Anadolu’daki kobilerin ihracatını kolaylaştıracak tedbirler düşünülmesini önerdi.
Türkiye’nin ticaret çevrelerini temsil eden, Ticaret Odaları Konseyi toplantısını gerçekleştiren TOBB, son ekonomik gelişmeleri de gözden geçirdi.
Toplantıda bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dünya ekonomisi çok zor bir dönemden geçiyor. 2008 küresel krizine yol açan sistemdeki sorunların çözülemediği görülüyor. Finans sisteminde başlayan kredi ve likidite krizi, ülke bazında kamu maliyesi krizine dönüşüyor. AB içindeki özellikle Yunanistan sorunu çözülemedi” dedi.
Lojistikle ilgili görüşlerini de dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Yurtiçinde ve özellikle Kobilerimiz açısından haksız rekabet yaşanan Perakende sektöründeki adil olmayan uygulamaları önleyecek düzenlemeler hayata geçirmeliyiz. Lojistik maliyetlerimizi azaltacak, böylece Anadolu’daki Kobilerimizin ihracatını kolaylaştıracak tedbirler düşünmeliyiz” dedi.
AB’de liderlik sıkıntısı var
AB’de asıl sorunun “bir liderlik sıkıntısı” olduğunu savunan Hisarcıklıoğlu, “zor kararları alabilecek irade ve azim gözükmüyor. Sıkıntıları zamana yayarak çözme girişimleri, sonuç vermediği gibi, maliyetleri daha da artırıyor” dedi.
“Temkinli olun”
Hisarcıklıoğlu, bu noktada temkinli olmak gerektiğini, acak temkinli olmakla panik olmayı karıştırılmamasını ve Türk özel sektörü olarak ekonomideki temellerin sağlam olduğunu bildiklerini, Türkiye’nin kamu maliyesinin sağlamlığı ile özel sektörün dış borç çevirme konusundaki tecrübesinin ülkenin artıları olduğunu söyledi.
Temkinli bir şekilde ilerlemeye kararlılığında olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, gelişmiş ülkelerle aradaki mesafeyi kapatmak için iyi bir fırsat yakalandığını, o yüzden bu dönemi doğru kavrayıp, doğru kararlar verilmesini ve reformlara kararlılıkla devam edilmesini istedi.
Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ekonomideki olumlu gidişatın kuvvetlendirilmesi için iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reformlara devam edilmelidir. İstihdamı cezalandıran prosedürleri değiştirmeli, işsizliği daha da azaltmak için kamu ve özel sektör işbirliği ile bir seferberlik başlatmalıyız.
Cari açığa ve bunun sonucu ortaya çıkan kırılgan yapıya karşı politikalar ve tedbirler geliştirmeliyiz. Cari açığın en büyük nedeni olan dış ticaret açığını azaltmak için yeni bir yatırım teşvik sistemi oluşturulmalı ve ülke içindeki üretimi desteklemeliyiz.”
Kaynak: Lojistik Haber