Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / SESLİ ÜRÜN TOPLAMA SİSTEMLERİ

SESLİ ÜRÜN TOPLAMA SİSTEMLERİ

SESLİ ÜRÜN TOPLAMA SİSTEMLERİ22.09.2011

Lojistiğin gelişmesindeki birinci faktör, teknolojik yenilikleri kullanan bir sektör olmasına bağlıdır. Maliyetlerin azaltılması, taşıma hızının arttırılması, hataların azaltılması, hızlı iletişim ve yazılım kullanılması lojistik potansiyeli arttırmakta, birim maliyetleri indirmektedir.

Depolama hizmetleri de yeni teknolojiye en kısa zamanda ulaşmayı hedef almıştır. Yeni çıkan bir çok ekipman, alet, yazılım, sistem depolarda sunulur, talep yaratılmaya ve uygulanmaya  çalışılır.

Manuel toplama sitemlerinden başladık, barkodlu, el terminali ile toplama yapılan sistemlere geçtik. RFID sistemleri de yavaş yavaş depolara girmeye başlıyor. Depolarda el değmeden ürün toplama aşamasına geliyoruz yakın gelecekte. Ürünlerin kendi kendilerine paketleneceği, etiketleneceği ve sevk edileceği günleri bekliyoruz. Dünya üzerinde uygulanmaya başlanan yeni teknolojilerin de bir tanesi toplama elemanlarının ellerini serbest bırakan duy-gör- konuş sistemi olan, sesli toplama sistemleridir.

Geçtiğimiz hafta sesli toplama istemleri üreten, uygulayan bir kuruluşun Replica Sistemi (İtalya) firmasının sunumunu izledim. StockVoice adını verdikleri yazılım ve Vocollect Talkman terminalleri ile, depo içinde toplama yapan elemanlar artık ellerinde kağıt, kalem, el terminali, terminal kalemi olmadan çalışabilecekler.

Sistem her kurumsal kaynak planlama (ERP)  yazılımıyla bile çalışabilecek bir yazılımdan, kulaklık ve mikrofondan oluşmakta. İletişimi sağlayan küçük alıcı da çalışanların kemerlerine takılmakta.

Voice Recognition adını verdiğimiz ses tanıma sistemi, yazılımdan gelen komutları sese çevirmekte ve toplayıcıların sesli komutları yazılı hale gelmektedir. Yüksek kaliteli parazit ve gürültü önleyen sistemlerle iletişim parazitten arındırılmakta ve net  komut haline gelmektedir.

Sistem her komutun zamanını kaydetmekte ve toplayıcı verimlilikleri, hata oranları ölçülebilmektedir. Çalışma sistemi yazılımdan gelen toplama komutları ile çalışmaktadır. Sistem toplayıcıya hangi rafa gitmesi gerektiğini söylemekte, toplayıcı ilgili rafın karşısına geçtiğinde, raf üzerindeki özel bir numarayı okumakta ve adres doğrulaması sağlanmaktadır. Sistemden gelen ürün bilgisi ve toplanacak adet bilgisi ile toplayıcı ürünleri sepetine koymakta ve kaç adet aldığını sesle teyit etmektedir. Onaylanan sipariş üzerine ikinci sıradaki sipariş ile ilgili yönlendirme yapılmaktadır. Bu metotla ürün cinsine, toplanan adetlerin miktarına bağlı olarak el terminali ile yapılan toplamadan % 25 - % 50 oranında zaman tasarrufu, hız ve ürün doğruluğu sağlanabilmektedir. Daha az elemanla daha kısa sürede toplama yapabilen bu sistem, özellikle -40 derecede çalışan soğuk hava depolarında çok verimli olarak kullanılabilmektedir.

Küçük ürünlerin, hızlı toplanması gereken ilaç, kozmetik, konfeksiyon, yedek parça, perakende ürünler, kırtasiye gibi depolarında başarı ile kullanılan bu sistemler Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Uygulamalar ile ilgili detaylı bilgiyi www.replica.it adresinden alabilirsiniz veya elimdeki dokümanları paylaşabilirim.

Yeniliğe açık olmamız gerekiyor. Dünya değişiyor, iş yapma şekillerimiz de. Yeniliklere uymamız, en azından öğrenmemiz işlerimizin gelişmesi açısından zorunludur. Gelişme buna bağlıdır. 

Atilla Yıldıztekin/ Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr