Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ÇAĞLAYAN: İTHALATIN SEYRİ AZALACAK

ÇAĞLAYAN: İTHALATIN SEYRİ AZALACAK

ÇAĞLAYAN: İTHALATIN SEYRİ AZALACAK12.09.2011

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ağustos ayı ithalatının 18 milyar dolar civarında olabileceğini, bundan sonraki dönemde ithalatın seyrinin azalacağını söyledi.

Çağlayan, Türk-İngiliz İş Forumu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bugün açıklanan sanayi üretimi rakamlarına ilişkin rakamların beklentilerin üzerinde olmadığını ifade etti.

Gerek sanayi üretim endeksinin, gerekse ihracat büyümesinin Türkiye'nin kendi büyümesinin öncü gelişmeleri olduğunu belirten Çağlayan, "Yüzde 6,9'luk büyüme oldukça sevindirici. Türk sanayisinin son derece dinamik bir yapı içinde olduğunun, kapasitesinin gayet iyi şekilde çalıştığının net göstergesidir. Ümit ediyorum ki bu başarı artarak devam edecektir" dedi.

İhracatta Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırılmak üzere olduğunu hatırlatan Çağlayan, şu anda yıllık ihracatın 130 milyar dolara geldiğini söyledi.

Enerji faturası

Zafer Çağlayan, ithalattaki artış konusunda bir soru üzerine ise, bununla etkin mücadele konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Bunun, geçen yıl Türk Lirasının aşırı değerli olmasının getirdiği bir fatura olduğunu ifade eden Çağlayan, 2011 yılının ilk 6 ayında yaklaşık ortalama 20 milyar dolar civarında bir ithalat faturasıyla karşı karşıya kalındığını söyledi.

Burada en önemli sebebin enerji fiyatları olduğunun altını çizen Çağlayan, artan petrol fiyatlarına işaret etti.

Çağlayan, şöyle devam etti:

"Geçen yılın tamamında 38,5 milyar dolar olan enerji ithalatı yapan Türkiye, bu yılın ilk 6 ayında 25 milyar dolar enerji ithal etmiştir. Öncelikle bunu göz ardı etmeyeceğiz. Geçen yıl TL'nin aşırı değerlenmesinden dolayı otomotiv sektöründe ciddi alımlar yapılmıştır. İthalat şimdi normalleşiyor. Benim ağustos ayı ithalatıyla ilgili beklentim artık 20 milyar dolar eşiğinin kırıldığıdır. Rakamlar açıklanacak. Benim beklentim yaklaşık 18 milyar dolar civarında bir ithalattır. Bundan sonra da bilin ki ithalatın seyri azalacaktır. Türkiye'nin gerek dış ticaret açığı, gerek cari açığı, ilk 6 aydakinden daha iyi daha olumlu bir seyre gelecektir."

Zafer Çağlayan, yıl sonu enerji faturasına ilişkin olarak ise, "İlk 6 aya bakarsanız, yıl sonunda bu rakamın 45-50 milyar dolar seviyesinde olacağını ortaya koyuyor. Geçen yıl 38,5 milyar dolar olan fatura, bu yıl nereden bakarsanız bakın 50 milyar dolara yakın seviyeye gelecektir. Enerji bu konuda önemli belirleyici" dedi.

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr