Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / HİSARCIKLIOĞLU: PAKİSTAN’I AVRUPA’YA BAĞLAYACAK DEMİRYOLU ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

HİSARCIKLIOĞLU: PAKİSTAN’I AVRUPA’YA BAĞLAYACAK DEMİRYOLU ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

HİSARCIKLIOĞLU: PAKİSTAN’I AVRUPA’YA BAĞLAYACAK DEMİRYOLU ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ08.09.2011

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul’dan İslamabad’a uzanarak Pakistan’ı Türkiye ve Avrupa’ya bağlayacak demiryolu projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambers) Ortak Üyeler Komitesi Toplantısı, Antalya'nın turizm merkezi Belek’te başladı. Toplantıya Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Belarus, Gürcistan, Hırvatistan, Makedorna, Karadağ, Sırbistan, Rusya Federasyonu ve Ukrayna odalar birliği katıldı. Toplantının açılışı konuşmasını yapan TOBB Başkanı ve Eurochambers Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin küresel alanda aktif bir aktör olarak yükselmekte olduğunu belirtti. Türkiye'nin İtalya ve Çin arasındaki coğrafyada, en güçlü serbest piyasa ekonomisine ve özel sektöre sahip ülke olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Türk girişimcilerin yeteneğine duyulan güven arttıkça, dışarıda iş yapmak bizim için daha kolay olacaktır. Bunu sağlamanın bir yolu özellikle sorunlu alanlarda iş dünyaları arasından sürdürülebilir diyalogu kurmaktır." dedi.

Bu kapsamda 2004 yılında Filistin, İsrail ve Türk iş dünyasını bir araya getirmek amacıyla Ankara Forumu’nu kurduklarını hatırlayan Hisarcıklıoğlu, bu sayede Ramallah’ta kurulan TOBB-BİS şirketinin Türkiye’nin sanayi bölgeleri konusundaki tecrübesini Filistin’de Erez bölgesinde Organize Sanayi Bölgesi kurulması için kullanılacağını kaydetti. Ankara Forumu’nun başarılı olmasından dolayı Afganistan, Pakistan ve Türk iş dünyasını bir araya getirmeyi hedefleyen İstanbul Forumu’nun kurulduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Şuanda bu girişimin ilk somut projesi olan İstanbul’dan İslamabad’a uzanarak, Pakistan’ı Türkiye’ye ve dolayısıyla Avrupa’ya düşük maliyet ve hızlı bir şekilde bağlayan demiryolu projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu demiryolu aynı zamanda TOBB ve bölgedeki birçok ülkenin gündeminde bulunan İpek Yolu’nun canlandırılması çalışmasının bir parçasıdır. Bu girişim Çin’i batı bölgeleriyle Avrupa’yı birbirine bağlamayı hedeflemektedir.” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörü olarak kürsel ekonomide en önemli aktörler arasında hedefine odaklandıklarını kaydetti. Türkiye’nin bölgesinde artan gücü Avrupa için de önemli olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, bölgedeki küresel ekonomiyi gözeterek Avrupa’nın komşuluk politikasına da katkı sağladıklarını belirtti. Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin dünyada önemli inşaat projelerine imza attığını ifade etti. Türk inşaat şirketlerinin en büyük inşaat firmaları listesinde Çin’den sonra ikinci sırada geldiğini açıklayan Hisarcıklıoğlu, Dünya Bankası ihalelerinde Türk müteahhitlik firmalarının payının da giderek arttığını belirtti.

"AB ÜYELİK MÜZAKERELERİ SON DERECE YAVAŞLADI"

Türkiye'nin en önemli ticari partnerinin Avrupa olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, buna karşın 1963 yılında başlayan Avrupa Birliği ile ortaklık ilişkisinin hâlâ sonuçlandırılmamış olmasından dolayı üzgün olduklarını kaydetti. Türkiye’nin 2005 yılında Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerine başladığını hatırlayan Hisarcıklıoğlu, müzakerelerinin seyrinden çok mutlu olmadıklarını ifade etti. 13 fasılda müzakerelerin geçici olarak tamamlandığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin teknik kapasitesiyle ilgili olmayan nedenlerle, maalesef üyelik müzakerelerimiz son derece yavaşlamıştır. AB katılım süreci, Türkiye'nin Kopenhag Siyasi Kriterleri’ne uyumunu kolaylaştırmıştır. Türkiye için ana referans kaynağı olmuştur.” diye konuştu.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı