Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / TRABZON LİMANINDA İHRACAT SORUNU VAR

TRABZON LİMANINDA İHRACAT SORUNU VAR

TRABZON LİMANINDA İHRACAT SORUNU VAR26.08.2011

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon Limanı’ndan Rusya’ya ihracatı sevkiyatlarının durduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili dosya verdikleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Lideri Vladimir Putin’i aramasını beklediklerini kaydeden Gürdoğan, “Dosyayı Sayın Başbakan’a ilettik. Şu anda hiçbir gelişme yok, bekliyoruz. Önümüzdeki hafta bu konuyla ilgili bir basın toplantısı yapacağım. Zira Sochi’den sonra Tuapse de büyük arabaların, tırların geçişine kapandı. Tuapse’ye tırlar artık girmiyor. Bizi kışın donan Azak Denizi’nin içine sokmak istiyorlar. Bu durum kabul edilemez. Bu çok ciddi bir problem olarak karşımızda duruyor. Problemin kamuoyu tarafından bilinmesi ve acil olarak çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi.

İhracatçının sorunlarına hiç kimsenin istenilen düzeyde el atmadığını ifade eden Gürdoğan, “Sadece benim problemleri dile getirmemle de sorunlar çözülmüyor. Başbakan’a dosyayı verdik. Şimdi Sayın Başbakan’ın Putin’e sorunun çözülmesi için telefon açması gerekiyor. Başbakan’dan Putin’i aramasını şahsen rica ettim. En azından Sochi’deki Adler Limanı’nın feribotlara açılmasını istemesini bekliyoruz. Bu işin ekonomik boyutunun ne düzeyde olduğunun kimse doğru düzgün farkında değil. Örneğin biz ihracat rakamları açıklıyoruz. Trabzon’dan yapılan o ihracat rakamları aslında gerçeği yansıtmıyor. Bunu hiç kimse bilmiyor. Aslında açıkladığımız ihracat rakamları Samsun’dan giden, Trabzon’da merkezi olan firmalardır. Bunun bilinmesi önemli. Rakam Trabzon merkezli gözüküyor ama işçi istihdamı, geminin gelmesi ve bunların getireceği getiriler önemli değil mi? İhracatçılar birliği olarak beklesek geleceği düşünmesek Trabzon’a ihanet etmiş oluruz” dedi.

İCRAAT YOK LAF ÇOK

2023’teki demiryolu konusunun Trabzon’da sırası geldiğinde bütün gündemi meşgul ettiğini hatırlatan Gürdoğan, “Demiryolundan GAP’tan buraya bir tane mal geldiği yok. Varsayımlar üzerine konuşmayı çok seviyoruz ama elimizdeki mevcut potansiyelin kullanılamaması, gerçeğin kaybedilmesine tepki vermiyoruz. İcraat yok laf çok. Ne var ki bir Antep’te Denizli’de böyle değil. Biz elimizden kaçanın ne olduğunu anlamış değiliz. Karadeniz limanlarında yolcu salonu olan Sochi ve Trabzon’dur. Şu anda Samsun’dan Zonguldak’tan binemezsin bizim bunları anlatmamız gerekiyor. Önümüzdeki hafta limanda basın toplantısı yaparak bütün bu sorunları tekrar gündeme getireceğim” dedi.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr