Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / KOBİLERE GÜMRÜK KOLAYLIĞI

KOBİLERE GÜMRÜK KOLAYLIĞI

KOBİLERE GÜMRÜK KOLAYLIĞI24.08.2011

Gümrük işlemlerinin hızlı, güvenli ve basit bir şekilde yürütülmesini hedefleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, onaylanmış kişi statüsüne ilişkin yeni düzenlemeleri hayata geçirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, gümrük işlemlerinde önemli kolaylıklar sağlayan 'onaylanmış kişi statüsü' sisteminin yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında yayımlanan tebliğ yürürlüğe girdi. Tebliğ uyarınca A ve B sınıfı için geçerli olan avantajların önemli bir bölümünden artık küçük ve orta ölçekli işletmelerin dahil olduğu C sınıfı da yararlanabilecek.

Gümrük işlemlerinde güvenilirliğini kanıtlamış, belirli bir dış ticaret hacmine veya sabit sermaye yatırımına sahip, mali yeterliliği tasdik edilmiş ve kayıtları izlenebilir olan kişilere, gümrük ve dış ticaret işlemlerinde bazı kolaylıklar sağlayarak gümrük işlemlerini hızlandırmak amacıyla onaylanmış kişi statüsü tanınıyordu. Gümrük işlemlerinde önemli kolaylıklar sağlayan 'onaylanmış kişi statüsü' güvenirlik ve performans kriterlerine bağlı olarak, dış ticaret hacmi ve istihdam düzeylerine göre A sınıfı, B sınıfı ve C sınıfı olmak üzere üçe ayrılıyor. Düzenlemeyle daha önce sadece A ve B sınıfı onaylanmış statü belgesi sahibi kişilere tanınan eşyanın fiziki muayene ve belge kontrolüne tabi olmadan gümrük işlemlerinin yapıldığı ve eşyanın sonradan kontrolüne ağırlık verilen mavi hat uygulamasından yararlanma yetkisi, küçük ve orta ölçekli firmaların ihracatlarını daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için C sınıfı onaylanmış kişi statü belgesi sahiplerine de tanındı.

Küçük ve orta ölçekli firmaların Gümrük Birliği kapsamında yapacakları ihracatın hızlandırılması ve maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla getirilen bir diğer düzenlemeyle, A.TR dolaşım belgesi düzenleme ve onaylama yetkisi alabilme şartı, C sınıfı için bir yıl içerisinde elli adet A.TR dolaşım belgesi düzenlemiş olma olarak belirlendi. Onaylanmış kişi statüsüne ilişkin Gümrük Genel Tebliği 20 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğde şunlar da yer aldı: Onaylanmış kişi statü belgesi başvurularının değerlendirme sürecinin hızlandırılması amacıyla, başvuruların ön inceleme yetkisi yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine verildi.

Yatırım teşvik belgesi kapsamı eşyanın ithalat işlemlerinin hızlandırılması amacıyla, bu kapsamında ithal edilen eşyanın mavi hat uygulamasından yararlanmasına imkan sağlandı.
Mavi hat uygulamasından yararlanan firmaların bilgisi dışında adlarına beyanname açılmasının önlenmesi amacıyla, mavi hatta işlem gören beyannamelere ilişkin gümrük vergileri ve diğer vergilerin firmaların banka hesabından ödenmesine yönelik düzenleme yapıldı.

Kaynak:Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr