Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / DÜNYA BANKASI: GÜNEYDOĞU AVRUPA DEMİRYOLU REFORMU LJUBLJANA-İSTANBUL DEMİRYOLU TAŞIMA SÜRESİNİ YARIYA İNDİRECEK

DÜNYA BANKASI: GÜNEYDOĞU AVRUPA DEMİRYOLU REFORMU LJUBLJANA-İSTANBUL DEMİRYOLU TAŞIMA SÜRESİNİ YARIYA İNDİRECEK

DÜNYA BANKASI: GÜNEYDOĞU AVRUPA DEMİRYOLU REFORMU LJUBLJANA-İSTANBUL DEMİRYOLU TAŞIMA SÜRESİNİ YARIYA İNDİRECEK09.08.2011

Dünya Bankası’nın yayınladığı “Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Demiryolu Reformu” raporuna göre, gerekli reformlar tamamlanırsa Ljubljana-İstanbul demiryolu arasındaki transit taşımacılık süresi yarı yarıya (25 saate) inebilecektir.

“Boğaz Ekspresi ile 2009 yılında yapılmış olan test sürüşü, Slovenya-Ljubljana’dan gelen bir yük treninin Türkiye-İstanbul’a 35 saatte ulaştığını gösterdi, ancak aslında pratikte bu süre 60 saate kadar uzuyor. Bu önemli bir zaman farkı. “Demiryolu sektörünün en etkili yönü, bölge genelindeki demiryolu şirketlerinin rekabet edebileceği geniş piyasaların olmasıdır.” diyor Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Ulaştırma Ekonomisti Carolina Monsalve.
Gereken reformların tamamlanması, yalnızca transit sürelerini kısaltmakla kalmayacak, kamuya ait demiryolu şirketlerinin kendi aralarında geliştirecekleri işbirliği sonucu ekonomik kâr elde etmelerini de sağlayacaktır. Ayrıca Güneydoğu Avrupa ve Türkiye demiryolu ağlarının Avrupa Birliği standartlarına yakın olması, demiryolu taşımacılığı ile yolcu hizmetlerinin gelişmesi için demiryolunda daha sağlıklı bir rekabet ortamı oluşmasına da olanak sağlanacaktır.

Kaynak: Railway Pro

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr