Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / VERGİ DENETİMİNE SÜPER YETKİLİ BAŞKAN

VERGİ DENETİMİNE SÜPER YETKİLİ BAŞKAN

VERGİ DENETİMİNE SÜPER YETKİLİ BAŞKAN05.08.2011

Maliye denetim birimlerinin tek çatı altında birleştirilmesinin ardından oluşturulan Vergi Denetim Kurulu başkanlığına, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk getirildi. Beş bin kişilik maliye denetim kadrosunu tek elden yönetecek olan Ertürk, 2007-2009 yıllarında Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) başkanlığını da yapmıştı.

Denetim birimlerinin tek çatı altında birleştirilmesinin ardından oluşturulan Vergi Denetim Kurulu'nun patronu belli oldu. Kurul'un başkanlığına Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk atandı. Maliye'de 132 yıllık üstatlık dönemini kapatan 'vergi müfettişliği'ne de ilk atamalar yapıldı. Maliye'de hesap uzmanı, gelirler kontrolörleri, vergi denetmenleri ve maliye müfettişlerinden oluşan denetim yapısı değişmiş oldu. Gözler Kurul'a atanacak dört başkan yardımcısında.

Kurul'a geçen hafta vekaleten atanan Ertürk, denetim koordinasyon çalışmalarına başlamıştı. 5 bin kişiden oluşan denetim ordusunun yaz turnesi programı için hazırlıklar bir haftadır yapılıyor. Vergi müfettişleri belirlenen program doğrultusunda önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde belirlenen sektörlere yönelik vergi incelemesi gerçekleştirecek. Bu yıl Maliye'nin finans sektörü başta olmak üzere inşaat, demir-çelik, turizm, otomotiv ve akaryakıt sektörüne yönelik kapsamlı vergi incelemesi yapması planlanıyor. Vergi denetimlerinin yanı sıra vergiyle ilgili risk analiz çalışmalarını da yürütecek olan Vergi Denetim Kurulu'nun ilk başkanı olan Adnan Ertürk, 2009 yılından beri Gelir İdaresi başkan yardımcılığı görevini yürütüyordu. 2007-2009 yılları arasında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) başkanlığı da yapan Ertürk, 1968 Kayseri doğumlu.

Vergi denetim birimlerinin tek çatı altında toplanmasının ardından Maliye'de tartışmalar devam ediyor. Hesap uzmanı, gelirler kontrolörleri, vergi denetmenleri ve maliye müfettişlerinden oluşan dörtlü yapıya bakanlıktaki diğer uzman ve denetmenlerden tepki geliyor. Eşdeğer sınavla mesleğe atandıklarına ve benzer işi yaptıklarına dikkat çeken gelir uzmanı, milli emlak uzmanı, milli emlak denetmeni ve muhasebe denetmenleri haksızlığa uğradıkları görüşünde. Mesleğe sınavla giren ve üç yıl yardımcılık dönemi sonrasında unvana kavuşan yaklaşık 3 bin 500 gelir uzmanı, Vergi Denetim Kurulu'nun içerisinde yer almaları gerektiğinin altını çiziyor. Gelir uzmanları kanun hükmünde kararname ile belirlenen tek çatı düzenlemesi kapsamında vergi müfettiş yardımcılığı ile birlikte Vergi Denetim Kurulu'nda 12 bin kişilik kadro oluşturulduğunu belirterek 7 bin kişilik kadronun boş olduğunun altını çiziyor.

Vergi yapılandırmasında tahsilat 10 milyar lira

Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi borç yapılandırması Maliye'nin yüzünü güldürüyor. Yılın ilk altı ayında 8 milyar lirayı bulan tahsilat rakamı geçen ay sonu itibarıyla 9,5 milyar liraya yaklaştı. Yedi aylık dönemde tahsilatın 10 milyar liraya dayandığını ifade eden yetkililer, tahsilatın hedefin üzerine çıkabileceğini söyledi. Maliye Bakanlığı, taksitlerin zamanında aksatılmadan ödenmesi halinde yapılandırmadan yıl sonunda 14,7 milyar liralık tahsilat hedefliyor. Postadan gelen başvuru tutarı bir buçuk milyar lirayı buldu. Maliye ile barış yapılan tutar da 38 milyar lira. Vergi borç yapılandırmasından yüzde 80'in üzerinde tahsilat bekleniyor. Asgari tahsilat hedefi 30 milyar lira.

Kaynak: Zaman

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr