Balnak Yönetim Kurulu Başkanvekili Kosta Sandalcı, her meslekte olduğu gibi lojistikte de hizmet farklılaşmasının sektörde bir adım öne geçme ve kazanma anlamına geldiğini söyledi.
Balnak Yönetim Kurulu Başkanvekili Kosta Sandalcı lojistik sektöründe de kazanmanın yolunun hizmet farklılaşmasından geçtiğini söyledi. Türkiye’deki lojistik firmalarının neredeyse tamamına yakınının Avrupa taşıması yaptığını hatırlatan Sandalcı, Balnak’ın Kuzey Afrika pazarında Tunus, Fas ve Rusya pazarına yoğunlaştığını ifade etti.
Gözler Kuzey Afrika ve Rusya pazarında
Hizmette farklılaşmak gerektiğini; “Horozun çok olduğu yerde sabah zor olur.” sözüyle anlatan Sandalcı; “Avrupa’da çok horoz var. Türk taşımacıları içinde Almanya’ya çalışan çok ama Fas’a Tunus’a, Rusya’ya, Kazakistan’a, Tacikistan’a, Kırgızistan’a çalışan çok az. Bu tip Niş marketleri seçersek daha cazip bir kar elde etme imkanına sahip oluyoruz.” dedi. İstanbul’dan çıkan bir aracın direkt gidişle 7-8, aktarmalı gidişle 8-9 gün içinde Fas’a ulaştığını belirten Sandalcı burada yaşanan geçiş belgesi sorunundan da söz etti. Fas’ın Türkiye ile ikili antlaşması olmadığı için Türk plakalı araçların ülkeye gidemediğini belirten Kosta Sandalcı sorunu İspanyol plakalı araçlarla çözdüklerini dile getirdi.
2011 Balnak’ın yatırım yılı
Hizmette farklılaşma ve kalite adına 2011’i yatırım yılı ilan ettiklerini de vurgulayan Sandalcı, sadece bu yıl, 10 milyon Euro’luk araç yatırımı yapıldığını ifade etti. Yeni alınan araçlarla özmal oranının yüzde 24’e çıktığını söyleyen Sandalcı, 2008’in Mart’ından bu yana yüzde 30’lara varan bir büyüme yaşandığına dikkat çekerek, 2014 yılına kadar yüzde 50’lik bir büyümeyi hedeflediklerinin altını çizdi.
Araç yatırımında son olarak 54 adet Renault Trucks çekiciyi tercih ettiklerini hatırlatan Sandalcı, “Filonun yüzde 63’ünün Renault Trucks olduğunu ifade etti. “Renault Trucks’ı daha önce de kullandık, memnuniyetimiz var.” diyen Sandalcı sürücülerin de Renault’tan memnun olmasının kendileri için önemli olduğunu vurguladı.
Yılda 100 öğrenciye staj imkanı
Sandalcı sektörün eğitimli eleman ihtiyacına da değindi. 3 yıldır İstanbul Üniversitesi Lojistik Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu’nda hocalık yaptığını dile getiren Sandalcı’nın sektörün geleceğine ilk nasihati ise; “ Lojistik denince aklınıza sadece karayolu ile taşıma gelmesin. Lojistik modların birbiri ile eşgüdümlü şekilde kullanılmasıdır.” oldu.
Bu aşamada okullu lojistikçilerin yetişmesi için Balnak’ın kapılarını ardına kadar açtıklarını vurgulayan Sandalcı her sene Mayısla ekim ayları arasında 100’e yakın öğrenciye staj imkanı verildiğini ifade etti.
Kaynak: Ulasim Online