Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / İHRACATÇILARA GÜMRÜKTE KOLAYLIK

İHRACATÇILARA GÜMRÜKTE KOLAYLIK

İHRACATÇILARA GÜMRÜKTE KOLAYLIK 18.07.2011

Türkiye Gümrük Bölgesi'nde yerleşik gerçek ve tüzel kişilere, "onaylanmış kişi" statüsü verilmesine ilişkin prosedür yeniden düzenlendi.

Gümrük mevzuatı kapsamında gümrük işlem ve uygulamalarının kolaylaştırılması amacıyla belirlenen basitleştirilmiş usul, uygulama ve yetkilerden yararlanmak üzere belirlenmiş koşulları sağlayan, Türkiye Gümrük Bölgesi'nde yerleşik gerçek ve tüzel kişilere, "onaylanmış kişi" statüsü verilmesine ilişkin prosedür yeniden düzenlendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Gümrük Yönetmeliğinde yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Değişiklik ile gümrük mevzuatı kapsamında gümrük işlem ve uygulamalarının kolaylaştırılması amacıyla belirlenen basitleştirilmiş usul, uygulama ve yetkilerden yararlanmak üzere belirlenmiş koşulları sağlayan, Türkiye Gümrük Bölgesi'nde yerleşik gerçek ve tüzel kişilere, A, B veya C sınıfı "onaylanmış kişi" statüsü verilmesine ilişkin prosedür yeniden düzenlendi. 

Buna göre, C Sınıfı Onaylanmış Kişi Statüsü başvurularında, "dış ticaret sermaye şirketleri, grup ihracatçıları, grup ithalatçıları, AR-GE merkezi belgesine sahip kişiler ile bakım onarım faaliyeti yürüten ticari hava taşımacılığı şirketleri hariç imalatçı olması" şartı aranmayacak.
C sınıfı onaylanmış kişi statüsü için başvuruda bulunan kişiler için yıllık yapmış oldukları asgari ihracat ve sabit sermaye yatırım tutarları ile istihdam etmek zorunda oldukları kişi sayısı düşürüldü.

Buna göre, yetkilendirilmiş gümrük müşaviriyle onaylanmış kişi statüsü başvurusunun ön incelemesi için sözleşme yapıldığı ayın ilk gününden geriye dönük iki yıl içerisinde, on ikişer aylık iki dönem ayrı ayrı olmak üzere, herhangi bir dönem içerisinde asgari bir milyon FOB/ABD doları tutarında fiili ihracat yapılmış olması gerekiyor. Önceden bu ihracat tutarı 2 milyon dolardı.

Yetkilendirilmiş gümrük müşaviriyle onaylanmış kişi statüsü başvurusunun ön incelemesi için sözleşme yapıldığı ayın ilk gününden geriye dönük iki yıl içerisinde, on ikişer aylık iki dönem ayrı ayrı olmak üzere, herhangi bir dönem içerisinde gerçekleştirilen asgari ithalat ve fiili ihracat toplamı, 8 milyon dolardan 6 milyon dolara çekildi.

Yetkilendirilmiş gümrük müşaviriyle onaylanmış kişi statüsü başvurusunun ön incelemesi için sözleşme yapıldığı ayın ilk gününden geriye dönük 2 yıl içerisinde yapılması gereken asgari sabit sermaye yatırım tutarı 25 milyon dolardan 15 milyon dolara indirildi.

Yetkilendirilmiş gümrük müşaviriyle onaylanmış kişi statüsü başvurusunun ön incelemesi için sözleşme yapıldığı tarihten geriye dönük bir ay içinde istihdam edilmesi gereken işçi sayısı da 30'dan 15'e düşürüldü.

Geçici depolanan eşyanın her türlü dış etken ve müdahalelerden korunmasını sağlayacak şekilde yapılmış ve taşıtların durduğu, yanaştığı veya indiği yerlerdeki ambar, depo, ardiye veya hangar gibi yerler, geçici depolama yerleri olarak kabul edilecek.

A Sınıfı Onaylanmış Kişi Statü Belgesi sahibi kişilerin veya yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip kişilerin, serbest dolaşıma giriş rejimi beyanı, ihracat rejim beyanı ve gümrük antrepo rejim beyanını kayıt yoluyla yapabilmesi için imalatçı olması şartı kaldırıldı.

Götürü teminat sisteminden, Onaylanmış Kişi Statüsüne sahip olan yükümlüler ile bakanlıkça belirlenen şartları taşıyan antrepo işleticileri yararlanacak. Önceden, götürü teminat sisteminden, A ve B Sınıfı Onaylanmış Kişi Statüsüne sahip olan yükümlüler ile Gümrük Müsteşarlığı tarafından  belirlenen şartları taşıyan antrepo işleticileri yararlanabiliyordu.

Yönetmeliğin, onaylanmış kişi statüsü başvurularında, antrepo işletmeciliğinde aranacak şartlar ve  geçici depolama yerlerine ilişkin hükümleri 5 Ağustos 2011'de yürürlüğe girecek. Diğer hükümler ise bugün yürürlüğe girdi.

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr