Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / SAKARYA, VİKİNG PROJESİNE DAHİL OLABİLİR

SAKARYA, VİKİNG PROJESİNE DAHİL OLABİLİR

SAKARYA, VİKİNG PROJESİNE DAHİL OLABİLİR 15.07.2011

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Karadeniz’i İskandinav ülkelerine lojistik olarak bağlamak amacıyla yapılan Viking Projesinde Sakarya’nın da Karasu Limanı yer alması için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası basın mensupları ile bir araya gelerek Karadeniz’i İskandinav ülkelerine lojistik olarak bağlamak amacıyla yapılan bir girişimi olarak özetlenen Viking Projesinde Sakarya2nın yer alması için çalışma başlatıldığını açıkladı. Toplantıya SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Yıldız Bezek, Yıldıray Çakar, SATSO Genel Sekreteri Uğur Tın ve SATSO Başkan Danışmanı Ersin Taranoğlu ile basın mensupları katıldı.

Toplantıda proje ile ilgili bilgiler veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “Türkiye ekonomisinde ciddi payı olan ve bu payını her geçen güb arttırmayı hedefleyen Sakarya’nın mevcut avantajlarını perçinleyecek bu önemli projenin adı Viking Projesidir. Küreselleşen dünyada pazarlar arasında yeni bapkantı noktaları kurulması çabaları artarak sürerken viking Projesi, Türkiye’nin Karadeniz limanlarını ”uluslar arası ulaştırma ağının merkezine” oturtacak.Viking Demiryolu’nun en önemli avantajı AB üyesi Litvanya’ya 30 dakikada sınırdan geç,i imkanı tanıması ve vize prosedürlerini kolaylaştırması olacaktır. Ukrayna üzerinden Karadeniz limanları ile geniş bir alana yayılacak olan projeye Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Sakarya adına önem vermekteyiz. Litvanya ise, Türk iş adamlarına bu güzergahın benimsetilmesi ve tanıtılmasının önemini çeşitli ortamlarda vurgulamıştır” dedi.

Projenin Türkiye giriş noktasının Sakarya Karasu limanı olması gerektiğini belirten Kösemusul, “Viking Projesi’nin Sakarya’ya yıllık ekonomik katkısının 200 milyon dolardan fazla olacağı tahmin edilmektedir. Bu proje Sakarya’yı bölgenin uluslar arası lojistik merkezi haline getirecektir. Viking Projesi’nin ilk ayağı olan Odessa Limanı’na en yakın konumda Karasu Limanı bulunmaktadır. Bu yakın mesafe bizi Samsun ve Trabzon limanlarına göre avantajlı duruma getirmektedir.Litvanya Büyükelçiliği ile gerçekleştirdiğimiz ön görüşmelerde kendileri söz konusu projede sakarya dolayısıyla Karasu ilçesinin yer alması konusunda olumlu görüşlerini bildirdiler.Ulaşım konusundaki bu eşsiz projenin gerçekleşmesi ve hayata geçirilmesi durumunda ilimiz ve bölgemizin ticaret ortamı daha da canlanacak ve uluslar arası bir ticaret merkezi haline getirecek” diye konuştu.

Kösemusul konuyla ilgili girişimlerin başlatıldığını belirterek, Sakarya olarak gerek siyasiler gerekse STK’lar olarak bu konuda kimin elinden ne geliyorsa yapması gerektiğini söyledi. Proje kapsamında Türkiye’de 2 limanın belirlenmesi bekleniyor. Belirlenen ilk liman Samsun olurken, Sakarya Karasu limanı’da Viking Projesine dahil olarak bölgenin lojistik bir merkez olmasını öngörüyor.

Kaynak: Deniz Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr