Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / 2011, LOJİSTİKTE YATIRIM YILI OLDU

2011, LOJİSTİKTE YATIRIM YILI OLDU

2011, LOJİSTİKTE YATIRIM YILI OLDU14.07.2011

Küresel ekonomik krizden ağır darbe alan ve yatırımlarına büyük oranda ara veren lojistik firmaları, krizin etkilerinin azalmasıyla yeniden yatırıma odaklandı. Yılın ilk  altı ayında milyonlarca dolarlık yatırım yapan firmalar, genel seçimler sonrası yılın ikinci yarısına yönelik yatırımlar için de start verdi.

Yılın ilk altı ayında ihracat yüzde 20,2 artışla 65 milyar 770 milyon dolar seviyesine ulaşırken, yılın ilk beş ayındaki ithalat miktarı % 43.8 artışla 98 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin artış gösteren dış ticaret rakamları, lojistik sektöründeki yatırımları da beraberinde getiriyor.

Geçtiğimiz haftalarda ağır ticari araç ve treyler üreticileri ile depoculuk sektörünün nabzını tutan Perşembe Rotası bu kez taşımacılık hizmeti sunan sektörün dev firmalarının yatırımlarını masaya yatırdı. Lojistik firmalarının 2011’in ilk altı ayında yaptıkları yatırımları ve sene sonuna kadar yapacakları diğer yatırım planlarını mercek altına aldık.

Ekol 30 milyon euro yatırım yapacak

Uluslararası taşımacılık hizmeti sunan Türk lojistik sektörünün önemli firmalarından Ekol Lojistik, 2011 yılını yatırım yılı ilan eden firmalar arsında. Şirket yalnızca bu yıl içerisinde toplam 30 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

Ekol Lojistik olarak uluslararası pazarlardaki açılımlarını sürdürdüklerini ifade eden Ekol Lojistik Genel Müdürü Umur Özkal, 2011 yılı içerisinde İtalya’da öncü hizmet sağlayıcılardan biri olma hedefiyle yatırım yaptıklarını ve  bu doğrultuda Nisan ayı içinde Modena’da bir ofis açtıklarını belirtti. 2010 yılında inşaatına başladıkları ve Ankara’da sahip oldukları otomasyon teknolojilerinin bir benzerini Gebze’de uygulama çalışmalarını sonlandırdıkları bilgisini veren Özkal, kasım ayında bir bölümünü kullanıma açtıkları ASRS sisteminin geriye kalan kısmı da kullanıma açtıklarını söyledi.

Sağlık sektörüne yönelik çalışmalarını daha da yoğunlaştırdıklarını kaydeden Özkal, “2011 yılında ilaç lojistiği üzerine yoğunlaşacağız. Tuzla Logipark’da Türkiye’nin en büyük ilaç deposunu inşa ettik. Ve şimdiden çok önemli ilaç firmalarıyla anlaşmalar yaptık” açıklamasında bulundu.

Taşıma kapasitesini yüzde 30 artırdı

Ayrıca intermodal alt yapılarını da güçlendirmeye odaklandıklarını belirten Özkal, şu ana kadar 50 çekici ve 215 treyler satın alarak taşıma kapasitelerini %30,6 oranında artırdıklarını ifade etti. 2011 yılında toplam 30 milyon euroluk yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Özkal, bu yatırımların 9.900.000 euroluk kısmını mayıs ayı sonuna kadar gerçekleştirdiklerini söyledi. Yılın ikinci yarısına yönelik yatırım planlarını da anlatan Özkal, yapılacak yatırımları şu şekilde özetledi: “Bu yıl, İstanbul Avrupa yakasında tekstil lojistiğine özel yeni bir depo, Anadolu yakasında ise FMCG ve ilaç sektörüne özel bir depo yatırımı yapmayı planlıyoruz. Yine depo konsolidasyonu yaparak, depolama alanımızı artırmayı hedefliyoruz. Bu şekilde önemli bir kapasite artışı sağlayacağız. Bir yandan dağıtım merkezi sayımızı artırırken, diğer yandan da filomuzu %28 oranında büyütmeyi hedefliyoruz. Yeni merkezlerin yanı sıra yakın coğrafyada yeni iş imkânları için de araştırmalar yapıyoruz.  Çok kısa bir süre sonra Ekol’ün yurtdışında bir dünya markası olmak için yaptığı yeni yatırımları da paylaşacağız. 2011’in ikinci yarısı yeni yatırımlarımızı başlattığımız bir dönem olacak. Bunların yanı sıra sunduğumuz çözümler ve filomuzdaki araçlarla müşteri beklentisi doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz yeşil lojistik çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

2011 yılı ciro hedeflerine de değinen Özkal,  “2011 yılı ciro hedefimiz 225 milyon euro. Cironun % 60’sini uluslararası taşımacılık, %40’ını ise; ulusal dağıtım, kontrat lojistiği, forwarding gibi hizmetlerimizden sağlayacağız. Haziran ayı sonuna kadar 225 milyon euro ciro hedefimizin 100 milyon eurosunu gerçekleştirdik. Şu an itibarıyla hedeflerimizin üzerinde bir ciro oranı tutturduk. 2011’in 2. yarısında daha hızlı bir ciro artışı bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Borusan 40 milyon dolarlık yatırımla büyüyecek

Türkiye’nin uluslararası taşımacılık hizmeti sunan dev firmalarından Borusan Lojistik, 2011 yılını toplam 40 milyon dolarlık yatırımla tamamlamayı planlıyor. Şirket, 2011 yılında yapılan ve yapılacak olan yatırımlarla mevcut kapasitesini artırmayı ve eskimiş araçlarını yenilemeyi amaçlıyor.

Yılın ilk altı ayında yurtiçi taşımacılık için 30 araçlık bir yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Borusan lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, sene sonuna kadar bu alandaki yatırımlarını sürdüreceklerini ayrıca uluslararası taşımacılık alanında da  araç yatırımı yapacaklarını kaydetti. Depolama alanında ise yeni bir depoyu faaliyete açmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade eden Gürgenç, “Yılsonuna kadar faaliyete geçmesini hedeflediğimiz yeni deponun kapasitesi 20.000 m² olacak. Böylece Borusan Lojistik’in toplam depolama kapasitesi 300.000 m²’ye ulaştıracağız” dedi.

Hedef; yakın coğrafyada liderlik

Hedefleri arasında Türkiye’nin yakın ve etkin coğrafyasında liderlik de bulunduğunu aktaran Gürgenç, bu hedefe ulaşma yolunda yapılacak yatırımları şu şekilde özetledi: “Bu hedefimiz doğrultusunda yurtdışı markamız olan Borusan Logistics ile faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yapılanmamıza yönelik yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Kazakistan’da % 100 Borusan Lojistik’e ait yeni bir şirketin oluşturulması doğrultusundaki çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Bu yıl odak noktalarımızdan biri olan uluslararası taşımacılık alanındaki hedefimiz ise müşterilerimize en rekabetçi fiyatları vermek, onlara entegre hizmetlerle değer katmak. Bu alandaki hizmetlerimizi geliştirmeye devam ederek, 2015 yılında uluslararası taşımacılık yapan şirketler arasında ilk 3′te olmayı hedefliyoruz. Gerek Türkiye’de, gerekse yurtdışı şirketlerimizde pazarda lider firma olarak 2015’e ulaşmak ve daha sonrasında dünyanın en büyük kontrat lojistik firmalarından biri olma yolunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

2011′in ilk altı ayında ciro hedeflerinin üzerine çıktıklarını vurgulayan Gürgenç,  yılı pazarın üzerinde bir büyümeyle kapatmayı beklediklerini söyledi. Gürgenç, “Yılsonunda tüm faaliyet alanlarımızda büyüme ile %30’luk bir büyümeyi gerçekleştireceğimizi öngörmekteyiz” dedi.

Balnak 25 milyon euroluk yatırım planlıyor

Balnak’ın 2011 yılı hedefleri arasında araç sayısını artırmak, mevcut filoyu yenilemek ve bu sayede kara nakliyesi hizmetlerini hızlandırmak olduğunu söyleyen Balnak Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kosta Sandalcı, “Bu amaçla nisan ayında aldığımız 20 adet 2011 model, Euro 5 normlarında çekici ile, çekici sayımız 66’dan 86’ya; yine aynı ay içerisinde aldığımız 20 adet Fruehauf marka, mega tip kayar çatı ve kayar perdeli yarı-römorkla araçlarımızıb sayısını 74’ten 94’e çıkararak yurtdışı karayolu filomuzu güçlendirdik. 94 adet yarı-römork; tenteli, askılı ve çift katlı özellikleriyle sektöre esnek hizmet sunarken mal teslim günü ve saatine olan sadakati de pekiştirdik. Ayrıca, haziran ayı içerisinde ise tüm eski çekicilerimizi de elden çıkararak 54 adet yeni 2011 model, Euro 5 normlarında, otomatik şanzımanlı Renault Premium 460 çekici aldık” diye konuştu.

2011 yılı için en büyük hedeflerinin bölgesel güç olmak olduğunu Aktaran Sandalcı, Balkanlar, Ukrayna, Rusya, Kafkaslar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde etkinliklerini artırmak istediklerini ifade etti. Libya ve Erbil’de ofis açtıklarını ancak, Libya ofisini yaşanılan olaylardan sonra bir süreliğine kapattıklarını belirten Sandalcı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü. “Dubai ve Mısır için de görüşmelerimiz sürüyor. Çin’de de olacağız. Avrupa artık çok büyümüyor. 2011 yılı için toplam 25 milyon Euro’luk bir yatırırım yapmayı planladık. Balnak olarak müşteri odaklı hizmet üretmeye devam etmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda hizmet alanlarının genişletilmesi en önemli hedefimiz. Tabii büyüme planlarımız içerisinde yer alan bölge ülkeleri ile olan iş birliğimizin artırılmasına bağlı olarak da daha geniş bir coğrafyada farklı hizmet alanlarıyla yer alacağız.”

Ceva Lojistik altyapıya odaklandı

Yatırıma odaklanan sektörün dev firmalarından bir diğeri de Ceva Lojistik. Ceva Lojistik Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Aslan Uzun,  Ceva Türkiye olarak bu yıl alt yapımıza, kapasitemize ve çalışanlarımıza bugüne kadar yaptığımız yatırımları daha da ileriye taşıyarak başarılarımızı sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda lojistik ve altyapı yatırımlarımızın yanı sıra depolama alanında ciddi bir yatırım sürecini başlattık” diye konuştu.

2011 yılında 60 bin metrekarelik bir depo inşasına başladıklarını ve inşaatın hızlı bir şekilde ilerlediğini kaydeden Uzun, ayrıca dağıtım ağının daha verimli ve yüksek performansla çalışması için Türkiye’nin dört bir yanında bulunan şubelerinde yeniden yapılandırma sürecine girdiklerini söyledi. Uzun, “Yatırımlarımız ve sahip olduğumuz çalışan gücü ile 2011 yılının ilk 6 aylık sürecini, hedeflerimizin biraz daha üzerinde tamamladığımızı söyleyebilirim” dedi.

Mısır ve Orta Asya’da büyüyecek

Depo yatırımlarına 50 bin metrekarelik yeni bir depo daha ekleyecekleri bilgisini veren Uzun, Ceva’nın yatırımları ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’nin, lokasyon olarak Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa arasında bir aktarma merkezi oluşturmasından kaynaklanan avantajlı bir konumdayız. Bu nedenle bu yıl itibariyle FM diye adlandırdığımız uluslararası nakliye iş birimimizde Uzakdoğu, Avrupa ve Ortadoğu arasında yeni hatlara yatırım yapmaya başladık. Avrupa’dan Türkiye’ye uzanan servisimizi, Türkiye üzerinden Ortadoğu’da ve Türkî cumhuriyetlerine taşıdık. Avrupa’da da parsiyel taşımacılıkta en iyilerden biri olmayı amaçlıyoruz. Tüm bunların yanı sıra Türkiye’ye yeni bağlanan Mısır ve Orta Asya’da ise organik ve inorganik yatırım ve büyüme hedeflerimiz var.”  Ceva Türkiye olarak, Ceva ailesinin en hızlı büyüyen üyesi olduklarını belirten Uzun, hedefimiz, 2010 yılında cirolarında sağladıkları yüzde 114 büyümenin üstüne 2011 yılında da yüzde 20 büyüme eklemek olduğunu söyledi.
 
Havi dağıtım merkezlerini geliştirecek

Daha belirgin ve etkili bir vizyon oluşturarak bu çerçevede ‘Havi Logistics 2014’ adını verdikleri orta vadeli bir plan hazırlayan Havi lojistik, bu hedefler kapsamında 2014 yılına kadar yaklaşık 30 milyon euroluk yatırım yapmayı hedefliyor.

2011 hedeflerini 2014 planları çerçevesinde hazırladıklarını dile getiren Havi Lojistik Genel Müdürü Altan Sekmen,  en az %40 büyüme hedefiyle giriş yaptıkları 2011 yılının ilk beş ayında insan kaynağı, yeni araç alımları, teknoloji konularında yatırım yaptıklarını söyledi.  Sekmen konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Yılsonuna kadar açacağımız dağıtım merkezlerimizin hazırlıkları devam ediyor. Teknoloji yatırımlarımız devam ediyor. Tüm bunları yaparken gıda güvenliği konusundaki tavizsiz yaklaşımımızı, sosyal sorumluluk ve sürdürebilirlik alanlarındaki örnek olma konumumuzu devam ettirdiğimizi rahatlıkla ifade edebiliriz. 2014 yılına kadar yapacağımız yatırımların toplamının 25–30 milyon euro seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Hem mevcut müşterilerimizin artan iş hacimleri, hem de yeni katılan müşterilerimiz ile birlikte; tesis, araç ve insan kaynağı anlamında ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak üzere yatırımlarımız olacak. Bu yatırımlarımızı Gebze dağıtım merkezimizin kapasitesinin artırılması, İstanbul’da yeni bir dağıtım merkezi, İzmir ve Ankara dağıtım merkezlerimizin kapasitelerinin artırılması ve mevcut depolarımıza ek olarak dağıtım organizasyonumuzu destekleyecek şekilde üç yeni bölgede (Güney, Karadeniz, Doğu) yeni depo açılması şeklinde açıklayabiliriz. Bu arada; dağıtım merkezlerimizdeki operasyonlarımızı her açıdan daha verimli bir şekilde sürdürmek adına otomasyona daha fazla ağırlık vereceğiz ve bu çerçevede yeni depo yönetim sistemi ve nakliye yönetim sistemi yatırımları yapacağız. Araç parkımız konusundaki yatırımlarımızı iki boyutta gerçekleştireceğiz.” Sekmen, 2011 satış beklentilerini ise yılbaşındaki beklentilerinin biraz daha üzerinde 200 milyon TL olarak revize ettiklerini ifade etti.

Mars, araç yatırımda hız kesmiyor

Yaptığı yatırımlarla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bir diğer firma ise Mars Lojistik oldu. 2011’in ilk çeyreğinde Mersin’de yeni bir şube, Tuzla’da ise yeni bir lojistik merkezi açtıklarını belirten Mars Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Ali Tulgar, özellikle filoya ciddi bir yatırım yaptıklarını söyledi. Tulgar,  “2010 yılının son çeyreği ve 2011’in ilk çeyreğinde filoya 200 adet EURO 5 normunda yeni çekici kattık. 2011 yılı içinde filomuzu daha da büyütmeyi hedefliyoruz” dedi. Tulgar, diğer yandan teknolojik gelişmeleri yakından takip eden bir firma olarak BT alanında projeleri olduğunu ve yıl içerisinde bu alanda da yatırım yapacaklarını ifade etti.

“Ciroyu % 20 artıracağız”

Almanya’nın güçlü lojistik firmalarından Barth ile yaptıkları işbirliği neticesinde kısa sürede Almanya trafiğinde iş hacimlerini %70 artırdıklarını vurgulayan Uzun, “Bu artışın sene sonuna kadar artarak devam edeceğini ve bu hatta da lider konumuna geleceğimizi düşünüyoruz. Bunun yanı sıra karayolu taşımacılığında Ortadoğu ülkelerinde, Hava ve Denizyolu taşımacılığında ise Uzakdoğu’ya ağırlık vererek mevcut hacmimizi büyüteceğiz. Proje taşımacılığının da giderek artan önemini göz önünde bulundurarak bu alanda da pazar payımızı yükselteceğiz” açıklamasında bulundu. 2010 yılını 171 milyon dolar ciro ile kapattıklarını kaydeden Uzun,  2011’de ise ciroda %20 büyüme hedeflediklerini söyledi. Uzun, 2011 yılının ilk yarısını hedeflerimizin üzerinde gerçekleştirdik. Uzun vadeli stratejik planlarımıza ve hedeflerimize baktığımızda ise, 2015 yılında mevcut durumumuza göre 3 kat büyüyeceğiz” dedi.

Kıta gümrüklü depo kuracak

Kıta Lojistik olarak 2011’in ilk 6 ayında 10 milyon euroluk yatırım yaptıklarını belirten Kıta Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener, 100 TIR’lık filo yatırımlarını tamamladıklarını ayrıca, yurtiçi nakliye hizmetlerinde kullanılacak çeşitli büyüklüklerde 8 aracı da filoya kattıklarını söyledi. Bu yatırımlara ek olarak Erbil’de yeni açtıkları şubelerini faaliyete geçirdiklerini ifade etti. Emre Eldener Kıta Lojistik’in yapmayı planladığı diğer yatırımlar içinse şunları söyledi: “ 2011’in ikinci yarısında Anadolu yakasında bir gümrüklü depo yatırımızı olacak. 2012 sonu itibarıyla 50,000 metrekare depolama alanına sahip bir yapıya ulaşmak istiyoruz. Erbil dışında komşu ülkelerdeki şubelerimizi da arttırmak istiyoruz.” 2011′in ilk altı ayında bütçelenen cironun yaklaşık %28 üzerine çıktıklarının altını çizen Eldener,  kar marjlarının  da geçen iki yıla göre daha yüksek olduğunu,  Bunun da krizin etkilerinin yavaş da olsa geçtiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Sosyal sorumluluklarını unutmadılar

Yatırımlarını hızla sürdüren firmalar sosyal sorumluluklarından da ödün vermiyor. Sektör bu alanda da ciddi yatımlar yapmayı sürdürüyor.

Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç: Sosyal sorumluluk alanında ağırlıklı olarak çevrenin korunmasına ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik çalışmalara odaklanıyoruz. Bu kapsamda son olarak Çekül ile bir protokol imzalayarak ’7 Ağaç Ormanları’ programına katıldık. Bu kapsamda 2015 yılsonu itibariyle 1.000.000 ağaçlık bir orman oluşturmuş olmayı hedefliyoruz. 2011 yılında TURMEPA’ya sponsor olduk, 2011 sonuna kadarda birlikte deniz temizliğine yönelik çalışmalar gerçekleştireceğiz. İstanbul ve Gemlik’te ‘Çevreci Penguenler’ ve ‘Meraklı Kitaplar’ projelerini başlattık. ‘Meraklı Kitaplar Projesi’ ile ilköğretim 3, 4 ve 5′inci sınıf öğrencilerin hayal güçlerini geliştirmeyi, onları kitap okumaya yöneltmeyi hedefliyoruz. ‘Çevreci Penguenler’ projemiz kapsamında ise ilköğretim 4 ve 5′inci sınıf öğrencilerinde interaktif etkinlikler ve deneyler ile küresel ısınma ve çevrenin korunması hakkında farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bu projelerimizi bu yıl Ankara’da da gerçekleştireceğiz. 2011′in Mart ayında ise Scotch-Brite ‘ın ‘Giysiler Bez Olmasın Umutlar Yok Olmasın’ projesini gerçekleştirdik. Tekrar kullanıma uygun giysileri çalışanlarımızdan bağış olarak topladık. Gerekli temizlik işlemlerinden geçirilmelerinin ardından giysiler ihtiyaçları olanlara ulaştırıldı. Topladığımız kıyafetlerin karşılığında Scotch Brite’ın bize verdiği temizlik bezlerini ise ihtiyacı olan okullara bağışladık.

Ekol Lojistik Genel Müdürü Umur Özkal: Özellikle gençlere yönelik projelerde yer almak için inanılmaz bir gayretimiz var. Çünkü gençleri ülkemizin ve sektörümüzün geleceği olduğunu biliyor, onların gerektiği gibi yetişmesinin hepimiz için faydalı olacağına inanıyoruz. Bu sebeple düzenli olarak özellikle üniversite öğrencileriyle farklı platformlarda çalışmalar yürütüyoruz. Örneğin Mersin Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi öğrencilerinin tasarladığı Güneş Arabası’nın lojistik sponsorluğunu üstlendik. Mersin Üniversitesi’nin katılacağı yarışlara yapılacak olan taşımaları biz üstleneceğiz. Bunun yanı sıra Merter’li tekstilcilerin kurduğu “Merter Platformu”na da destek veriyoruz. Merter Platformu; doğuda ihtiyaç sahibi olan birçok okula kırtasiye, kitap yardımları yapmayı amaçlayan bir topluluk.  Şu ana kadar 1958 okula yardım edildi, bunların bir bölümünde bizim de payımız oldu ve bundan büyük gurur duyuyoruz. Bütün bunlara ek olarak yeşil lojistik alanında da faaliyetlerimiz devam ediyor. En önemli sosyal sorumluluk projemizin Intermodal çözümümüz olduğunu söyleyebilirim.

Ceva Lojistik Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Aslan Uzun: Ceva olarak kurulduğumuz günden beri birçok kuruma, derneğe ve sayısız projeye lojistik desteği verdik. Uzun soluklu projelerden bahsetmek gerekirse, Türkiye Engelsizler Sanat ve Eğitim Merkezi (TEKSEM) tarafından engelli oyuncular ile hazırlanan ve Türkiye’nin birçok şehrinde oynanan ‘Ah bir kadın olsam’ adlı tiyatro oyununa ulaşım sponsoru olduk. Ayrıca Sabancı Üniversitesi bünyesinde kurulan Toplumsal Duyarlılık Projeleri programına 2 yıldan beri lojistik desteği veriyoruz. Beşiktaş Rotaract Kulübü tarafından organize edilen ‘Hayalleriniz Bizden’ projesine verdiğimiz destekle de 1500 öğrencinin hayalini taşıdık.  Ayrıca çevreye duyarlı Ceva,  çalışanların yeni spor alanlarına teşvik edilmesi amacıyla KeyfimÜçBuçuk adlı yelkenliye sponsor oldu.

Balnak Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kosta Sandalcı: Sosyal sorumluluk alanında gerçekleştirdiğimiz ve hala da devam eden projelerimiz mevcut. Bunlardan en büyüğü Mardin Akyokuş Köyü’nde bulunan Balnak İlköğretim Okulu’dur. Bunun yanı sıra TESYEV ve TOG’a düzenli olarak yardımlarımız devam ediyor. En son olarak Bahçeşehir Üniversitesi’nde şirket üst yönetimimizin de katıldığı 1 dönemlik eğitim programı düzenledik.

Kıta Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener: TIR’larımız her yıl milyonlarca kilometre yol kat ediyor.  Çevre bilinci içinde hareket ederek yeni bir proje başlattık. Araçlarımızın yaptığı her 1,000Km için bir ağaç dikiyoruz, sanırım birkaç yıl içinde koca bir ormanımız olacak.  Bu projenin sektöre örnek olacağını düşünüyoruz.

Havi Lojistik Genel Müdürü Altan Sekmen: Tüm faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde -hem çevreye olan etkimizi en aza indirerek, hem müşteri memnuniyetini sürekli arttırarak, hem de sosyal sorumlu bir şirket olarak şekillendiriyoruz. Bu konudaki hedefimiz ise 2020 yılına kadar karbondioksit emisyonunu yüzde 20 azaltmak, yenilenebilir enerji kullanımını ve enerji verimliliğini yüzde 20 arttırmaktır. Bunların yanında çevresel önlemler, ağaçlandırma, enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji kaynaklarına dair ciddi çalışmalarımız da bulunmaktadır. Ayrıca yine sosyal sorumluluk kapsamında, daha az şanslı olan bazı çocuklarımızın okudukları okullara ve çocuklarımıza yönelik, daha iyi koşullar ve daha iyi bir eğitim için her sene kampanyalar hayata geçiriyoruz. Sosyal Sorumluluk projelerimiz olarak birçok çalışma yapmaktayız. Bunlar arasında; eski-yen araç lastiklerine kaplama + yeni diş açılması suretiyle daha uzun süre kullanılması, kağıtların geri dönüşümü, kırık paletlerin tamir edilmesi, streç geri dönüşümü, restoran açılışlarında TEMA’ya ağaç bağışı yapılması, kalan personel yemeklerinin hayvan barınaklarına gönderilmesi ve Bir Dilek Tut Derneği ile yapılan ortak çalışmalarımız bulunuyor.

Kaynak: Perşembe Rotası