Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / BULGARLAR HAMALİYE ÜCRETİNİ KALDIRMALI

BULGARLAR HAMALİYE ÜCRETİNİ KALDIRMALI

BULGARLAR HAMALİYE ÜCRETİNİ KALDIRMALI13.07.2011

Bulgaristan’a yapılan taşımalardan ücret alınmaması gerektiğini ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk TIR’larından alınan hamaliye ücretlerinin kaldırılmasını, yüksek trafik cezalarının durdurulmasını talep etti.
 
TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu  Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Bulgaristan ziyareti vesilesiyle Sofya’da TOBB ve DEİK tarafından düzenlenen Türk-Bulgar İş Forumu’nda Türkiye ile Bulgaristan’ın stratejik ortak olacağını; ancak Bulgaristan’ın vize politikasının iki ülke arasındaki ticareti engellediğini söyledi.

‘Bulgaristan’in vize politikası ticareti engelliyor’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazar ve Ortadoğu’dan Avrupa’ya gaz taşıması planlanan Nabucco Projesi’yle birlikte Türkiye ile Bulgaristan’ın stratejik ortak olacağını; ancak Bulgaristan’ın vize politikasının iki ülke arasındaki ticareti engellediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Bulgaristan ziyareti vesilesiyle iki ülke cumhurbaşkanlarının katılımıyla 11 Temmuz’da Sofya’da TOBB ve DEİK tarafından Türk-Bulgar İş Forumu düzenlendi. Foruma 300′ü aşkın firma katıldı. Forumda konuşan Hisarcıklıoğlu, Bulgar atasözü olan “Torbada ne varsa çorbada o vardır” vecizesini hatırlattı ve yetkililerden ticareti kolaylaştıracak adımların atılmasını istedi. Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede Bulgaristan’ın vize bedelini düşürmesini ve vize işlemlerini basitleştirmesini talep etti.

İki ülke arasında ‘tek pencere sistemi’ kurulmalı

İki ülke gümrüğü arasında ‘tek pencere’ sisteminin kurulmasını öneren Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün bu alandaki tecrübelerini Bulgar makamlarının hizmetine sunabileceklerini ifade etti. Hisarcıklıoğlu ayrıca TIR trafiğine kapalı olan Dereköy Gümrük Kapısı’nın modernize edilerek tekrar açılmasının ikili ilişkilere faydalı olacağını belirtti. Bulgaristan’a yapılan taşımalardan ücret alınmaması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türk TIR’larından alınan hamaliye ücretlerinin kaldırılmasını, yüksek trafik cezalarının durdurulmasını talep etti.

Bulgaristan ile Türkiye arasında 3 milyar doların üzerinde bulunan ticaret hacmini orta vadede 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, son yıllarda Türkiye aleyhine artmaya başlayan ticaret açığının dengelenmesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Bulgaristan’a doğrudan yatırım yapan Türk şirketlerinin de Türkiye’ye ihracat yaptıklarını kaydederek, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bu yıl Çanakkale’de Bulgaristan-Yunanistan-Türkiye Bölgesel İş Forumu düzenleyeceklerini ifade etti.

‘Bulgaristan makine sanayi ile ortaklık kurulabilir’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Alcomet alüminyum fabrikası ve Şişecam gibi örnek Türk yatırımlarının teşvik edilmesinin önemine dikkat çekti. Üçüncü pazarlarda Bulgaristan gibi geleneksel makina sanayi üretiminde başarılı bir partner ile Türk firmaların çok olumlu işler geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Bu bölgedeki termal su kaynaklarının Osmanlı döneminde keşfedilen ve padişahlar tarafından kullanılan termal turizm merkezi olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu konudaki fırsatları değerlendirmek üzere Türk ve Bulgar firmalarını işbirliğine davet etti. Gül, bu konunun Türk dizilerinde tekrar gündeme geldiğini kaydetti.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov ise Şişecam’ın Tırgoviste’deki yatırımını ziyaret ettiğini ve çevre dostu sosyal açıdan örnek imkanlar sağlayan bu yatırımın Bulgaristan’ın AB’nin cam merkezi yapacağını iletti.

70 Türk firması 100 Bulgar firmasıyla görüştü
 
Heyette yer alan 70 Türk firması ile 100′ü aşkın Bulgar firması arasında ikili görüşmeler yapıldı. Altyapı, inşaat malzemeleri, turizm, gıda, taşımacılık, tarım konularında firmalar arası bağlantılar kuruldu. Bir Türk ayakkabı firması Filibe’de yerleşik Bulgar ayakkabı firması ile ortaklık üzerine görüşmeler gerçekleştirdi. Otomotiv sektörü yan sanayinde faal bir Türk ve Bulgar firması ortak dağıtım konusunda görüşmelere başlarken Bulgaristan’a doğalgaz ihracat lisansı olan bir  firma da kamu kesimi ile temaslar gerçekleştirdi.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr