Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜK KAPILARI SİNGAPUR MODELİ İLE HIZLANACAK

GÜMRÜK KAPILARI SİNGAPUR MODELİ İLE HIZLANACAK

GÜMRÜK KAPILARI SİNGAPUR MODELİ İLE HIZLANACAK 13.07.2011

Gümrük ve Ticaret Müsteşarı Ziya Altunyaldız, “Gümrüklerde Almanya, Singapur ve Fransa gibi ülkelerde kullanılan tek pencere sistemini uygulamaya başlayacaklarını açıkladı.

İhracat ve ithalat sürelerini kısaltmak için gümrüklerde “tek pencere sistemine” geçilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, gümrüklerde kapı kapı dolaşmanın sona ereceğini ortalama 15 gün olan ihracat ve ithalat işlemlerinin süresinin yarı yarıya azalacağını söyledi. Dünya Bankası’nın “İş Yapmak 2011” raporuna göre Türkiye’de bir ithalat işleminin 15.5 günde tamamlandığını ve bunun 1 gün 5 buçuk saatinin gümrük idaresinde geçtiğini belirten Altunyaldız, şunları söyledi: “İhracatta bu süre 14 gün; bunun 6 saati gümrükte geçiyor. Şirketler gümrük beyannamesine ekli belgeleri alabilmek için kapı kapı dolaşıyor. Sistem bütüncül değil.”

OTURDUĞU YERDEN

Sistemin hayata geçirilmesiyle artık kapı kapı dolaşma döneminin geride kalacağını anlatan Altunyaldız, 132 gümrük idaresindeki otomasyon uygulamasının tüm dış ticaret işlemlerine transfer edileceğini söyledi.

Almanya, Singapur, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde uygulanan “tek pencere sistemini” uygulamaya başlayacaklarını aktaran Altunyaldız, “Bu sistemde bir yere gitmeye gerek yok. Ofiste otururken Gümrük İdaresi’ne başvuruyorsun. İdare diğer kurumlarla entegre olmuş IT sistemleri sayesinde vergi değişimi metoduyla sunduğunuz beyannameye eklenmesi gereken belgeleri zaten sistemde vardır, sistem bunu diğer kurumlardan elektronik olarak kontrol eder” diye konuştu. Diğer kurumlarla altyapıda paralellik olmadığını söyleyen Altunyaldız, kurumlarla neye ihtiyaç olduğunu görüştüklerini anlattı.

Kaynak: Habertürk

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr